Bilde: Colourbox

Har kartlagt treprodukters miljøpåvirkning

Nå kan du finne ut hva slags miljøpåvirkning treprodukter som benyttes i byggeprosjekter har.

Har du noen gang lurt på hvordan klimagassutslippet er for panelet du kler hytta med eller limtrebjelken du bruker i konstruksjonen? Nå kan du få vite det.

Resultater av livsløpsanalyser for treprodukter er nå dokumentert i form av miljødeklarasjoner og er presentert i en ny rapport fra SINTEF Byggforsk. Dette gjelder produkter som konstruksjonslast, kledning, massivtre og limtre.

– Treindustrien har gjort et grundig arbeid med å dokumentere miljøbelastning fra egne produkter. Med en slik kunnskap er man godt rustet for framtidens bygg, hvor redusert miljøbelastning og såkalt nullutslipp er sentralt, sier prosjektleder og forsker Silje Wærp ved SINTEF Byggforsk.


Miljøriktig valg: På nettsiden www.epd-norge.no kan du finne ut hvordan byggevareproduktene påvirker miljø og klima.

Viktig dokumentasjon
Både private og profesjonelle kjøpere har blitt mer bevisste, og stiller stadig høyere etiske og miljømessige krav. Med en standardisert, tilgjengelig miljødokumentasjon i form av miljødeklarasjoner vil det være lettere å stille krav ved innkjøp, og vurdere miljøegenskapene til produkter innenfor samme kategori uavhengig av region eller land.

– Miljødeklarasjoner gir informasjon om alle miljøegenskapene til et produkt; eksempelvis klimagassutslipp ved produksjon, fornybare råvarer, hva slags kjemikalier som brukes og hvordan produktet blir som avfall. Dette er viktige temaer som produsenten av byggevarer må dokumentere i byggeprosjekter, sier Wærp.

Grunnlag for miljøriktige valg
Arbeidet med miljødeklarasjoner har også ansporet industrien til å se på forbedringer. Det viser seg blant annet at kjemiske byggprodukter i relativt stor grad bidrar til det ferdige treproduktets totale miljøbelastning, noe det er ønske om å se nærmere på.

– En miljødeklarasjon betyr altså ikke en godkjenning på miljøområdet, men er en objektiv kommunikasjon av miljøegenskaper for et produkt. Arbeid med miljødeklarasjoner igangsetter til gjengjeld ofte prosesser for miljøforbedring i bedriften, sier Wærp.

Skal det velges et materiale for et bygg, kan man nå ved hjelp av miljødeklarasjoner sammenligne miljøbelastningen. Miljødeklarasjoner for de ulike byggeproduktene finner du her.

10. juli 2010
Mer om Byggevarer

Snart tar tape over for skruer og spiker

Nye, supersterke tapetyper gjør at vi taper stadig mer. Snart blir det vanlig å feste både bilder, hyller og speil med tape, spår ekspertene.

Vær oppmerksom på falske CE-merker

Fra og med den første juli i år er det obligatorisk at alle byggevarer som selges i EØS-land er CE-merket. Men allerede nå – bare et par måneder senere...

trevirke

Nordmenn har lange tradisjoner for å bruke tre i interiøret og i eksteriøret. Det er flere årsaker til det; tre er lett å bearbeide, enkelt å sette...

Varmebehandlet tre sparer miljøet

Med varmebehandling kan nå nordiske treslag som gran og furu, ask, bjerk, eik eller osp erstatte miljøutsatt tømmer fra regnskogene.

Listverk - Detaljer som gir det lille ekstra

Det er detaljene som setter kronen på verket. Et panelarbeid sluttføres først når listene er på plass. Listverk finnes i en mengde profiler og leveres...

Innvendig kledning til vegger og tak

Mulighetene er mange når det gjelder innvendig kledning til vegger og tak. Vi har tatt en nærmere titt på de forskjellige løsninger.

Byggemateriale med tradisjon

Tre har gjennom generasjoner vært selve grunnstenen i vår norske byggekultur. Dette materialet er vi kjent med, og vi ser på trelasten som tradisjon, miljø og ikke minst som et norsk byggemateriale.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no