Bilde: Getty Images

Snart tar tape over for skruer og spiker

Nye, supersterke tapetyper gjør at vi taper stadig mer. Snart blir det vanlig å feste både bilder, hyller og speil med tape, spår ekspertene.

De fleste har et forhold til gaffa-tape. Enten man har gjort en quick fix, reparert noe eller hengt opp noe på en vegg.

Som oftest har gaffatapen vært en billig midlertidig løsning, men skal man tro ekspertene er tapen kommet for å bli i byggebransjen.

Ifølge nettstedet Newswire mener fagfolk at industritape har begynt å erstatte skruer og spiker.

– Fordelen med å bruke tape istedenfor skruer og spiker er at man slipper å få hull i vegger, fliser eller deler på en bil. Mange av tapene som lages i dag kan tåle svært mye vekt, sier markedssjef Hans Erik Lian i Relekta til Newswire. 

Han mener stadig flere får øynene opp for hvor mye som faktisk kan tapes.

– Klebrige taper brukes til å feste tepper, og elastiske taper til å holde på plass ledninger. Skumtape er blitt populært som tettemiddel i dørsprekker og vinduskarmer, sier Lian.

Tåler både vann, syre og varme

Ifølge Lian har industritape et større bruksområde i fremtiden enn det har nå.

– Sammenliknet med lim, er tape mer presis og lager heller ikke noe søl. Når du taper, vet du nøyaktig hvor mye du trenger, sier Lian.

– Under ideelle forhold kan den sterkeste industritapen ha en strekkfasthet på ti kilo per kvadratcentimeter. Det vil si at en dobbeltsidig tapebit av denne sorten, på størrelse med et cd-cover, kan løfte en vanlig personbil på rundt 1200 kilo, sier Lian.

Dessuten tåler industritapen både UV-stråler, vann, syre og høye temperaturer.

Skulle du eksempelvis få hull på hageslangen, er det ingen grunn til å kjøpe ny.

– Det finnes en selvvulkaniserende tape av gummi og silikon. Når den legges på, vulkaniseres den og blir en homogen bit som tetter igjen sprekker. Den kan også tette lekkasjer i kraner og andre koblinger, sier Lian i Relekta.

Få flere smarte tips – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

3. oktober 2016
Mer om Byggevarer

Vær oppmerksom på falske CE-merker

Fra og med den første juli i år er det obligatorisk at alle byggevarer som selges i EØS-land er CE-merket. Men allerede nå – bare et par måneder senere – er falske merker i omløp.

trevirke

Nordmenn har lange tradisjoner for å bruke tre i interiøret og i eksteriøret. Det er flere årsaker til det; tre er lett å bearbeide, enkelt å sette...

Har kartlagt treprodukters miljøpåvirkning

Nå kan du finne ut hva slags miljøpåvirkning treprodukter som benyttes i byggeprosjekter har.

Varmebehandlet tre sparer miljøet

Med varmebehandling kan nå nordiske treslag som gran og furu, ask, bjerk, eik eller osp erstatte miljøutsatt tømmer fra regnskogene.

Listverk - Detaljer som gir det lille ekstra

Det er detaljene som setter kronen på verket. Et panelarbeid sluttføres først når listene er på plass. Listverk finnes i en mengde profiler og leveres...

Innvendig kledning til vegger og tak

Mulighetene er mange når det gjelder innvendig kledning til vegger og tak. Vi har tatt en nærmere titt på de forskjellige løsninger.

Byggemateriale med tradisjon

Tre har gjennom generasjoner vært selve grunnstenen i vår norske byggekultur. Dette materialet er vi kjent med, og vi ser på trelasten som tradisjon, miljø og ikke minst som et norsk byggemateriale.