Bilde: Foto Colourbox

Vær oppmerksom på falske CE-merker

Fra og med den første juli i år er det obligatorisk at alle byggevarer som selges i EØS-land er CE-merket. Men allerede nå – bare et par måneder senere – er falske merker i omløp.

–Vi er klar over at det forekommer falske eller feilaktige merkinger av byggevarer. Det kan for eksempel handle om at merkingen henviser til feil standard. Man må nesten påregne at hvis det er mulig å jukse i et system, så finnes det alltid de som vil komme til å utnytte det, sier Sara Elfving på det svenske Boverket, tilsvarende Direktoratet for byggkvalitet.

Hos Osram, som produserer belysning og er underlagt lignende CE-regler, har man også opplevd problemer med falsk merking. Arvid Furru er daglig leder hos Osram Norge.

– Vi har nettopp fått vite at det sirkulerer falske CE-merker, hvor underteksten ’CE Mark’ er byttet ut mot ’China Export’. I Norge har vi strenge kontroller og vi har fortsatt til gode å se falskmerkingen her, men man bør være ekstra oppmerksom dersom man bestiller belysningsprodukter på nettet eller handler utenlands, sier han.


Den ekte CE-merkingen, t.v., og den falske "China Export", t.h.

16. september 2013
Mer om Byggevarer

Snart tar tape over for skruer og spiker

Nye, supersterke tapetyper gjør at vi taper stadig mer. Snart blir det vanlig å feste både bilder, hyller og speil med tape, spår ekspertene.

trevirke

Nordmenn har lange tradisjoner for å bruke tre i interiøret og i eksteriøret. Det er flere årsaker til det; tre er lett å bearbeide, enkelt å sette...

Har kartlagt treprodukters miljøpåvirkning

Nå kan du finne ut hva slags miljøpåvirkning treprodukter som benyttes i byggeprosjekter har.

Varmebehandlet tre sparer miljøet

Med varmebehandling kan nå nordiske treslag som gran og furu, ask, bjerk, eik eller osp erstatte miljøutsatt tømmer fra regnskogene.

Listverk - Detaljer som gir det lille ekstra

Det er detaljene som setter kronen på verket. Et panelarbeid sluttføres først når listene er på plass. Listverk finnes i en mengde profiler og leveres...

Innvendig kledning til vegger og tak

Mulighetene er mange når det gjelder innvendig kledning til vegger og tak. Vi har tatt en nærmere titt på de forskjellige løsninger.

Byggemateriale med tradisjon

Tre har gjennom generasjoner vært selve grunnstenen i vår norske byggekultur. Dette materialet er vi kjent med, og vi ser på trelasten som tradisjon, miljø og ikke minst som et norsk byggemateriale.