Ytterdøren må passe med resten av fasaden.
Ytterdøren må passe med resten av fasaden. Bilde: Colourbox

5 tips til riktig valg av ytterdør

Ytterdøren er husfasadens smykke. Slik velger du riktig ytterdør.

Førsteinntrykket av hjemmet skapes i området rundt inngangspartiet, og ytterdøren har en viktig rolle her. Den er ikke bare fasadens smykke, men sier også noe om hvordan gjester ønskes velkommen.

Det er derfor lurt å tenke litt ekstra nøye gjennom hva du ønsker av en ytterdør og hvilke funskjoner den skal fylle, før du går til innkjøp av en ny dør.

Her er fem tips til hva du bør tenke på når du skal velge ny ytterdør.

1. Hvor skal døren brukes?
Til hovedinngangen eller kjøkkeninngangen? Hvordan den skal plasseres avgjør selvsagt hvordan den bør se ut. Velg enklere dører for kjøkkeninngangen, og mer prangende dører til hovedinngangen.

Dør fra Swedoor. Foto: Swedoor2. Hvordan er forholdene bak døren?
Kan det være behov for mer dagslys i entreen? Ytterdører med et vindusfelt vil bidra til litt mer lys, men vurder også om det ikke kan være lurt å sette inn et overlys eller et sidefelt for å øke dagslyset.

– Noen dører fås med glassåpninger, og det er lurt å overveie hvorvidt en dør med glass er noe for deg. I eksempelvis en hall eller en annen entré uten vindu, slipper glasset i ytterdøren inn naturlig lys og hjelper til å gjøre entréen mer vennlig og imøtekommende, skriver Swedoor.

3. Hvilken stil har husets fasade?
Døren du velger bør gjenspeile og understreke resten av husfasaden.

– Før du bestemmer deg for om du skal ha tette dører med glatte flater eller fyllingsdører med glass og sprosser, vurder først hvilken dørstil som passer best til din bolig og nåværende innredning, f.eks. klassisk, trendy, eksotisk, funkis, eller minimalistisk, anbefaler Swedoor.

4.  Hvilken farge skal ytterdøren ha?
Fargevalget på ytterdøren har mye å si, ikke bare for hvordan døren og inngangspartiet blir oppfattet, men hele huset. Det kan være like riktig å velge en dør i en sterk, klar farge som en ytterdør som har samme farge, men i en annen nyanse, som huset. Det er din og husets personlighet som avgjør.

Fargesterk: Ikke vær redd for å bruke farge på ytterdøren. Foto: Colourbox

Fargesterk: Ikke vær redd for å bruke farge på ytterdøren. Foto: Colourbox

5. Hvordan er klimaet der du bor?
Bor du i de kaldere delene av landet, bør du passe på at ytterdøren du velger har god varmeisolasjon. Det samme gjelder hvis du har en bolig med åpne løsninger og manglende entré. Spør hvilken U-verdien døren har. Jo lavere verdi, desto bedre isoleringsevne.

– En ytterdør er et viktig bidrag til god innekomfort, og en dårlig dør kan være en kilde til varmetap og trekk. Mange av dagens boliger har også åpne løsninger og mangler ofte den tradisjonelle entreen, den "kalde" yttergangen som fanger opp kulden utenfra og isolerer den fra de varme boligarealene, skriver Trenor.

Har du valgt riktig dør? I artikkelen Bytt ytterdøren viser vi deg skritt for skritt med illustrasjoner hvordan du går frem for å skifte ut den gamle med den nye.

4. juli 2011
Mer om Dører

Skap et vakkert inngangsparti

Ved husets inngangsparti skapes førsteinntrykket av hjemmet.

Trendy å være nøkkelfri

Flere norske boligeiere har nå begynt overgangen fra nøkkelknippe til elektronisk lås, viser nye bransjetall.

Sats på en stilig og sikker ytterdør

En innbydende ytterdør påvirker helt klart helhetsinntrykket av et hus og med rett utforming kan døren fremstå som et møbel. Men utseendet er ikke alt...

Seks fine dørvridere

Med ett nytt håndtak kan hele rommet få et løft. Her er noen nyheter som passser til innedører.

Oppussing av ytterdør

Ytterdøren skal helst ønske både deg selv og dine gjester velkommen hjem. En ytterdør må også holde tett mot kulde, støy og være vanskelig å bryte opp....

Sats på sikkerhet i huset

Velg sikkerhetstiltak som gjør det vanskelig for ubudne gjester å komme seg inn i huset ditt.

Sikkerhetsdør stopper tyven

Sikkerhetsdør gjør jobben vanskeligere for innbruddstyven.

Ny ytterdør

Ny ytterdør kan virkelig forandre husets utseende. Vi viser hvordan du velger riktig ytterdør og hva du må tenke på ved kjøp og installasjon av en ny...

Ytterdører i gammel stil

Mange bygger nye hus i tradisjonell stil. Da hører ytterdører i gammel stil til.

Døren skal stå i stil til huset

Døren er ofte det siste man velger når man bygger hus, det man bruker mest tid på og som det diskuteres mest om. Et viktig, men vanskelig valg.

Design din egen dør

Design din egen dør tilpasset interiøret.

Inngangsdøren gir huset personlighet

Velg dør som harmonerer til boligens arkitektur. Her viser vi et knippe dører som passer som "hånd i hanske" til huset.

Miljømerkede dører

Som eneste nordiske produsent tilbyr svenske Bovalls Dörrbyggeri i Bohuslän innerdører i tre miljøsertifiserte tresorter: ask, freijo og mahogny

Nye modeller miljømerkede dører

Nye modeller fra Nordens meste produsent av miljømerkede dører.

Husets portaler

Når du skal fornye hjemmet ditt har du mange strenger å spille på. Materialer, farger, mønstre og dekorasjoner er med i samspillet om å gjøre det pent...