Bilde: Cedric Archer/produsentene

Døren skal stå i stil til huset

Døren er ofte det siste man velger når man bygger hus, det man bruker mest tid på og som det diskuteres mest om. Et viktig, men vanskelig valg.

De fleste huseiere legger mye arbeid i å få til et tiltalende inngangsparti, der døren står i sentrum.Døren skal helst stå i stil til huset, være malt i en passende farge, samtidig som den skal stenge kulde og trekk ute og ha lås som hindrer besøk av ubudne gjester. Døren skal også kunne åpnes og lukkes minst hundre tusen ganger. Den står kanskje også utsatt for vær og vind. Derfor bør materialene døren er laget av være solide.

Stil, smak og pris
Klassisk funkis, moderne eller tradisjon. De fleste dørprodusentene har delt sine kolleksjoner inn i forskjellige stilretninger.


Velkommen inn: Dette forseggjorte inngangspartiet er mer enn 100 år gammelt.

- Det første du bør gjøre er å velge en ytterdør som passer til stilen huset ditt har, råder butikksjef Pål-Espen Vistung ved Skallevold Trevaresalg. Samtidig skal fargen passe til huset på samme måte som stil og utforming.I tillegg spiller ofte smak og prisnivå inn.

Blikk for dører
Ta gjerne på deg arkitektblikket når du er ute og går turer i villaområder. Du finner kanskje flere hus som ligner på ditt eget, men med vidt forskjellige ytterdører.Snart vil du oppdage at uttrykket forandrer seg fra det ene huset til det andre, kanskje bare på grunn av fargen på døren. Slik skaffer du deg nye idéer og nyttige sammenligningsgrunnlag.

Her er fagmannens tips:

Butikksjef Pål-Espen Vistung ved Skallevold Trevaresalg gir råd og tips om ytterdører:

* Dørprodusentene lager både rimelige og mer kostbare dørvarianter. du får hva du betaler for. Prisene ligger på fra cirka 4000 og opp til rundt 30.000 kroner, men spesialprodukter til 150.000 kroner kan også leveres.
* Enkelte produsenter lager ytterdører etter kundens tegninger eller ideer, også spesialmål leveres.
* Det er kvalitetsforskjell på tterdører. enkelte dører kan lå seg om de står spesielt tsatt for vær og vind.
* Alle dagens ytterdører er fullisolerte. Avgjørende for prisen er utseende og kvalitet. Hvordan døren er bygget opp, kvalitet på hengsler, låskasse, profiler, samt overflatebehandling.
* De fleste ytterdører er bygget opp av spesialpressede, harde tresponplater. På begge siden av døren er det som regel lagt inn hel aluminiumsplate som skal gi døren stabilitet og fungere som en dobbelt fuktsperre.
* Fortsatt leveres ramtredører, oftest i eik eller andre Fagmannens tips harde tresorter. Slike dører krever jevnlig vedlikehold i form av sliping og oljing. Ellers vil sprekker og misfarging oppstå.
* Bod- og kjellerdører er enklere dører med mindre isolasjon. kan slå seg hvis forskjellen mellom ute- og innetemperatur blir for stor.
* Mange av produsentene leverer dører i forskjellige standardfarger uten tillegg i prisen. Andre farger mot et pristillegg.
* Sort har vært en populær dørfarge de siste årene, men har tendens til å falme og bør derfor ikke stå i direkte sollys.
* Det anbefales å vaske malt ytterdør minst én gang i året for deretter sette den inn med bilvoks. Da bevares døren pen mye lenger.

Mer om dører:
www.gilje.no
www.natre.no
www.jomna.no
www.kloppen.no
www.swedoor.no
www.diplomat.no
www.vatnestrom-trevare.no
www.doria.net
www.skallevold.no
www.tun.no
www.trevaren.no

23. april 2009
Mer om Dører

Skap et vakkert inngangsparti

Ved husets inngangsparti skapes førsteinntrykket av hjemmet.

Trendy å være nøkkelfri

Flere norske boligeiere har nå begynt overgangen fra nøkkelknippe til elektronisk lås, viser nye bransjetall.

Sats på en stilig og sikker ytterdør

En innbydende ytterdør påvirker helt klart helhetsinntrykket av et hus og med rett utforming kan døren fremstå som et møbel. Men utseendet er ikke alt...

Seks fine dørvridere

Med ett nytt håndtak kan hele rommet få et løft. Her er noen nyheter som passser til innedører.

Oppussing av ytterdør

Ytterdøren skal helst ønske både deg selv og dine gjester velkommen hjem. En ytterdør må også holde tett mot kulde, støy og være vanskelig å bryte opp....

Sats på sikkerhet i huset

Velg sikkerhetstiltak som gjør det vanskelig for ubudne gjester å komme seg inn i huset ditt.

Sikkerhetsdør stopper tyven

Sikkerhetsdør gjør jobben vanskeligere for innbruddstyven.

Ny ytterdør

Ny ytterdør kan virkelig forandre husets utseende. Vi viser hvordan du velger riktig ytterdør og hva du må tenke på ved kjøp og installasjon av en ny...

5 tips til riktig valg av ytterdør

Ytterdøren er husfasadens smykke. Slik velger du riktig ytterdør.

Ytterdører i gammel stil

Mange bygger nye hus i tradisjonell stil. Da hører ytterdører i gammel stil til.

Design din egen dør

Design din egen dør tilpasset interiøret.

Inngangsdøren gir huset personlighet

Velg dør som harmonerer til boligens arkitektur. Her viser vi et knippe dører som passer som "hånd i hanske" til huset.

Miljømerkede dører

Som eneste nordiske produsent tilbyr svenske Bovalls Dörrbyggeri i Bohuslän innerdører i tre miljøsertifiserte tresorter: ask, freijo og mahogny

Nye modeller miljømerkede dører

Nye modeller fra Nordens meste produsent av miljømerkede dører.

Husets portaler

Når du skal fornye hjemmet ditt har du mange strenger å spille på. Materialer, farger, mønstre og dekorasjoner er med i samspillet om å gjøre det pent...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no