Bruk FG-godkjente låser på dører og vinduer.
Bruk FG-godkjente låser på dører og vinduer. Bilde: Trioving

Bruk FG-godkjente låser på dører og vinduer

Sørg for FG-godkjente låser på dører og vinduer for å skape økt sikkerhet mot innbrudd. Da er du mindre utsatt for ubudne gjester som klarer å bryte seg inn i huset ditt når du ikke er hjemme.

Ved anskaffelse av ny inngangsdør må du forsikre deg om at de leveres med FG-godkjent (Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnevnd)  lås.

Både på nye og gamle dører vil en lås med innvendig knappevrider for daglig bruk og en separat, godkjent tilleggslås som fraværslås være den beste løsningen.

Tilleggslåsen monteres i god avstand fra hovedlåsen, minst 0,4 m. Døra får da to låsepunkter og blir vanskeligere å bryte opp.

Velg en av disse låse-systemene for å skape økt sikkerhet mot innbrudd:

Sylinderlås

Lages i mange varianter og utførelser og brukes både som dørlåser, vinduslåser og hengelåser. De kan utføres for betjening med nøkkel på begge sider eller med knappevrider på innsiden.

Knappevrideren gjør låsen lettvint og bekvem å betjene fra innsiden, men er samtidig sårbar ved innbrudd. Dette gjelder særlig der døra eller dørpartiet har vindu, spinkle fyllinger, brevsprekk eller andre svake punkter.

Knappevrideren gir også tyven mulighet til å ta seg ut gjennom døra med tyvegodset selv om han kom inn gjennom f.eks. et kjellervindu.

Sylinderlåser leveres også med FG-godkjenning. FG-godkjente sylinderlåser skal ha sylinder på begge sider.

De er sikret mot boring og dirking og kan benyttes som tilleggslås eller hovedlås. For bruk i bolig kan de også leveres som tofunksjonslås.

Yale Doorman fra Trioving ble i oktober 2013 lansert i ny versjon og kan styres via en egen app for mobil. Krever kjøp av v-modul og V-box mini. Foto: Trioving

Tilholderlås

Dette en annen hovedtype av dørlåser som gir økt sikkerhet mot innbrudd. Hele sperremekanismen er beskyttet i låskassen, og tilholderlåsen er ofte brukt som ekstra sikkerhetslås, dvs. som fraværslås.

Tilholderlåsen kan vanligvis bare betjenes med nøkkel og er da ikke egnet som eneste lås i en vanlig inngangsdør. Det finnes imidlertid også tilholderlåser med knappevrider. 

Tofunksjonslås 

Denne låsen er både hjemmebekvem og fraværssikker og gir deg økt sikkerhet mot innbrudd. En tofunksjonslås kan f.eks. ha én sylinderlås og én tilholderlås i samme låskasse.

Sylinderlåsen med knappevrider på innsiden brukes når noen er hjemme, mens tilholderlåsen bare brukes som ekstralås ved fravær.

En annen type tofunksjonslås er en sylinderlås med dobbeltsylinder, dvs. at den kan betjenes med nøkkel fra begge sider, men i tillegg med knappevrider på innsiden.

Knappevrideren kan imidlertid settes ut av funksjon ved fravær. 

Lås  på vinduene gir økt sikkerhet mot innbrudd

Alle vindusbeslag må være av solid kvalitet, fortrinnsvis i stål, og være utført og montert slik at de ikke kan skrus av eller manipuleres fra utsiden. Rammen skal ikke kunne løftes av beslagene i lukket stilling. Vinduene bør ha flere lukkepunkter.

Ved låsing av vinduer må man være oppmerksom på at vinduene i mange tilfeller også skal tjene som rømningsvei under brann. Vinduer som er rømningsvei må derfor bare låses ved fravær.

Vinduslåser lages i flere utgaver for montering på ramme og karm. Disse låsene egner seg best til sikring av eksisterende vinduer. Nye vinduer kan utstyres med låsbare vridere, men også for slike vinduer vil det være bedre med en separat vinduslås.

På denne måten får man et ekstra låsepunkt og vinduet blir vanskeligere å bryte opp. På eksisterende vinduer av nyere dato kan vrideren ofte skiftes ut med låsbar vrider. Låsbar vrider gjør det vanskelig å åpne vinduet hvis glasset knuses.

Vindusramme og karm

Krav til kvalitet på trevirket for vinduer tilsvarer kravene til dørkarmer. Det er viktig at karmen får forsvarlig feste i veggen.

Antall og plassering av festepunkter er bl.a. avhengig av vinduets størrelse og tyngde, hengslingsmåte og antall hengsler.

Nærmere retningslinjer for innsetting av vinduer er angitt i Byggdetaljer. På samme måte som for dører vil justerbare monteringsskruer gi den sikreste innfestingen også for vinduer.

Kilde: SINTEF/Byggforsk

16. juli 2012
Mer om Dører

Har du noen gang skiftet lås på ytterdøren?

Nordmenn er for godtroende, og går rundt med en falsk følelse av trygghet, mener fagfolk. 

Trendy å være nøkkelfri

Flere norske boligeiere har nå begynt overgangen fra nøkkelknippe til elektronisk lås, viser nye bransjetall.

Sats på en stilig og sikker ytterdør

En innbydende ytterdør påvirker helt klart helhetsinntrykket av et hus og med rett utforming kan døren fremstå som et møbel. Men utseendet er ikke alt...

Oppussing av ytterdør

Ytterdøren skal helst ønske både deg selv og dine gjester velkommen hjem. En ytterdør må også holde tett mot kulde, støy og være vanskelig å bryte opp. Har du et gammelt hus bør du satse på ny dør i nostalgisk stil.

Sats på sikkerhet i huset

Velg sikkerhetstiltak som gjør det vanskelig for ubudne gjester å komme seg inn i huset ditt.

Sikkerhetsdør stopper tyven

Sikkerhetsdør gjør jobben vanskeligere for innbruddstyven.

Ny ytterdør

Ny ytterdør kan virkelig forandre husets utseende. Vi viser hvordan du velger riktig ytterdør og hva du må tenke på ved kjøp og installasjon av en ny dør.

5 tips til riktig valg av ytterdør

Ytterdøren er husfasadens smykke. Slik velger du riktig ytterdør.

Skap et vakkert inngangsparti

Ved husets inngangsparti skapes førsteinntrykket av hjemmet.

Ytterdører i gammel stil

Mange bygger nye hus i tradisjonell stil. Da hører ytterdører i gammel stil til.

Døren skal stå i stil til huset

Døren er ofte det siste man velger når man bygger hus, det man bruker mest tid på og som det diskuteres mest om. Et viktig, men vanskelig valg.

Design din egen dør

Design din egen dør tilpasset interiøret.

Inngangsdøren gir huset personlighet

Velg dør som harmonerer til boligens arkitektur. Her viser vi et knippe dører som passer som "hånd i hanske" til huset.

Miljømerkede dører

Som eneste nordiske produsent tilbyr svenske Bovalls Dörrbyggeri i Bohuslän innerdører i tre miljøsertifiserte tresorter: ask, freijo og mahogny

Nye modeller miljømerkede dører

Nye modeller fra Nordens meste produsent av miljømerkede dører.