Hvis du nylig har flyttet bør du skifte ut låsen på ytterdøren.
Hvis du nylig har flyttet bør du skifte ut låsen på ytterdøren. Bilde: Getty Images

Har du noen gang skiftet lås på ytterdøren?

Nordmenn er for godtroende, og går rundt med en falsk følelse av trygghet, mener fagfolk. 

– En vanlig norsk familie bør bytte låsesylinder hvert annet eller tredje år. Har man flere barn, så mister man fort kontrollen over hvor alle nøklene er, sier produktsjef Stig Ekelund i Jernia.

I en undersøkelse YouGov har gjort for Jernia i 2014, svarer seks av ti at de ikke har byttet lås på boligen sin etter at de overtok den, eller at de er usikre på om de har gjort det.

– Vi nordmenn er vant til å stole på hverandre. Derfor tar vi nok litt for lett på sikkerheten i egen bolig, sier marketing- og kommunikasjonssjef Morten Svensen i TrioVing.

I den samme undersøkelsen svarer ni av ti at de vet med sikkerhet hvor mange som har nøkkel til boligen.

– Jeg tviler på at alle disse har tenkt seg godt nok om. Dersom du har overtatt en bolig uten å bytte lås, så kan du ikke vite hvor mange som har nøkkel til huset ditt. Mange går nok rundt med en falsk følelse av trygghet, sier Svensen.

Lett å kopiere

Dersom du har lånt ut nøkkel til for eksempel leieboere eller håndverkere, kan den ha blitt kopiert. 

– Det har skjedd at tyver har tatt seg inn i boliger ved å bruke nøkkelkopier. En god regel er å bytte lås hver gang du bytter bolig, sier Svensen.

Bortkomne nøkler en kjent problemstiling for If Skadeforsikring.

– I mange uklare tyverisaker kommer dette gjerne opp som et moment. Vi avdekker i flere tilfeller at nøkler er – eller kan være – på avveie, og at det kan være en av disse nøklene som er benyttet ved tyveriet, sier informasjonsdirektør Jon Berge i If Skadeforsikring.

Særlig folk som leier ut bolig og som ikke har kontroll på antall nøkler, bør i mye større grad bli bevisst på problemet og sørge for utskifting av låser, mener han.

For å hindre at nøklene kommer på avveie, bør du unngå å gjemme dem ute.

– Ikke legg nøkler under matter eller blomsterpotter. Det er det første stedet innbruddstyver vil lete. Det finnes bokser med kodelås som man kan oppbevare nøkler trygt i, sier Stig Ekelund i Jernia.

Slik bytter du lås

De fleste klarer å bytte lås selv. Etter at du har kjøpt en ny sylinder med nøkler, er det bare å finne fram skrujernet.

– Det er bare to skruer som skal ut for å løsne den gamle låsesylinderen. Trekk ut den gamle og sett inn den nye, sier Ekelund.

Dersom du ikke ønsker å skifte lås selv, er det mulig å få hjelp av en profesjonell låsmontør.

– Men de fleste har sikkert en hjelpsom nabo eller en slektning som kan fikse det, sier Ekelund.

Mobilen som nøkkel

De tradisjonelle sylinderlåsene er i stadig utvikling. En ny lås er vanskeligere å dirke opp enn en som er ti år gammel.

Samtidig kommer flere nye låsesystemer på markedet. Stadig flere velger å bytte til elektronisk lås med kode. Da slipper man å holde styr på nøkler og kan raskt endre kode dersom tallene kommer på avveie.

– Det aller nyeste er en lås som styres trådløst av smarttelefonen din. Døren låses automatisk opp når du nærmer deg døren. Går mobilen tom for batteri, kan du fortsatt låse opp med nøkkel, sier Ekelund.

Et system som lar deg låse opp døren med fingeravtrykket ditt finnes også. Foreløpig er dette det dyreste alternativet.

– I årene som kommer vil den tradisjonelle nøkkelen gradvis forsvinne og bli erstattet av ny teknologi. Det er jeg bombesikker på, sier Ekelund.

Få flere smarte tips – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

1. september 2014
Mer om Dører

Trendy å være nøkkelfri

Flere norske boligeiere har nå  begynt overgangen fra nøkkelknippe til elektronisk lås, viser nye bransjetall.

Sats på en stilig og sikker ytterdør

En innbydende ytterdør påvirker helt klart helhetsinntrykket av et hus og med rett utforming kan døren fremstå som et møbel. Men utseendet er ikke alt...

Oppussing av ytterdør

Ytterdøren skal helst ønske både deg selv og dine gjester velkommen hjem. En ytterdør må også holde tett mot kulde, støy og være vanskelig å bryte opp....

Bruk FG-godkjente låser på dører og vinduer

Sørg for FG-godkjente låser på dører og vinduer for å skape økt sikkerhet mot innbrudd. Da er du mindre utsatt for ubudne gjester som klarer å bryte seg inn i huset ditt når du ikke er hjemme.

Sats på sikkerhet i huset

Velg sikkerhetstiltak som gjør det vanskelig for ubudne gjester å komme seg inn i huset ditt.

Sikkerhetsdør stopper tyven

Sikkerhetsdør gjør jobben vanskeligere for innbruddstyven.

Ny ytterdør

Ny ytterdør kan virkelig forandre husets utseende. Vi viser hvordan du velger riktig ytterdør og hva du må tenke på ved kjøp og installasjon av en ny dør.

5 tips til riktig valg av ytterdør

Ytterdøren er husfasadens smykke. Slik velger du riktig ytterdør.

Skap et vakkert inngangsparti

Ved husets inngangsparti skapes førsteinntrykket av hjemmet.

Ytterdører i gammel stil

Mange bygger nye hus i tradisjonell stil. Da hører ytterdører i gammel stil til.

Døren skal stå i stil til huset

Døren er ofte det siste man velger når man bygger hus, det man bruker mest tid på og som det diskuteres mest om. Et viktig, men vanskelig valg.

Design din egen dør

Design din egen dør tilpasset interiøret.

Inngangsdøren gir huset personlighet

Velg dør som harmonerer til boligens arkitektur. Her viser vi et knippe dører som passer som "hånd i hanske" til huset.

Miljømerkede dører

Som eneste nordiske produsent tilbyr svenske Bovalls Dörrbyggeri i Bohuslän innerdører i tre miljøsertifiserte tresorter: ask, freijo og mahogny

Nye modeller miljømerkede dører

Nye modeller fra Nordens meste produsent av miljømerkede dører.