Annonsørinnhold

Ny lås i ytterdøren gir tryggere bolig

En gammel dørlås kan gi falsk trygghet og bør skiftes når du bytter bolig. Og det er en mindre omfattende jobb enn du kanskje tror.

– En vanlig norsk familie bør bytte låssylinder i ytterdøren hvert annet eller tredje år. Med barn i huset er det risiko for å miste oversikt over hvor alle nøklene er, sier salgs- og produktsjef for Verktøy og sikkerhet Stig Ekelund hos Jernia.

Et flertall av norske boligeiere oppgir at de ikke har byttet lås på boligen sin etter at de overtok den. Eller de er usikre på om de har byttet, viser en undersøkelse som YouGov tidligere har gjort for Jernia.

Hvem har nøkkel?

– Vi nordmenn er vant til å stole på hverandre. Derfor tar vi nok litt for lett på sikkerheten i egen bolig, sier kommunikasjons- og marketingsjef Morten Svensen hos Assa Abloy Opening Solutions Norway.

I undersøkelsen, som ble foretatt i 2014, hevder 9 av 10 at de med sikkerhet vet hvor mange som har nøkkel til boligen.

– Jeg tviler på at alle disse har tenkt seg godt nok om. Dersom du har overtatt en bolig uten å bytte lås, så kan du ikke vite hvor mange som har nøkkel til huset ditt. Mange går nok rundt med en falsk følelse av trygghet, sier Svensen.

Nøkler på avveie

Hvis du låner ut husnøkkel til for eksempel leieboere eller håndverkere, kan den bli kopiert. 

– Det har skjedd at tyver har tatt seg inn i boliger ved å bruke nøkkelkopier. En god regel er å bytte lås hver gang du bytter bolig, sier Svensen.

Bortkomne nøkler en kjent problemstilling for If Skadeforsikring.

– I flere tyverisaker finner vi ut at nøkler er eller kan være på avveie. Da er det mulig at en av disse nøklene er benyttet ved tyveriet, sier informasjonsdirektør Jon Berge i If Skadeforsikring. Særlig folk som leier ut bolig og som ikke har kontroll på antall nøkler, bør i mye større grad bli bevisst på problemet og sørge for utskifting av låser, mener han.

Nøkkelboks

For å hindre at nøklene kommer på avveie, bør du unngå å gjemme dem ute.

– Ikke legg nøkler under matter eller blomsterpotter. Det er det første stedet innbruddstyver vil lete. Det finnes bokser med kodelås som man kan oppbevare nøkler trygt i, sier Stig Ekelund i Jernia. 

Slik bytter du lås

Løsningen for et tryggere hjem er altså å bytte lås, og det er ingen omfattende jobb. Hvis selve låskassen fungerer som den skal, kan du nøye deg med å bytte ut låssylinderen.

– Det er bare to skruer som skal ut for å løsne den gamle låssylinderen. Trekk ut den gamle og sett inn den nye, sier Ekelund.

Er du usikker på egen kompetanse eller foretrekker å overlate det til andre, er låsesmeden et trygt alternativ.

Elektronisk dørlås

De tradisjonelle sylinderlåsene er i stadig utvikling. En ny lås er vanskeligere å dirke opp enn en som er 10 år gammel. Samtidig kommer flere nye låssystemer på markedet. Stadig flere velger å bytte til elektronisk dørlås med kode. Da slipper man å holde styr på nøkler og kan raskt endre kode ved behov.

Noen varianter kan betjenes med smarttelefonen.

– I årene som kommer vil den tradisjonelle nøkkelen gradvis forsvinne og bli erstattet av ny teknologi. Det er jeg bombesikker på, sier Ekelund. 

  • Vil en elektronisk dørlås gi deg en enklere hverdag? Ta testen.
13. september 2019
Mer om Dører

Trendy å være nøkkelfri

Flere norske boligeiere har nå  begynt overgangen fra nøkkelknippe til elektronisk lås, viser nye bransjetall.

Sats på en stilig og sikker ytterdør

En innbydende ytterdør påvirker helt klart helhetsinntrykket av et hus og med rett utforming kan døren fremstå som et møbel. Men utseendet er ikke alt...

Seks fine dørvridere

Med ett nytt håndtak kan hele rommet få et løft. Her er noen nyheter som passser til innedører.

Oppussing av ytterdør

Ytterdøren skal helst ønske både deg selv og dine gjester velkommen hjem. En ytterdør må også holde tett mot kulde, støy og være vanskelig å bryte opp. Har du et gammelt hus bør du satse på ny dør i nostalgisk stil.

Sats på sikkerhet i huset

Velg sikkerhetstiltak som gjør det vanskelig for ubudne gjester å komme seg inn i huset ditt.

Sikkerhetsdør stopper tyven

Sikkerhetsdør gjør jobben vanskeligere for innbruddstyven.

Ny ytterdør

Ny ytterdør kan virkelig forandre husets utseende. Vi viser hvordan du velger riktig ytterdør og hva du må tenke på ved kjøp og installasjon av en ny dør.

5 tips til riktig valg av ytterdør

Ytterdøren er husfasadens smykke. Slik velger du riktig ytterdør.

Ytterdører i gammel stil

Mange bygger nye hus i tradisjonell stil. Da hører ytterdører i gammel stil til.

Døren skal stå i stil til huset

Døren er ofte det siste man velger når man bygger hus, det man bruker mest tid på og som det diskuteres mest om. Et viktig, men vanskelig valg.

Design din egen dør

Design din egen dør tilpasset interiøret.

Inngangsdøren gir huset personlighet

Velg dør som harmonerer til boligens arkitektur. Her viser vi et knippe dører som passer som "hånd i hanske" til huset.

Miljømerkede dører

Som eneste nordiske produsent tilbyr svenske Bovalls Dörrbyggeri i Bohuslän innerdører i tre miljøsertifiserte tresorter: ask, freijo og mahogny

Nye modeller miljømerkede dører

Nye modeller fra Nordens meste produsent av miljømerkede dører.

Husets portaler

Når du skal fornye hjemmet ditt har du mange strenger å spille på. Materialer, farger, mønstre og dekorasjoner er med i samspillet om å gjøre det pent...