En staselig ytterdør gjør det hyggelig å komme hjem
En staselig ytterdør gjør det hyggelig å komme hjem Bilde: Anne-Marit Muri

Sats på en stilig og sikker ytterdør

Dører

En innbydende ytterdør påvirker helt klart helhetsinntrykket av et hus og med rett utforming kan døren fremstå som et møbel. Men utseendet er ikke alt - hvis døren ikke kan stå imot hverken skiftende vær eller potensielle tyver er den ikke mye verdt.

10 lure råd ved kjøp av ny dør:

1. Sjekk ut hvor stor åpningen bak dørkarmen er

Når du skal bestille ny dør er det viktig at du finner ut hvor stor åpningen bak dørkarmen er, det kan være litt vanskelig å komme til, men likevel viktig. I første omgang kan du bare måle selve dørbladet på den gamle døren og legge til 3,5 cm på begge sider, også oppe og nede. I tillegg kan du huske på at de fleste mål slutter på 9. Altså bredde 89-99 og høyde 199-209.

2. Utfør kontrollmål

Sørg for en ekstra kontrollmåling, da må lister fjernes slik at du kommer til og ser den eksakte åpningen.

Les også:

Test av dusjhoder

Vi har testet fem forskjellige dusjhoder, som alle passer til de fleste bad. Ingen strøk i testen, men vinneren utmerker seg ved et lekkert design og...

3. Finn ut hvilken vei døren skal gå

Kartlegg vandring, altså hvilken vei døren skal gå. Skal døren gå ut, så stå på utsiden, skal den gå inn så stå på innsiden. Er hengslene på høyre siden og den skal gå ut, så er det en “Høyre ut”. Står du på innsiden og hengslene er på venstre siden, så er det en “Venstre inn”.

4. Velg dør som harmonerer til boligens arkitektur.

Vil du ha en dør utenom det vanlige kan du lage en skisse selv eller søke hjelp hos arkitekt.  Ta hensyn til helheten i boligområdet der du bor, slik kan du ivareta en områdemessig harmoni.

5. Pass på at døren har brannsikringstiltak

Av brannhensyn anbefales det at døren slår utover og ikke innover. Hengslene på dørene må dessuten være utstyrt med sikring slik at ikke uvedkommende kan hengsle den av. Flere ferdigdørprodusenter leverer dører med bakkantsikring samt brannsikringstiltak klassifisert som EI30.

Les også:

Åtte tips ved kjøp av hvitevarer

Skal du investere i nye hvitevarer? Få med deg denne artikkelen.

6. Døren må være godkjent av forsikringsbransjen

Låsekasse og låstappene som brukes må være godkjent av forsikringsbransjen.   Monter FG-godkjente låser i alle dører og eventuelt også FG-godkjent alarm. Dette er også et krav fra mange forsikringsselskaper. Ytterdører bør ha to låser.

7. Velg dør med lav u-verdi

De fleste ytterdører leveres med lav u-verdi for å hindre at varme slipper ut og at kulde siver inn gjennom døren. For å tilfredstille alle kravene bygges døren opp av flere ulike lag. Blant annet av en isolerende stamme, som ofte består av styrecelleplast eller en porøs trefiberplate. Treplaten er gjerne av MDF eller plywood. De fleste ytterdører leveres ferdig behandlet utvendig enten malt eller lakkert for å tåle harde påkjenninger fra vær og vind. U-verdien på en tett dør fra 0,8 til 1,5.

8. Sats på dør med NDVK-sertifisering

Norsk Dør og Vinduskontroll foretar en NDVK-sertifisering hvor lufttetthet, regntetthet og motstand mot vindlast testes.

Les også:

Hva bør du se etter når du velger TV?

Når du velger TV, bør du begynne med å kartlegge egne behov. Det gjør det lettere å finne frem i jungelen av merker, modeller og begreper.

9. Se etter dør med CE-merking

CE merking signaliserer at produktet oppfyller EU sine krav innenfor helse-, sikkerhets- og miljøkrav som sikrer forbrukeren.

10. Velg dør med god støyisolering

For å være helt sikker på å unngå støy utenfra kan du velge en dør som er ekstra lydtett, det vil si med lydklasse 38db.

For mer info om dører:

NorDan AS, www.nordan.no
Dooria Utvik, www.dooria.no
Norsk Vinduskompani, www.nvk.no
Øra Trevare, www.oratrevare.no
Diplomat Norge, www.diplomat.no
Sjøvold AS, www.sjovold.no
Gilje døren, www.gilje.no
Vikeså trevarefabrikk, www.vikesaatrevare.no

13. november 2013
Mer om Dører

Har du noen gang skiftet lås på ytterdøren?

Dører Nordmenn er for godtroende, og går rundt med en falsk følelse av trygghet, mener fagfolk. 

Trendy å være nøkkelfri

Dører Flere norske boligeiere har nå begynt overgangen fra nøkkelknippe til elektronisk lås, viser nye bransjetall.

Oppussing av ytterdør

Dører Ytterdøren skal helst ønske både deg selv og dine gjester velkommen hjem. En ytterdør må også holde tett mot kulde, støy og være vanskelig å bryte opp....

Bruk FG-godkjente låser på dører og vinduer

Dører Sørg for FG-godkjente låser på dører og vinduer for å skape økt sikkerhet mot innbrudd. Da er du mindre utsatt for ubudne gjester som klarer å bryte seg inn i huset ditt når du ikke er hjemme.

Sats på sikkerhet i huset

Dører Velg sikkerhetstiltak som gjør det vanskelig for ubudne gjester å komme seg inn i huset ditt.

Sikkerhetsdør stopper tyven

Dører Sikkerhetsdør gjør jobben vanskeligere for innbruddstyven.

Ny ytterdør

Dører Ny ytterdør kan virkelig forandre husets utseende. Vi viser hvordan du velger riktig ytterdør og hva du må tenke på ved kjøp og installasjon av en ny dør.

5 tips til riktig valg av ytterdør

Dører Ytterdøren er husfasadens smykke. Slik velger du riktig ytterdør.

Skap et vakkert inngangsparti

Dører Ved husets inngangsparti skapes førsteinntrykket av hjemmet.

Ytterdører i gammel stil

Dører Mange bygger nye hus i tradisjonell stil. Da hører ytterdører i gammel stil til.

Døren skal stå i stil til huset

Dører Døren er ofte det siste man velger når man bygger hus, det man bruker mest tid på og som det diskuteres mest om. Et viktig, men vanskelig valg.

Design din egen dør

Dører Design din egen dør tilpasset interiøret.

Inngangsdøren gir huset personlighet

Dører Velg dør som harmonerer til boligens arkitektur. Her viser vi et knippe dører som passer som "hånd i hanske" til huset.

Miljømerkede dører

Dører Som eneste nordiske produsent tilbyr svenske Bovalls Dörrbyggeri i Bohuslän innerdører i tre miljøsertifiserte tresorter: ask, freijo og mahogny

Nye modeller miljømerkede dører

Dører Nye modeller fra Nordens meste produsent av miljømerkede dører.