Oppussing av ytterdør

Ytterdøren skal helst ønske både deg selv og dine gjester velkommen hjem. En ytterdør må også holde tett mot kulde, støy og være vanskelig å bryte opp. Har du et gammelt hus bør du satse på ny dør i nostalgisk stil.


Ytterdøren er en vesentlig del av husets fasade. Størrelsen på døren er selvsagt heller ikke tilfeldig. Kvaliteten på døren sier også noe om kvaliteten på resten av huset ditt.

Dersom originaldøren erstattet tidligere og man ønsker en dør som samsvarer mer med husets stil finns det produsenter som fortsatt holder håndverket høyt. En stilkopi laget i formpresset plast vil aldri gi det samme utrykket som en dør i tre.

Prismessig kommer den heller ikke alltid dårligere ut. Du har dessuten muligheten til å få døren tilpasset  etter målene på åpningen, noe som sparer deg for å bygge om inngangspartiet og å sette opp nye lister.

Inngangsdør i sveitserstil. Foto: Bygg og Bevar

Mye kan gjøres med den døra du har

Når du skal bestemme deg for hva du skal gjøre med den gamle døra, må verdien på den du har tas med i betraktning. Mye kan gjøres med god tetting langs karmen.

Gardiner foran glasset er dessuten med på å isolere mot varmetap.Hvis du ikke vet hvilken dør som opprinnelig sto i huset, kan gamle bilder være til god hjelp. Hvis det ikke finnes bilder, se etter stilhistoriske uttrykk for hustypen.

Tips til tiltak for slitt ytterdør

Det er lett å anta at inngangsdøren er i dårlig stand når malingen flasser av og treverket er svart. Men, det  trenger ikke å være tilfelle. Tilstanden kan sjekkes enkelt med en tollekniv.

 Kan du stikke knivspissen 1-2 mm inn, er treverket helt fint. Da trenger du bare å skrape, pusse, grunne og male døra. Kan du stikke knivspissen 3-5 mm inn i treverket er det mindre råteskader, som krever enkel istandsetting.

Hvis kniven går 5 mm inn, er treverket så skadet at nytt treverk må spunses inn, eller enkeltdeler skiftes ut.

Det kan et snekkerverksted hjelpe deg med. Fortidsminneforeningen har lister over erfarne fagfolk. Først når mer enn 1/3 av treverket er skadet, bør man vurdere utskifting med en kopi.

Rokokko inngangsdør. Foto: Bygg og Bevar

Ny kopi av den gamle ytterdøren

Dersom en kopi av ytterdøren er eneste mulighet, er det viktig at døren lages så nøyaktig som mulig. Man bør ikke falle for fristelsen til å forenkle det opprinnelige uttrykket; da mister kopien mye av sin verdi.

Døren vil med gode materialer og godt vedlikehold fint kunne stå i mer enn 100 år. Det er i dét perspektivet økonomien og beslutningene om dørutformingen bør vurderes. Husk også å flytte over eldre gangjern, låsbeslag og dørvridere.

Disse kan enkelt pusses opp. Det vil være med på å gi den nye kopien et mest mulig autentisk uttrykk, og skape sammenheng med arkitekturen for øvrig.

De vanligste årsakene til skader på ytterdøren av tre er vann og fuktighet. Forfallet akselererer fort når malingen først har begynt å flasse av. Utsett derfor ikke arbeidet med å pusse og male på nytt, men gjør jevnlig vedlikeholdsarbeid ved behov.

Kilde: Byantikvaren  – Oslo kommune  og Bygg og Bevar