Bilde: Colourbox

Oppussing av ytterdør

Ytterdøren skal helst ønske både deg selv og dine gjester velkommen hjem. En ytterdør må også holde tett mot kulde, støy og være vanskelig å bryte opp. Har du et gammelt hus bør du satse på ny dør i nostalgisk stil.

Ytterdøren er en vesentlig del av husets fasade. Størrelsen på døren er selvsagt heller ikke tilfeldig. Kvaliteten på døren sier også noe om kvaliteten på resten av huset ditt.

Dersom originaldøren erstattet tidligere og man ønsker en dør som samsvarer mer med husets stil finns det produsenter som fortsatt holder håndverket høyt. En stilkopi laget i formpresset plast vil aldri gi det samme utrykket som en dør i tre.

Prismessig kommer den heller ikke alltid dårligere ut. Du har dessuten muligheten til å få døren tilpasset  etter målene på åpningen, noe som sparer deg for å bygge om inngangspartiet og å sette opp nye lister.

Inngangsdør i sveitserstil. Foto: Bygg og Bevar

Mye kan gjøres med den døra du har

Når du skal bestemme deg for hva du skal gjøre med den gamle døra, må verdien på den du har tas med i betraktning. Mye kan gjøres med god tetting langs karmen.

Gardiner foran glasset er dessuten med på å isolere mot varmetap.Hvis du ikke vet hvilken dør som opprinnelig sto i huset, kan gamle bilder være til god hjelp. Hvis det ikke finnes bilder, se etter stilhistoriske uttrykk for hustypen.

Tips til tiltak for slitt ytterdør

Det er lett å anta at inngangsdøren er i dårlig stand når malingen flasser av og treverket er svart. Men, det  trenger ikke å være tilfelle. Tilstanden kan sjekkes enkelt med en tollekniv.

 Kan du stikke knivspissen 1-2 mm inn, er treverket helt fint. Da trenger du bare å skrape, pusse, grunne og male døra. Kan du stikke knivspissen 3-5 mm inn i treverket er det mindre råteskader, som krever enkel istandsetting.

Hvis kniven går 5 mm inn, er treverket så skadet at nytt treverk må spunses inn, eller enkeltdeler skiftes ut.

Det kan et snekkerverksted hjelpe deg med. Fortidsminneforeningen har lister over erfarne fagfolk. Først når mer enn 1/3 av treverket er skadet, bør man vurdere utskifting med en kopi.

Rokokko inngangsdør. Foto: Bygg og Bevar

Ny kopi av den gamle ytterdøren

Dersom en kopi av ytterdøren er eneste mulighet, er det viktig at døren lages så nøyaktig som mulig. Man bør ikke falle for fristelsen til å forenkle det opprinnelige uttrykket; da mister kopien mye av sin verdi.

Døren vil med gode materialer og godt vedlikehold fint kunne stå i mer enn 100 år. Det er i dét perspektivet økonomien og beslutningene om dørutformingen bør vurderes. Husk også å flytte over eldre gangjern, låsbeslag og dørvridere.

Disse kan enkelt pusses opp. Det vil være med på å gi den nye kopien et mest mulig autentisk uttrykk, og skape sammenheng med arkitekturen for øvrig.

De vanligste årsakene til skader på ytterdøren av tre er vann og fuktighet. Forfallet akselererer fort når malingen først har begynt å flasse av. Utsett derfor ikke arbeidet med å pusse og male på nytt, men gjør jevnlig vedlikeholdsarbeid ved behov.

Kilde: Byantikvaren  - Oslo kommune  og Bygg og Bevar

25. juli 2012
Mer om Dører

Skap et vakkert inngangsparti

Ved husets inngangsparti skapes førsteinntrykket av hjemmet.

Trendy å være nøkkelfri

Flere norske boligeiere har nå begynt overgangen fra nøkkelknippe til elektronisk lås, viser nye bransjetall.

Sats på en stilig og sikker ytterdør

En innbydende ytterdør påvirker helt klart helhetsinntrykket av et hus og med rett utforming kan døren fremstå som et møbel. Men utseendet er ikke alt...

Seks fine dørvridere

Med ett nytt håndtak kan hele rommet få et løft. Her er noen nyheter som passser til innedører.

Sats på sikkerhet i huset

Velg sikkerhetstiltak som gjør det vanskelig for ubudne gjester å komme seg inn i huset ditt.

Sikkerhetsdør stopper tyven

Sikkerhetsdør gjør jobben vanskeligere for innbruddstyven.

Ny ytterdør

Ny ytterdør kan virkelig forandre husets utseende. Vi viser hvordan du velger riktig ytterdør og hva du må tenke på ved kjøp og installasjon av en ny dør.

5 tips til riktig valg av ytterdør

Ytterdøren er husfasadens smykke. Slik velger du riktig ytterdør.

Ytterdører i gammel stil

Mange bygger nye hus i tradisjonell stil. Da hører ytterdører i gammel stil til.

Døren skal stå i stil til huset

Døren er ofte det siste man velger når man bygger hus, det man bruker mest tid på og som det diskuteres mest om. Et viktig, men vanskelig valg.

Design din egen dør

Design din egen dør tilpasset interiøret.

Inngangsdøren gir huset personlighet

Velg dør som harmonerer til boligens arkitektur. Her viser vi et knippe dører som passer som "hånd i hanske" til huset.

Miljømerkede dører

Som eneste nordiske produsent tilbyr svenske Bovalls Dörrbyggeri i Bohuslän innerdører i tre miljøsertifiserte tresorter: ask, freijo og mahogny

Nye modeller miljømerkede dører

Nye modeller fra Nordens meste produsent av miljømerkede dører.

Husets portaler

Når du skal fornye hjemmet ditt har du mange strenger å spille på. Materialer, farger, mønstre og dekorasjoner er med i samspillet om å gjøre det pent...