Boligen din blir brannbombe

Boligen din kan bli en brannbombe - hvis du ikke oppgraderer el-anlegget når du investerer i nytt elektrisk materiell. Lar du være kan skader på dyrt utstyr og i verste fall brann bli resultatet.


 
Investerer du i nytt elektrisk utstyr kan det være lurt å kontakte en elektriker for å sjekke at el-anlegget tåler belastnningen.
Investerer du i nytt elektrisk utstyr kan det være lurt å kontakte en elektriker for å sjekke at el-anlegget tåler belastningen. Foto: Nelfo.

I fjor kjøpte vi elektronisk utstyr og husholdningsapparater for 28,5 milliarder kroner, en økning på 12,3 prosent fra 2005. Det økte salget av flatskjermer, pc-er, skrivere, hjemmenettverk og husholdningsapparater innbærer en økt brannfare, med mindre vi oppgraderer elanlegget.

– Totalbelastningen på det elektriske anlegget i boligen kan bli for stor hvis ikke anlegget er blitt oppgradert tilsvarende. Det kan i verste fall ende i katastrofe, sier leder for sikkerhetsavdelingen i NELFO, Terje Hanssen.

Moderne strømforbruk skaper brannfeller
En undersøkelse Norsk statistikk har gjort på oppdrag for elbransjen viser at nesten halvparten av befolkningen har elanlegg som er over 15 år gamle. Mange vet heller ikke hvor gammelt elanlegget er. 20 – 30 år gamle anlegg kan få problemer når de belastes med moderne strømforbruk.

Uvettig bruk av strøm og gamle elanlegg kan få store konsekvenser. Fire av ti boligbranner skyldes feil på det elektriske anlegget eller feil bruk av elektrisk utstyr. Ca 20 mennesker dør hvert år som følge av denne type branner. Årlig betaler forsikringsselskapene ut 600 millioner kroner i erstatning.

Terje Hansen, ansvarlig for el-sikkerhet i NELFO. Foto: Nelfo
Terje Hansen, ansvarlig for el-sikkerhet i NELFO. Foto: NELFO

Lukter svidd
Som eier av boligen er du ansvarlig for det elektriske anlegget og skal sørge for at det blir foretatt ettersyn og vedlikehold av fagfolk. Du er også selv ansvarlig for at de ikke kobler om anlegget slik at det kan skade eiendom og liv.

– Varme sikringer kan være et tegn på overbelastning av strømnettet. Hvis det luker svidd fra stikkontakter og støpsler, eller sikringene går ofte, er det et tegn på at noe er galt. Da bør du kontakte din lokale elektriker umiddelbart, sier Terje Hansen.

– Er det 8 – 10 år siden det elektriske anlegget ble kontrollert, bør det kontrolleres av en godkjent installatør. En elsjekk koster mellom 1500 til 2000 kroner. Det er en billig og god investering for å forhindre brann. Installatøren kan samtidig gi råd om bruk av apparater og komme med forslag til oppdateringer av anlegget for at det skal være riktig dimensjonert, sier Hansen videre.

Dyr forsømmelse
Manglende ettersyn av det elektriske anlegget kan bli en dyr forsømmelse. Ved boligbranner etterforsker politiet årsaken. Har ikke eieren fulgt regelverket kan det føre til bot eller avkorting av forsikringsutbetalingen.

Et av problemene er at det selges en rekke elektriske artikler ment for fast installasjon som bare fagfolk har lov til å montere. Eksempler på dette er at man uten autorisasjon monterer og kobler til varmekabler som kortslutter og fører til brann.

 

Gjør huset ditt el-sikkert

 

Faresignaler i huset:

  • Kjenn på sikringene om de er varme. Det kan være et faresignal.
  • Brunsvidde lokk på stikkontakter og støpsler er tegn på at noe er galt, og betyr brannfare.
  • Utstrakt bruk av skjøteledninger kan være en brannfelle.
  • Får du elektrisk støt kan det være feil på elanlegget som kan medføre livsfare.
  • Installasjon av fast utstyr som varmekabel- eller folie skal kun foretas av godkjent elinstallatør.

Gode råd:

  • Bruk aldri sterkere pære enn lampen er godkjent for
  • Bruk kun godkjent utstyr
  • Tørk ikke tøy på elektriske ovner
  • Hold gardiner vekk fra elektriske ovner
  • Legg ikke skjøteledninger gjennom døråpninger
  • Unngå koblingsklyser
  • Unngå lange skjøteledninger
  • Ikke utfør arbeid som krever registrert fagmann
  • Slå av elektriske apparater som ikke er i bruk
  • Er sikringer, brytere, stikkontakter og/eller koblingsbokser unormalt varme kan det tyde på overbelastning. Kontakt din elektroinstallatør.
  • Slå av TV-apparatet med av/på knappen.

Kilde: Nelfo