Bilde: Cedric Archer

Enkle tiltak redder liv

Norge ligger på verdenstoppen når det gjelder boligbranner.

Desember er måneden det brenner mest. Blant årsakene er utstrakt bruk av stearinlys og stor aktivitet ved komfyren. Selv om desember nærmer seg, går nesten 500.000 mennesker i Norge julemåneden i møte uten røykvarslere som fungerer.

Det beste du kan gjøre for å sikre boligen din mot brann er, å jevnlig sjekke varslingsutstyret, slokkeutstyret, rømningsveier, elektrisk utstyr samt ildsteder og skorstein.

– Varslingsutstyr og slokkeutstyr er påbudt i alle hus og skal være hensiktsmessig plassert, understreker branningeniør Jan Tore Dilling ved Vestfold interkommunale brannvesen.

Ta en el-sjekk
Ifølge Dilling er feil ved det elektriske anlegget eller feil bruk av elektriske apparater årsak til over 40 prosent av alle boligbranner.

– Forebygg ved å ta en el-sjekk. Det er huseierens ansvar å se til at det elektriskeanlegget er i orden, påpeker Dilling. Skjøteledninger, støpsler og plugger skal være uten synlige skader. Det skal heller ikke være løse skrusikringer eller varmgang i sikringsskapet.

Mennesklig svikt

Hovedårsaken til branner er menneskelig svikt. Bruk aldri skjøteledninger på varmeovner, husk dessuten viktigheten av riktig wattstyrke når du skifter pærer i juletrebelysning og adventstaker. Dra alltid kontakten ut om natten. 1. desember er brannvarslerens dag. Husk å bytte batterier.

– Sett aldri på vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskin når du går og legger deg og skru alltid av TV-apparatet med hovedbryteren, sier Dilling.

Sørg for rømningsveier

Samtidig er det viktig å finne ut av boligens rømningsveier.

- Man bør øve på å komme seg ut og på forhånd avtale hvem av foreldrene som tar hvilke barn ut av soverommene, presiserer branningeniøren.

Er vinduene plassert mer enn fem meter over bakken, skal boligen ha to rømningsveier. Velg et produkt som passer til boligen, avhengig av hvem som bor der.

Slik sikrer du boligen din mot brann

* Er røykvarslerne dine over ti år gamle bør de kastes og erstattes med nye. Mange boliger har ioniske røykvarslere, som kun slår ut ved flammebrann og ikke varsler ved ulmebrann.

* Installer seriekoblede brannvarslere i alle soverom, stue, kjøkken og vaskerom.

* Moderne brannvarslere er optiske og termiske og slår ut på både røyk og varme. Er de i tillegg trådløst seriekoblede, «snakker de sammen». Begynner det å brenne i kjelleren, blir du øyeblikkelig varslet på soverommet. I fyrrom og vaskerom i kjeller anbefales termiske varslere. En vanlig enebolig trenges seks seriekoblede brannvarslere. Begynn i alle fall med tre – ønsk deg flere til jul og bursdager.

* Viktig med egne brannvarslere i alle barnerom. Dagens barnerom har ofte elektrisk utstyr som tv, datamaskin mm, som kan være mulige brannkilder.

* Husbrannslange bør være obligatorisk i alle boliger.

* Seks liters skumapparater i hver av boligens etasjer anbefales. Ifølge Østhus har skum den fordelen at brannobjektet kjøles ned, samtidig som branntilløpet slukkes. Etter slukking kan skummet bare tørkes bort, i motsetning til pulver, som krever full skadeopprydning av boligen.

* Brannteppe er viktig å ha i huset, bilen, båten og campingvognen. Kan brukes ved alle mindre branntillløp, ikke minst til å slukke komfyrbranner eller redde personer med fyr i klærne.

* Med soverom i andre etasje anbefales fastmontert brannstige. Alternativt repstige som henges over vinduskarmen.

* Snakk med fagfolk når du skal brannsikre hjemmet ditt. Fagfolk kommer gjerne hjem til deg og lager en sikkerhetspakke tilpasset din bolig.

Forbrukerinfo.
www.tryggogsikker.no
tlf. 22 110 110
www.modum.com
tlf. 51 81 74 00
www.brannvernforeningen.no
tlf. 23 15 71 00

15. oktober 2009
Mer om El installasjon og Elsikkerhet

Har du samsvarserklæring for EL-anlegget?

Samsvarserklæring for det elektriske arbeidet i boligen er et krav, og kan spare deg penger og bryderi senere. 

Derfor bør du ha lynvern

Mange boliger blir skadet av lynet fordi de mangler overspenningsvern, ifølge forsikringsselskapet If. Fortsatt er det mange som ikke har beskyttelse...

– AMS-måler skal gi bedre oversikt over strømforbruket

Alle norske husstander og bedrifter får installert AMS-måler innen 2019.

Dette må du gjøre hjemme før du drar på sommerferie

Skal du på ferie? Da er det en rekke tiltak du burde gjøre for å sikre boligen mot brann.

Sjekk sikringsskapet - husets viktigste skap

Tåler det gamle sikringsskapet belastningen fra alle de elektriske apparatene dine? En oppgradering av sikringsskapet gjør hjemmet sikrere og mer prakti...

Unngå skader på utstyr i tordenvær

De fleste husker å trekke ut strømkontakten til TV-en når de drar på ferie, men mange nordmenn glemmer annet viktig elektronisk utstyr.

Trekk ut kontaktene

Juli er måneden for lyn og torden - pass på det elektrisk utstyret ditt! 

Tryggere med smarte løsninger

Øk tryggheten i hjemmet med smarte elektriske løsninger.

Ting dere har lurt på om varmekabler

Er det anbefalt å ha varmekabler på soverommet? Og hva gjør man med ustabile varmekabler? Vi i villas ekspert har svaret.

Når varmekablene streiker

Hva gjør du når varmekablene streiker?

Varmekabler

Er det anbefalt å ha varmekabler på soverommet? Og hva gjør man med ustabile varmekabler? Vi i villas ekspert har svaret.

Hobbyelektriker med livet på spill?

Vet du egentlig hva du har lov å gjøre av elektrisk arbeid selv?

Når sikringsskapet må fornyes

Hva gjør du med sikringsskapet når det ikke lenger holder mål?

Hvor skal sikringsskapet stå?

Hvor skal sikringsskapet stå? Vi i villa har hentet svar fra faghold.

Elektrisk installasjon

Din elektriske/elektroniske hverdag skal planlegges. Det er lite i en ny bolig du selv kan gjøre når det gjelder det elektriske.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no