Fjernstyr hytta med mobilen

Fjernstyring av hytta vil bli en trend i årene framover, skal vi tro Prognosesenteret.

Nordmenn vil ha samme fasiliteter på hytta som hjemme, og ønsker mer komfort.

− Stadig flere bruker hytta gjennom hele året, og vi har mer fokus på komfort, også i forhold til miljø. Det har blitt mer vanlig å innrede og bygge hytta slik at den kan brukes hele året, nesten som om det var et hjem, sier Bjørn-Erik Øye, partner i Prognosesenteret. Da er det godt å komme til en ferdig oppvarmet hytte.

Ifølge tall fra Prognosesenteret bruker vi til sammen ni milliarder kroner i året på å pusse opp hytta, og mye tyder på at vi bruker stadig mer.

− Mye av pengene går til å legge inn vann og avløp, samt oppvarmning for å holde dette frostfritt. Jeg tror fjernstyring av strøm, alarm og overvåking er noe som kommer til å bli mer vanlig framover. Fjernstyring av varme vil bli særlig aktuelt med tanke på hvor mye vi investerer i vann og avløp, sier Øye.

Styr via iPhone
Om du er eier av en iPhone, kan du med systemet xComfort enkelt styre lys og varme med iPhonen. Systemet krever at du har internett-tilgang på hytta, og i følge leverandøren kan du godt bruke mobilt brebånd, da det ikke er krav om store hastigheter for å styre systemet.

En demonstrasjon av xComfort finner du ved å gå inn på www.xcomfort.no/demo.

(Saken fortsetter under bildet)


 Med xComfort styrer du hyttetemperaturen med din iPhone eller iPad.

Øystein Kolberg, markedssjef for Eaton Electric som leverer xComfort, opplyser om at styringssystemet  blir stadig mer populært blant hytteeiere.

− For mange blir helgen litt lengre når man slipper å bruke fredagskvelden til å fyre opp en kald hytte. Med xComfort styrer man lys, varme og alt annet som går på strøm «live» fra hvor som helst i verden via en iPhone, iPad eller tilsvarende. Dermed kan man spare energi når man ikke er der; varmtvann, varm hytte og klar badstue er likevel bare et fingertrykk unna, sier Kolberg.

I følge xcomfort.no vil det også snart være mulig å styre systemet via en Android-telefon.

Styring via GSM-nettet
Om du ikke har en iPhone eller internett på hytta finnes det også muligheter.

www.hyttami.no, er en av flere  tilbydere på markedet som tilbyr styring av hytta via GSM-nettet (mobilnettet). Løsningen gjør det mulig å slå av og på strøm, eller overvåke strøm og temperatur på hytta via internett, telefon eller SMS-meldinger.

Du kan også få tilbakemelding fra hytta på hvilke ovner og lys som er skrudd på, og hva temperaturen på hytta er. Dersom du ønsker det kan du også bli varslet dersom temperaturen synker slik at det er fare for frost, eller varsling ved lekkasje, utløsning av innbruddsalarm og liknende.

Løsninger som benytter seg av GSM-nettet krever at du har mobildekning på hytta. 

29. november 2011
Mer om El installasjon og Elsikkerhet

Har du samsvarserklæring for EL-anlegget?

Samsvarserklæring for det elektriske arbeidet i boligen er et krav, og kan spare deg penger og bryderi senere. 

Derfor bør du ha lynvern

Mange boliger blir skadet av lynet fordi de mangler overspenningsvern, ifølge forsikringsselskapet If. Fortsatt er det mange som ikke har beskyttelse...

– AMS-måler skal gi bedre oversikt over strømforbruket

Alle norske husstander og bedrifter får installert AMS-måler innen 2019.

Dette må du gjøre hjemme før du drar på sommerferie

Skal du på ferie? Da er det en rekke tiltak du burde gjøre for å sikre boligen mot brann.

Sjekk sikringsskapet - husets viktigste skap

Tåler det gamle sikringsskapet belastningen fra alle de elektriske apparatene dine? En oppgradering av sikringsskapet gjør hjemmet sikrere og mer prakti...

Unngå skader på utstyr i tordenvær

De fleste husker å trekke ut strømkontakten til TV-en når de drar på ferie, men mange nordmenn glemmer annet viktig elektronisk utstyr.

Trekk ut kontaktene

Juli er måneden for lyn og torden - pass på det elektrisk utstyret ditt! 

Ting dere har lurt på om varmekabler

Er det anbefalt å ha varmekabler på soverommet? Og hva gjør man med ustabile varmekabler? Vi i villas ekspert har svaret.

Når varmekablene streiker

Hva gjør du når varmekablene streiker?

Varmekabler

Er det anbefalt å ha varmekabler på soverommet? Og hva gjør man med ustabile varmekabler? Vi i villas ekspert har svaret.

Hobbyelektriker med livet på spill?

Vet du egentlig hva du har lov å gjøre av elektrisk arbeid selv?

Enkle tiltak redder liv

Norge ligger på verdenstoppen når det gjelder boligbranner.

Når sikringsskapet må fornyes

Hva gjør du med sikringsskapet når det ikke lenger holder mål?

Hvor skal sikringsskapet stå?

Hvor skal sikringsskapet stå? Vi i villa har hentet svar fra faghold.

Elektrisk installasjon

Din elektriske/elektroniske hverdag skal planlegges. Det er lite i en ny bolig du selv kan gjøre når det gjelder det elektriske.