Bilde: Colourbox

Føre var i tordenvær

Det er høysesong for tordenvær, og med dunder og brak kan været føre til store skader. Det gjelder å være føre var.

Juli og august er høysesong for lyn og torden. I løpet av et normalår er det rundt 130.000 lynnedslag i følge Elsikkerhet Norge, og mange av disse kommer altså nå i disse dager. I juli i år kom det rundt 2000 lynnedslag over Oslo - og det i løpet av bare en eneste time.

Lyn som danser over himmelen kan være et fantastisk skue, men det kan også være svært ødeleggende. Forrige måned oppsto det 15 skogbranner i Telemark etter en rekke lynnedslag. Og for bare noen dager siden opplevde en familie på Sørumsand i Akershus at leiligheten deres ble totalskadd etter lynnedslag.

5000 skader årlig
Heldigvis er det sjeldnere at lynnedslag fører til så store skader, men familien er ikke de eneste som har opplevd lynest ødeleggende krefter. Hvert år får forsikringsselskapene rundt 5000 meldinger om skader forårsaket av lynnedslag. Det er særlig datamaskiner som får gjennomgå, men også telefon, frysebokser, kjøleskap, TVer, musikkanlegg og alaramsystemer er hyppig utsatt for skader etter overspenning.


Trekk ut kontakten: Trekk ut kontakten på fjernsyn, datamaskiner og andre elektriske apparater når det lyner.

Skader etter lynnedslag dekkes av forsikringen hvis du har en hjem/villa-forsikring. Og skulle fryseren gå, ja, så dekkes også verdien av innholdet. Men i følge Finansnæringens Hovedorganisasjon har noen selskaper en prosentvis egenandel ved slike skader, og lynnedslag forårsaker ofte små skader, som ofte ikke overstiger egenandelen. Skader etter overspenning kan derfor svi lommeboka så vel som elektriske apparater.

- Vær på vakt og helst før lynet. Selv om du ikke umiddelbart merker at lynet har slått ned, kan det elektriske anlegget ha blitt så skadet at en brann kan utløses lenge etter lynnedslaget. Hver gang overspenninger raser gjennom huset vil ledninger, kontakter, koplingsbokser og lignende bli svekket. Det vil si at isolasjonen i det elektriske anlegget over tid blir slitt, og det kan i verste fall føre til brann uker og måneder etter at anlegget ble truffet, forteller Einar Rudaa, produktsjef for lyn- og overspenningsvern ved OBO Bettermann AS.

Dra ut støpslet
Det er heldigvis mulig å beskytte seg mot skader fra lynet, i alle fall til en viss grad. Det gamle rådet om å trekke ut kontakten fra støpslet når det lyner gjelder fortsatt.

- Når det gjelder beskyttelse av elektriske apparater er det beste å dra ut alle støpsler. Men dessverre er vi ikke alltid like raske som lynet, og lynet kan komme når vi er ute eller kanskje ligger og sover, advarer Rudaa.

Hva skal vi så gjøre? Det er tross alt de færreste av oss som orker å trekke ut kontaktene hver kveld før vi går til sengs.

Falsk trygghet
- En rimelig måte er å få installert overspenningsvern i sikringsskapet. De er mye raskere enn sikringene og vil lede overspenningene ut til jord. Den største skaden skjer på de første tusendels sekundene. Sikringene vil ikke kunne klare det samme på så kort tid.

Men det er ikke bare å installere hvilket som helst overspenningsvern heller. For to år siden meldte fagbladet Brann & Sikkerhet at hele ni av ti overspenningsvern som selges i Norge ikke fungerer. Artikkelen var basert på undersøkelser utført av Gjensidige, og resultatet viste at overspenningsvern med EU-godkjenning ikke behøver å bety at utstyret er sikkert. Årsaken skal være at disse produktene ikke nødvendigvis er laget for norske forhold.

Installerer du feil overspenningsvern, kan du med andre ord ha betalt for falsk trygghet. Istedet for EU-godkjenning bør du heller undersøke at overspenningsvernet du får installert har FG-godkjenning. Hvilke produkter som er FG-godkjent kan du finne på sidene til Forsikringsselskapenes godkjenningsnevnd.

Fire forebyggende tiltak:
* Det beste vernet mot skader på elektriske apparater er å ta ut støpslene fra kontaktene. Husk også telefon-/nettverkskabler.
* Overspenningsvern montert i sikringsskapet er viktig for å hindre at skadelige overspenninger kommer inn i installasjonen.
* Det er også viktig å få installert jordfeilbrytere som oftest vil koble ut eventuelle skadde deler av anlegget.
* Overspenningsvern for PC og TV gir god beskyttelse for disse apparatene hvis du skulle ha glemt å trekke ut støpselet
* Hold døren til sikringsskapet lukket.
(Kilde: Elsikkerhet Norge)

12. august 2009
Mer om El installasjon og Elsikkerhet

Har du samsvarserklæring for EL-anlegget?

Samsvarserklæring for det elektriske arbeidet i boligen er et krav, og kan spare deg penger og bryderi senere. 

Derfor bør du ha lynvern

Mange boliger blir skadet av lynet fordi de mangler overspenningsvern, ifølge forsikringsselskapet If. Fortsatt er det mange som ikke har beskyttelse...

– AMS-måler skal gi bedre oversikt over strømforbruket

Alle norske husstander og bedrifter får installert AMS-måler innen 2019.

Dette må du gjøre hjemme før du drar på sommerferie

Skal du på ferie? Da er det en rekke tiltak du burde gjøre for å sikre boligen mot brann.

Sjekk sikringsskapet - husets viktigste skap

Tåler det gamle sikringsskapet belastningen fra alle de elektriske apparatene dine? En oppgradering av sikringsskapet gjør hjemmet sikrere og mer prakti...

Unngå skader på utstyr i tordenvær

De fleste husker å trekke ut strømkontakten til TV-en når de drar på ferie, men mange nordmenn glemmer annet viktig elektronisk utstyr.

Trekk ut kontaktene

Juli er måneden for lyn og torden - pass på det elektrisk utstyret ditt! 

Ting dere har lurt på om varmekabler

Er det anbefalt å ha varmekabler på soverommet? Og hva gjør man med ustabile varmekabler? Vi i villas ekspert har svaret.

Når varmekablene streiker

Hva gjør du når varmekablene streiker?

Varmekabler

Er det anbefalt å ha varmekabler på soverommet? Og hva gjør man med ustabile varmekabler? Vi i villas ekspert har svaret.

Hobbyelektriker med livet på spill?

Vet du egentlig hva du har lov å gjøre av elektrisk arbeid selv?

Enkle tiltak redder liv

Norge ligger på verdenstoppen når det gjelder boligbranner.

Når sikringsskapet må fornyes

Hva gjør du med sikringsskapet når det ikke lenger holder mål?

Hvor skal sikringsskapet stå?

Hvor skal sikringsskapet stå? Vi i villa har hentet svar fra faghold.

Elektrisk installasjon

Din elektriske/elektroniske hverdag skal planlegges. Det er lite i en ny bolig du selv kan gjøre når det gjelder det elektriske.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no