Bilde: Getty Images

Sjekk sikringsskapet - husets viktigste skap

El installasjon og Elsikkerhet

Tåler det gamle sikringsskapet belastningen fra alle de elektriske apparatene dine? En oppgradering av sikringsskapet gjør hjemmet sikrere og mer praktisk. Lær mer her!

Det er viktig at boligen din har et sikkert og komfortabelt elektrisk anlegg. Mange tenker ikke over at et 20 år gammelt sikringsskap kanskje er for gammelt. De fleste har langt flere strømkrevende apparater i huset sitt i dag enn det som var vanlig da det elektriske anlegget var nytt. Da er det kanskje ikke så rart at sikringene går varme? 

Det er du som er eier og/eller bruker som er ansvarlig for at elektrisk anlegg og utstyr følger regelverket. Vær bevisst dette ansvaret, og bruk en godkjent og registrert el-installatør for endringer og nyinstallasjoner i ditt elektriske anlegg.

Et mer moderne skap

Ved utskifting eller oppgradering av sikringskap, monteres det i dag nye, moderne, jordfeilautomater som er med på å hindre brann og elektrisk støt. Jordfeilautomater har vært påbudt siden 2002, men det finnes fortsatt mange anlegg med skrusikringer eller gamle automatsikringer. 

Det anbefales også å montere et overspenningsvern som forhindrer skader forårsaket av lyn, på apparater som for eksempel tv, pc, trådløs telefon, vaskemaskin og varmtvannstank. Er det vanskelig å skifte ut sikringsskapet, er det mulig å oppgradere det eksisterende skapet med nytt og moderne utstyr. Det trenger heller ikke å bli så dyrt, sjekk gjerne priser med flere tilbydere før du tar valget.  

– Det huseier med god samvittighet kan gjøre selv, er å se over el-installasjonen om noe er løst, defekt eller brunsvidd. Det er også lurt å unngå mange skjøteledninger. Bruk sansene, blant annet ved å se, og å være oppmerksom på lukt, eller kjenn på sikringer om de er for varme, sier  Bjørn Sørensen, som er fagsjef for el-sikkerhet i Nelfo.

– I dagens sikringsskap kreves det dessuten jordfeilbryter, påpeker Sørensen. 

Les også:

Få tilbake penger ved strømbrudd

Forsvinner strømmen i flere timer, har du rett på å få tilbake penger. Se hvor mye du kan få her.

– Sjekk selv at den virker ved å trykke på testknappen et par ganger i året slik at du vet at den virker som den skal når det virkelig gjelder, understreker fagsjefen.

Slik virker automatsikringer

En automatsikring skal automatisk slå av strømmen ved feil i det elektriske anlegget, slik at mennesker, husdyr eller eiendom ikke tar skade.

Automatsikringen slår av strømmen hvis belastningen overstiger gitte verdier. Dersom automatsikring/jordfeilbryteren slår ut mer enn to ganger, må du ta ut alt utstyr som er plugget i stikkontaktene på kursen.

Hvis kursen slår ut ved å sette inn et produkt, fjern produktet. Hvis feilen vedvarer når alt er fjernet, må du kontakte en registrert el-installatør.

Les også:

Slik får trappa riktig trinnhøyde

Skal du bygge trapp, er det viktig å få riktig trinnhøyde. Vi forteller deg hvordan.

Fakta om overspenningsvern

Overspenninger er spenninger som overstiger det den elektriske installasjonen er beregnet for og som kan skade utstyret.

Overspenninger kommer inn i elektriske anlegg av to årsaker; lynnedslag eller koblinger i e-verkets høyspenningsnett.

I huset bør du ha to typer overspenningsvern – inntaksvern og utstyrs-
vern. Inntaksvern fjerner energien i overspenningen, og utstyrsvernet fjerner spenningstopper som kan skade utstyr.

Inntaksvern monteres i sikringsskapet av en elektriker. Utstyrsvern plugges i stikkontakt foran følsomt utstyr. Følsomt utstyr kan være for eksempel vaskemaskin, tv, dvd, pc, stereoanlegg og annet utstyr som inneholder elektronikk. Bruk forsikringsgodkjent (FG) utstyrsvern.

21. oktober 2014
Mer om El installasjon og Elsikkerhet

Har du samsvarserklæring for EL-anlegget?

El installasjon og Elsikkerhet Samsvarserklæring for det elektriske arbeidet i boligen er et krav, og kan spare deg penger og bryderi senere. 

Derfor bør du ha lynvern

El installasjon og Elsikkerhet Mange boliger blir skadet av lynet fordi de mangler overspenningsvern, ifølge forsikringsselskapet If. Fortsatt er det mange som ikke har beskyttelse...

– AMS-måler skal gi bedre oversikt over strømforbruket

El installasjon og Elsikkerhet Alle norske husstander og bedrifter får installert AMS-måler innen 2019.

Dette må du gjøre hjemme før du drar på sommerferie

El installasjon og Elsikkerhet Skal du på ferie? Da er det en rekke tiltak du burde gjøre for å sikre boligen mot brann.

Unngå skader på utstyr i tordenvær

El installasjon og Elsikkerhet De fleste husker å trekke ut strømkontakten til TV-en når de drar på ferie, men mange nordmenn glemmer annet viktig elektronisk utstyr.

Trekk ut kontaktene

El installasjon og Elsikkerhet Juli er måneden for lyn og torden - pass på det elektrisk utstyret ditt!

Ting dere har lurt på om varmekabler

El installasjon og Elsikkerhet Er det anbefalt å ha varmekabler på soverommet? Og hva gjør man med ustabile varmekabler? Vi i villas ekspert har svaret.

Når varmekablene streiker

El installasjon og Elsikkerhet Hva gjør du når varmekablene streiker?

Varmekabler

El installasjon og Elsikkerhet Er det anbefalt å ha varmekabler på soverommet? Og hva gjør man med ustabile varmekabler? Vi i villas ekspert har svaret.

Hobbyelektriker med livet på spill?

El installasjon og Elsikkerhet Vet du egentlig hva du har lov å gjøre av elektrisk arbeid selv?

Derfor trenger du samsvarserklæring

El installasjon og Elsikkerhet Samsvarserklæring er et av husets verdipapirer. Men aner du i det hele tatt hva det er?

Enkle tiltak redder liv

El installasjon og Elsikkerhet Norge ligger på verdenstoppen når det gjelder boligbranner.

Når sikringsskapet må fornyes

El installasjon og Elsikkerhet Hva gjør du med sikringsskapet når det ikke lenger holder mål?

Hvor skal sikringsskapet stå?

El installasjon og Elsikkerhet Hvor skal sikringsskapet stå? Vi i villa har hentet svar fra faghold.

Elektrisk installasjon

El installasjon og Elsikkerhet Din elektriske/elektroniske hverdag skal planlegges. Det er lite i en ny bolig du selv kan gjøre når det gjelder det elektriske.