Bilde: Colourbox

Sørg for et sikkert baderom

Vann og elektrisitet er en farlig kombinasjon. Derfor er det viktig at alle elektroinstallasjoner på badet følger forskriftene.

Bruk alltid en fagperson når du skal ha utført elektrisk arbeid. Dette gjelder alle elektriske installasjoner i boligen, men det er ekstra viktig på badet, hvor elektrisitet kombinert med vann fort kan bli fatalt.

– Våtrommet er det rommet i boligen hvor ulykker forårsaket av elektrisitet forekommer oftest. Fuktige overflater og våt kropp reduserer hudresistansen, og det er derfor nødvendig å stille ekstra krav til utførelse av elinstallasjoner for å ivareta elsikkerheten, skriver Sintef Byggforsk i anvisningen Elektroinstallasjoner i våtrom.

Kunnskap gir sikkerhet
Selv om fagpersoner skal utføre arbeidet, er det likevel greit å ha litt kjenskap til hvilke regler som gjelder. Det gjelder spesielt om du kjøper brukt bolig og er usikker på hvordan arbeidet er utført av forrige eier. Har du litt kunnskaper om hva du bør se etter, kan du vurdere om du bør få en fagperson til å se over arbeidet som er gjort.


Sjokk: Feil på elektriske installasjoner kan få fatale følger.

Rom med badekar eller dusj deles inn i tre soner, basert på nærhet til fukt og vann. Det regulerer igjen hvilken kapslingsgrad det elektriske materialet skal ha. Jo nærmere vann, desto høyere kapslingsgrad. Du kan lese mer om soneinndelingen og belysning i de ulike sonene i artikkelen Belysning på badet.

Her er andre ting du bør være oppmerksom på:

Jordfeilbryter
– Alle kurser i våtrom beskyttes av ett eller flere strømstyrte jordfeilvern (jordfeilbryter) med merkeutløsestrøm som ikke overstiger 30 mA, skriver Sintef Byggforsk.
Det finnes unntak, men dette er hovedregelen.

Ledninger
– Åpen legging av ledninger eller legging av ledninger i vegg mindre enn 50 mm innenfor veggens overflate er bare tillatt for å forsyne fastmontert elektrisk utstyr i samme sone eller i en sone med lavere nummer.

Stikkontakter, brytere og koblinger
Alt som er av fastmontert elektrisk utstyr må kunne frakobles allpolig ved hjelp av betjeningsbrytere på utsiden av rommet, med mindre det er kurser eller utstyr beskyttet med SELV.

Det er ikke tillatt å montere stikkontakter, brytere eller betjeningsutstyr i sone 0, mens det i sone 1 er det tillatt med koblingsbokser for forsyning av forbrukerutstyr som er tillatt brukt i sone 0 og 1. I sone 2 er det lov med stikkontakter til barbermaskiner

Vaskemaskin og tørketrommel
Skal dere ha vaskemaskin eller tørketrommel på badet, skal disse være plassert utenfor sone 1 og 2. Dette gjelder også stikkontakten for disse.

Fastmontert utstyr
Fastmontert utstyr kan plasseres i sone 1 dersom det er fast tilkoblet. Slikt utstyr kan for eksempel være boblebad, ventilasjonsutstyr, håndkletørker, varmtvannsbereder eller lysarmatur.

Mer informasjon om elsikkerhet på badet finner du i anvisningen Elektroinstallasjoner i våtrom.

23. september 2010
Mer om El installasjon og Elsikkerhet

Har du samsvarserklæring for EL-anlegget?

Samsvarserklæring for det elektriske arbeidet i boligen er et krav, og kan spare deg penger og bryderi senere. 

Derfor bør du ha lynvern

Mange boliger blir skadet av lynet fordi de mangler overspenningsvern, ifølge forsikringsselskapet If. Fortsatt er det mange som ikke har beskyttelse...

– AMS-måler skal gi bedre oversikt over strømforbruket

Alle norske husstander og bedrifter får installert AMS-måler innen 2019.

Dette må du gjøre hjemme før du drar på sommerferie

Skal du på ferie? Da er det en rekke tiltak du burde gjøre for å sikre boligen mot brann.

Sjekk sikringsskapet - husets viktigste skap

Tåler det gamle sikringsskapet belastningen fra alle de elektriske apparatene dine? En oppgradering av sikringsskapet gjør hjemmet sikrere og mer prakti...

Unngå skader på utstyr i tordenvær

De fleste husker å trekke ut strømkontakten til TV-en når de drar på ferie, men mange nordmenn glemmer annet viktig elektronisk utstyr.

Trekk ut kontaktene

Juli er måneden for lyn og torden - pass på det elektrisk utstyret ditt! 

Ting dere har lurt på om varmekabler

Er det anbefalt å ha varmekabler på soverommet? Og hva gjør man med ustabile varmekabler? Vi i villas ekspert har svaret.

Når varmekablene streiker

Hva gjør du når varmekablene streiker?

Varmekabler

Er det anbefalt å ha varmekabler på soverommet? Og hva gjør man med ustabile varmekabler? Vi i villas ekspert har svaret.

Hobbyelektriker med livet på spill?

Vet du egentlig hva du har lov å gjøre av elektrisk arbeid selv?

Enkle tiltak redder liv

Norge ligger på verdenstoppen når det gjelder boligbranner.

Når sikringsskapet må fornyes

Hva gjør du med sikringsskapet når det ikke lenger holder mål?

Hvor skal sikringsskapet stå?

Hvor skal sikringsskapet stå? Vi i villa har hentet svar fra faghold.

Elektrisk installasjon

Din elektriske/elektroniske hverdag skal planlegges. Det er lite i en ny bolig du selv kan gjøre når det gjelder det elektriske.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no