Sørg for et sikkert baderom

Vann og elektrisitet er en farlig kombinasjon. Derfor er det viktig at alle elektroinstallasjoner på badet følger forskriftene.


Bruk alltid en fagperson når du skal ha utført elektrisk arbeid. Dette gjelder alle elektriske installasjoner i boligen, men det er ekstra viktig på badet, hvor elektrisitet kombinert med vann fort kan bli fatalt.

– Våtrommet er det rommet i boligen hvor ulykker forårsaket av elektrisitet forekommer oftest. Fuktige overflater og våt kropp reduserer hudresistansen, og det er derfor nødvendig å stille ekstra krav til utførelse av elinstallasjoner for å ivareta elsikkerheten, skriver Sintef Byggforsk i anvisningen Elektroinstallasjoner i våtrom.

Kunnskap gir sikkerhet
Selv om fagpersoner skal utføre arbeidet, er det likevel greit å ha litt kjenskap til hvilke regler som gjelder. Det gjelder spesielt om du kjøper brukt bolig og er usikker på hvordan arbeidet er utført av forrige eier. Har du litt kunnskaper om hva du bør se etter, kan du vurdere om du bør få en fagperson til å se over arbeidet som er gjort.

Sjokk: Feil på elektriske installasjoner kan få fatale følger.

Rom med badekar eller dusj deles inn i tre soner, basert på nærhet til fukt og vann. Det regulerer igjen hvilken kapslingsgrad det elektriske materialet skal ha. Jo nærmere vann, desto høyere kapslingsgrad. Du kan lese mer om soneinndelingen og belysning i de ulike sonene i artikkelen Belysning på badet.

Her er andre ting du bør være oppmerksom på:

Jordfeilbryter
– Alle kurser i våtrom beskyttes av ett eller flere strømstyrte jordfeilvern (jordfeilbryter) med merkeutløsestrøm som ikke overstiger 30 mA, skriver Sintef Byggforsk.
Det finnes unntak, men dette er hovedregelen.

Ledninger
– Åpen legging av ledninger eller legging av ledninger i vegg mindre enn 50 mm innenfor veggens overflate er bare tillatt for å forsyne fastmontert elektrisk utstyr i samme sone eller i en sone med lavere nummer.

Stikkontakter, brytere og koblinger
Alt som er av fastmontert elektrisk utstyr må kunne frakobles allpolig ved hjelp av betjeningsbrytere på utsiden av rommet, med mindre det er kurser eller utstyr beskyttet med SELV.

Det er ikke tillatt å montere stikkontakter, brytere eller betjeningsutstyr i sone 0, mens det i sone 1 er det tillatt med koblingsbokser for forsyning av forbrukerutstyr som er tillatt brukt i sone 0 og 1. I sone 2 er det lov med stikkontakter til barbermaskiner

Vaskemaskin og tørketrommel
Skal dere ha vaskemaskin eller tørketrommel på badet, skal disse være plassert utenfor sone 1 og 2. Dette gjelder også stikkontakten for disse.

Fastmontert utstyr
Fastmontert utstyr kan plasseres i sone 1 dersom det er fast tilkoblet. Slikt utstyr kan for eksempel være boblebad, ventilasjonsutstyr, håndkletørker, varmtvannsbereder eller lysarmatur.

Mer informasjon om elsikkerhet på badet finner du i anvisningen Elektroinstallasjoner i våtrom.