Undervurderte muligheter

Bransjeorganisasjonen NELFO ønsker å sette fokus på innsparingsmuligheter i forbindelse med effektivisering av det norske elforbruket. Bransjeforeningen mener disse er undervurdert i forhold til det fokus myndighetene har satt på omlegging av energibruk.

Styringsteknologi
NELFO ønsker nå å arbeide for energieffektivisering gjennom fokus på systemer og tekniske lønsinger. Foreningens medlemmer installerer elektroløsninger og styresystemer for lys, varme, kjøling og ventilasjon og mener at mer effektiv bruk av energi i eksisterende bygningsmasse kan oppnås ved ulike incitamenter for installasjon av styringsteknologi.

Livsløpskostnad
- Det finnes 325 millioner kvadratmeter bygningsareal i Norge. Årlig benyttes 120 milliarder kroner til forvaltning, altså drift og vedlikehold. NELFO vil arbeide for at bygningenes totale økonomi, hvor kostnadene for bygningenes samlede livsløp, iberegnet fremtidig energibruk, i større grad må innarbeides i byggeprosjektene. Norsk lov- og forskriftsverk må tilpasses de EU-direktiv som innebærer energisertifisering av bygninger. Forbundet støtter innføring av en frivillig energimerking av boliger, og slik merking kan skje ved å etablere normer for beregning av boligens totale energibehov. Blant andre har SINTEF utarbeidet spesifikke forslag til en metode for slike beregninger, heter det i en pressemelding fra NELFO.

Belysning
- Norge har cirka 5 millioner lysarmaturer med PCB som må skiftes ut innen 2004. NELFO ser utskifting av PCB-holdige kondensatorer i lysarmaturer i sammenheng med mulighetene for bedre utnyttelse av energi til belysning ved at lysstyring vurderes samtidig med at hele armaturet skiftes ut. Dersom PCB-forskriften innfris ved overgang til energieffektive løsninger vil årlig energibruk til belysning i Norge bli redusert med 0,6 - 1,2 TWh, mener NELFO.

Målinger av spareeffekt
-Tilskuddsordningen for elsparetiltak i husholdningene gir statsinstitusjonen ENOVA og norske myndigheter en meget god anledning til å gjennomføre kvalitetsundersøkelser av hvilken energispareeffekt som oppnås ved de forskjellige typer tiltak, som eksempelvis luft-luft varmepumper, biopellets ovner og styresystemer for elektrisk oppvarming. NELFO foreslår derfor at gjennomføring av tiltakene kombineres med undersøkelser som kan frembringe erfaringsbaserte tall for, og dokumentasjon på effekten av de forskjellige tiltakene, heter det i pressemeldingen.

Ny markedsregulering
- NELFOs holdning til markedet for elkraft, er at vanlige forbrukeres etterspørsel ikke skal reguleres på en måte som gir andre aktørene i markedet fordeler fremfor den vanlige forbruker. Dersom Stortinget og regjeringen mener at det åpne markedets prising av elektrisk kraft ikke sikrer den rette energi- og effektbalansen, må den naturlige konsekvens være en ny regulering av hele markedet, og ikke bare av rettighetene til den vanlige forbruker, sier NELFO i sin pressemelding.
23. oktober 2008
Mer om El installasjon og Elsikkerhet

Har du samsvarserklæring for EL-anlegget?

Samsvarserklæring for det elektriske arbeidet i boligen er et krav, og kan spare deg penger og bryderi senere. 

Derfor bør du ha lynvern

Mange boliger blir skadet av lynet fordi de mangler overspenningsvern, ifølge forsikringsselskapet If. Fortsatt er det mange som ikke har beskyttelse...

– AMS-måler skal gi bedre oversikt over strømforbruket

Alle norske husstander og bedrifter får installert AMS-måler innen 2019.

Dette må du gjøre hjemme før du drar på sommerferie

Skal du på ferie? Da er det en rekke tiltak du burde gjøre for å sikre boligen mot brann.

Sjekk sikringsskapet - husets viktigste skap

Tåler det gamle sikringsskapet belastningen fra alle de elektriske apparatene dine? En oppgradering av sikringsskapet gjør hjemmet sikrere og mer prakti...

Unngå skader på utstyr i tordenvær

De fleste husker å trekke ut strømkontakten til TV-en når de drar på ferie, men mange nordmenn glemmer annet viktig elektronisk utstyr.

Trekk ut kontaktene

Juli er måneden for lyn og torden - pass på det elektrisk utstyret ditt! 

Når varmekablene streiker

Hva gjør du når varmekablene streiker?

Varmekabler

Er det anbefalt å ha varmekabler på soverommet? Og hva gjør man med ustabile varmekabler? Vi i villas ekspert har svaret.

Hobbyelektriker med livet på spill?

Vet du egentlig hva du har lov å gjøre av elektrisk arbeid selv?

Derfor trenger du samsvarserklæring

Samsvarserklæring er et av husets verdipapirer. Men aner du i det hele tatt hva det er?

Enkle tiltak redder liv

Norge ligger på verdenstoppen når det gjelder boligbranner.

Når sikringsskapet må fornyes

Hva gjør du med sikringsskapet når det ikke lenger holder mål?

Hvor skal sikringsskapet stå?

Hvor skal sikringsskapet stå? Vi i villa har hentet svar fra faghold.

Elektrisk installasjon

Din elektriske/elektroniske hverdag skal planlegges. Det er lite i en ny bolig du selv kan gjøre når det gjelder det elektriske.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no