Juli og august er sesong for lyn og torden.
Juli og august er sesong for lyn og torden. Bilde: Colourbox

Unngå skader på utstyr i tordenvær

De fleste husker å trekke ut strømkontakten til TV-en når de drar på ferie, men mange nordmenn glemmer annet viktig elektronisk utstyr. 

Med en varm sommer følger det mye lyn- og tordenvær. Lynnedslag kan gjøre stor skade på telefoner, PC-er, modemer, bredbåndsutstyr og annet teleteknisk utstyr.

Juli og august er høysesong for lynnedslag i Norge, og i et normalår har vi over 100.000 lynnedslag i Norge. Tall fra Elektronikkbransjen viser at det i fjor var 5.967 skader i private hjem som følge av lyn, mens Telenor mottar nærmere 20.000 meldinger om feil på elektronisk utstyr i sommerhalvåret.

– En stor del av feilene som oppstår på grunn av lynet kan unngås med et enkelt grep. Det er å koble fra alt elektronisk utstyr, både teleelektronikk, pc, og TV, når tordenværet kommer, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Norge.

– Mange av oss har for vane å skru av TV-en og ta ut støpselet. Det er også viktig å huske å trekke ut strømkontaktene til PC, nettbrett, modem og bredbåndsbokser for å unngå skader på elektrisk utstyr som er koblet til telenettet, sier Amundsen.

Det er heller ikke å anbefale å lade mobiltelefonen mens det tordner. Hvis du har fasttelefon, bør du sjekke med eventuell alarmleverandør om det vil påvirke sikkerhetsalarmen før du kobler den fra.

Skader for 20 millioner kroner

I utsatte områder er det også lurt å anskaffe overspenningsvern som monteres på telefonlinjen eller bredbåndslinjen. Slikt utstyr er å få kjøpt i de fleste elektroniske forretninger.

– For å begrense skadene ved lynnedslag er det montert overspenningsvern og sikringer i alle
Telenors sentraler. Likevel opplever vi store skader fordi lynnedslag forårsaker høye spenninger på telekablene som igjen kan skade elektronikk og datautstyr knyttet til telenettet.
Hvert år påføres Telenor kostnader på over 20 millioner kroner som følge av skader etter
tordenvær, sier Amundsen.

Det store flertallet av nordmenn er flinke til å koble ut elektriske apparater når det lyner og tordner, men det skjer fra tid til annen ulykker i forbindelse med tordenvær.

– Generelt vil Telenor oppfordre folk til å holde seg unna teleledninger i huset, og ikke prate i fasttelefonen i tordenvær. Det anbefales heller ikke å prate i mobiltelefon eller trådløs telefon, sier Amundsen.

Tips – gjør hjemmet klart for tordenvær

 • Trekk først ut kontaktene til PC, TV, modem og annet teleutstyr. Vurder også å trekke ut tilkoblinger til kabelanlegg, støpsel til fasttelefon og nettverks- og antenneledninger.

 •  Fiber: Trekk ut støpsel på modemet. Trekk ut støpsel på ONT-boksen (Der fiberen kommer inn i huset).

 • Bredbånd: Trekk ut støpsel på modemet. Trekk ut DSL-kabelen som går til veggen (og verden utenfor) fra modemet. (Det står oftest DSL på denne)

 • Det kan være smart å ta et bilde med mobiltelefonen av hvordan ting var koblet slik at man ikke kobler feil når uværet er over eller man er tilbake fra ferie.
 • Hvis du skal på ferie, kan det være lurt å alliere seg med naboene, slik at de kan sjekke det elektriske utstyret for deg hvis noe skulle skje.

FAKTA OM LYN

 •  Tordenvær oppstår når varm, fuktig luft stiger fra oppvarmet bakke og møter kaldluft i høyere luftlag. Ispartiklene som dannes smelter før de når bakken, men skaper statisk elektrisitet når de faller ned og møter raskt oppadstigende luft.

 • Lynet fører til at lufta utvider seg fort og skaper en sjokkbølge som beveger seg utover i alle retninger. Det er denne sjokkbølgen vi hører som torden.

 • Lyden beveger seg med en hastighet på 333 meter i sekundet. Med andre ord er tordenværet én kilometer unna fra hvis det går tre sekunder fra du ser lynet til du hører tordenskrallet.

 • I et normalår registreres litt over 100 000 sky-til-bakke-lyn i Norge. Cirka 45 000 av dem skjer i juli, cirka 18 000 i august. 2014 er så langt et normalår.

 • De fleste lyn i vår del av verden skjer inni skyene, og de færreste når bakken.

 • Den tryggeste beskyttelsen av elektrisk utstyr er å trekke ut kontaktene, men du kommer også langt med overspenningsvern. Overspenningsvern i sikringsskapet anbefales i tillegg til et finvern montert i nett- og strømuttak. Husk FG-godkjent vern.

(Kilde: If Skadeforsikring)

17. juli 2014
Mer om El installasjon og Elsikkerhet

Har du samsvarserklæring for EL-anlegget?

Samsvarserklæring for det elektriske arbeidet i boligen er et krav, og kan spare deg penger og bryderi senere. 

Derfor bør du ha lynvern

Mange boliger blir skadet av lynet fordi de mangler overspenningsvern, ifølge forsikringsselskapet If. Fortsatt er det mange som ikke har beskyttelse...

– AMS-måler skal gi bedre oversikt over strømforbruket

Alle norske husstander og bedrifter får installert AMS-måler innen 2019.

Dette må du gjøre hjemme før du drar på sommerferie

Skal du på ferie? Da er det en rekke tiltak du burde gjøre for å sikre boligen mot brann.

Sjekk sikringsskapet - husets viktigste skap

Tåler det gamle sikringsskapet belastningen fra alle de elektriske apparatene dine? En oppgradering av sikringsskapet gjør hjemmet sikrere og mer prakti...

Trekk ut kontaktene

Juli er måneden for lyn og torden - pass på det elektrisk utstyret ditt!

Tryggere med smarte løsninger

Øk tryggheten i hjemmet med smarte elektriske løsninger.

Ting dere har lurt på om varmekabler

Er det anbefalt å ha varmekabler på soverommet? Og hva gjør man med ustabile varmekabler? Vi i villas ekspert har svaret.

Når varmekablene streiker

Hva gjør du når varmekablene streiker?

Varmekabler

Er det anbefalt å ha varmekabler på soverommet? Og hva gjør man med ustabile varmekabler? Vi i villas ekspert har svaret.

Hobbyelektriker med livet på spill?

Vet du egentlig hva du har lov å gjøre av elektrisk arbeid selv?

Enkle tiltak redder liv

Norge ligger på verdenstoppen når det gjelder boligbranner.

Når sikringsskapet må fornyes

Hva gjør du med sikringsskapet når det ikke lenger holder mål?

Hvor skal sikringsskapet stå?

Hvor skal sikringsskapet stå? Vi i villa har hentet svar fra faghold.

Elektrisk installasjon

Din elektriske/elektroniske hverdag skal planlegges. Det er lite i en ny bolig du selv kan gjøre når det gjelder det elektriske.