Bilde: Produsenten og Darren Saines

Mer fritid med vedlikeholdsfritt treverk

Fasade og grunnmur

Ved å bruke Kebony-tre på ytterveggene slipper du å beise eller male kledningen på huset. Produksjon av det norske trevirket startet for fullt i januar 2009 i Skien, etter fire års pilotprosjekt i Porsgrunn. Planken er en revolusjonerende verdensnyhet som er miljøvennlig og gjør livet til huseiere og byggherrer vesentlig enklere.

Å ha eget hus med terrasse er for mange forbundet med mye arbeid, særlig med fasader som med jevne mellomrom må beises eller males. Etter 12 år med forskning og mange år med pilotproduksjon er fabrikken i Skien nå i full gang med storskala produksjon av miljøvennlig og hard treplank som har gjennomgått en spesiell behandlingsprosess. Gjennom en patentbeskyttet herdingsprosess omdannes alminnelig trevirke som norsk furu til et unikt og vedlikeholdsfritt materiale som har gode tekniske og estetiske egenskaper. I løpet av produksjonsprosessen der det blant annet benyttes biologisk avfall fra sukkerrørsproduksjon, blir trevirket av løvtrær svært sterkt og bestandig mot vær, vind og annen slitasje og oppnår samme hardhet som tropiske tresorter, slik som teak. Dagens globale utfordringer med avskoging av den tropiske regnskogen gjør Kebony-treets miljøvennlige materiale mer aktuelt enn noensinne.


Terrasse med tropisk preg: Kebony-tre på terrasser ser nesten ut som tropisk treslag og har samme hardhet som for eksempel teak, noe som gjør planken svært holdbar.

Populært blant arkitekter
Med sin særegne overflatestruktur og ikke minst på grunn av sin gode holdbarhet uten behov for beis og maling har Kebony-tre fått anerkjennelse blant arkitekter. De anbefaler gjerne fremtidige byggherrer å bruke miljøvennlig trevirke til tross for at dette er noe dyrere i innkjøp enn ubehandlet trevirke. Lund Hagem Arkitekter valgte å bruke Kebony-tre da de fikk i oppdrag å tegne Quality Spa & Resort i Kragerø, som åpnet i 2007.

Arkitektfirmaet er særlig begeistret for treets naturlige egenskaper og for den sølvgrå patinaen som oppnås etter noen år i fin harmoni til øvrige materialer som skifer, stål, betong og glass.

Estetiske materialer som glir fint inn i naturen med sterk miljøprofil vil nok bli mer etterspurt i fremtiden. Dermed er tiden nå moden for et nytt og mer holdbart trevirke.

Les også:

Gjør det selv: Male barnestol i ubehandlet tre

Med noen strøk maling og litt dekor i friske farger kan et lite furumøbel bli en morsom og personlig gave til et barnebarn, nevø eller niese.


Hytteidyll: På hytta er det smart å benytte Kebony-tre på ytterveggene.

Det er nesten ingen grenser for brukervennligheten til Kebony-tre. Utvending er det mange muligheter som ytterkledning, tak, listverk rundt vinduer eller som underlag på terrassen. Mange velger også å benytte kebony-tre på hytta, der man helst vil bruke all fritid på å være ute eller inne for å nyte hyttekos. Til og med på båtdekk kan manbruke Kebony-tre. I tillegg til det estetiske uttrykket får man mer fritid med på kjøpet, dermed kan man slappe
mer av og bruke mindre tid på krevende vedlikeholdsarbeid.

Fremtidsrettet
Flere kommuner og offentlige etater i landet har allerede tatt i bruk Kebony-tre ved oppføring av nye skolebygg og barnehager. Miljødepartementet har vedtatt følgende handlingsplan for 2007-2010 som gjør at offentlige aktører er blitt mer bevisst på miljøriktige
materialvalg.


«Regjeringen vil medvirke til at det offentlige går foran som ansvarlig forbruker og etterspør miljøvennlige varer og tjenester som er tilvirket etter høye og etiske standarder». «Varer og tjenester velges på bakgrunn av livsløpskostnader, kvalitet og miljøegenskaper». «For varer
hvor det er utviklet miljømerkingskriterier i regi av Svanen eller EU-blomsten skal disse kriteriene så langt som mulig legges til grunn. Kebony finnes for tiden i 4 ulike tresorter, i furu, bøk, lønn og amerikansk furu uten miljøskadelige stoffer. Furuplanken er Svanemerket og et sikkert valg hvis du ønsker mer fritid og mindre vedlikeholdsplikter på husfasaden
i årene som kommer.

Info om Kebony-tre:
Kebony kan erstatte vanlig overflatebehandlet hvitt tre, som må grunnes og males med jevne mellomrom. Det kan også erstatte impregnert trevirke og tropisk regnskogtre, i tillegg er treplanken bedre beskyttet mot sopp og råteskader.

På mange måter ligner Kebony-tre på teak og andre tropiske tresorter. Det er mørkt og får over tid en sølvgrå patina. Dessuten er det langt hardere enn de fleste tresorter.

Den anerkjente hagedesigneren Darren Saines som opprinnelig kommer fra England og som nå har bodd i Norge i flere år, bruker Kebony-tre nå har designer terrasser, utekjøkken og dekortreverk rundt blomsterbedd og spesiallagde blomsterkasser. Treverket er på grunn av sin hardhet godt egnet for røffe værforhold utendørs, mener han.

Les også:

Gjør det selv: Mal til du blir gul og blå

I denne guiden tar vi utgangspunkt i hjemmets forskjellige bygningsdeler og inventar og gir deg en innsikt i hvilke typer maling du med fordel kan...

Mer informasjon finner du på www.kebony.com

15. februar 2010
Mer om Fasade og grunnmur

Slik sjekker du hele huset for feil og mangler

Fasade og grunnmur Det er ikke nok at huset ditt er vindtett og godt isolert. Det skal også være vanntett. Sjekk det et par ganger i året. Da unngår du en kostbar overraskelse i form av sopp, råte eller andre fuktskader i huset.

Dette må du tenke på når du velger farge til grunnmuren

Fasade og grunnmur Fargen på grunnmuren på huset kan virke som en liten bagatell for mange. Men den gjør faktisk veldig mye med helhetsinntrykket.

Liggende eller stående panel - hva er best?

Fasade og grunnmur De fleste velger stående panel, men liggende er både billigere og bedre. Les hvorfor!

Fasader som trenger lite vedlikehold

Fasade og grunnmur Å måtte vedlikeholde fasaden med maling eller beis, er arbeid nordmenn flest setter liten pris på. Her tipser vi om noen alternativer som gir deg mer tid til å nyte hus og hage!  

Huset for deg som hater å male

Fasade og grunnmur Da Gisle og Therese Keiseraas skulle bygge enebolig i Trondheim, ønsket de seg hus og hage som krevde lite vedlikehold. Resultatet har blitt en praktisk...

Sjekk grunnmuren

Fasade og grunnmur Trenger grunnmuren litt ekstra stell i vår? Når snøen smelter, er det på tide å granske husets understell nøye for sprekker, fukt og flassende maling.

10 fasadetips før snøen kommer

Fasade og grunnmur Heldigvis er høsten fremdeles solfylt og snøfri store deler av landet og det er fremdeles en del du kan gjøre for å holde fasaden i orden før den kalde vinteren kommer.

Vedlikehold av husets fasader

Fasade og grunnmur Nå bør du sette av noen timer til sjekke av husets fasader. Det kan spare deg for mange penger!

Sjekk tak og fasade i høst

Fasade og grunnmur Tak og fasade bør sjekkes og få enkelt vedlikehold i høst.

Rens fasaden med naturens eget rensemiddel

Fasade og grunnmur Marmor kan brukes til langt mer enn dekorstein. Blant annet er det ypperlig til rensing av husfasader.

Vedlikehold av pussfasader

Fasade og grunnmur Pussfasader kan ta skade av vinterkulda. Hvordan står det til med ditt hus?

Aske gjør det viktig å vaske

Fasade og grunnmur Askeskyen fra vulkanutbruddet på Island gjør det ekstra viktig å vaske husveggene i år.

Kortere byggetid med sprøytebetong

Fasade og grunnmur Da Anne og Svein Freitag ifjor planla bygging av ny enebolig utenfor Åsgårdstrand var meningen å bygge grunnmur med blokker. Valget falt imidlertid på kompaktmur i sprøytebetong.

Ta vare på ytterkledningen

Fasade og grunnmur Tøffe klimatiske forhold setter husets ytterkledning på harde prøver. Forebyggende tiltak og riktig behandling er derfor påkrevet for å unngå sopp og...

Alt om utvendig vedlikehold

Fasade og grunnmur Grundig forarbeid er nødvendig når huset skal males. Det lønner seg å vaske veggene og skrape av all gammel maling.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no