Ta vare på ytterkledningen

Tøffe klimatiske forhold setter husets ytterkledning på harde prøver. Forebyggende tiltak og riktig behandling er derfor påkrevet for å unngå sopp og råteplager.

Vi bor i et land med varierende klimatiske forhold. Naturen byr på det meste av det som finnes av værtyper. Ikke bare er det stor variasjon mellom de fire årstidende, det er også variasjoner innenfor hver periode. Det skifter mellom regn, vind, snø, stekende sol og piskende haglbyger. Kanskje ikke så rart at været opptar oss, for hva er det ellers vi snakker om når vi møter naboen?

  

Fjord og fjell

Vi har gjennom tidene satt opp husene våre på de utroligste steder. I bratte fjellskrenter, på ensomme vidder og nederst i fjæra har nordmannen ”fenge sin heim”.

  

Det er vel ingen overdrivelse å kalle oss et folk av Isak Sellanråer som har brøytet seg rydning for seg og sine i mer eller mindre grissgrendte områder. Husene har selvsagt fått en utvendig behandling for å stå imot vær og vind. Først med tjære, som har vist seg å holde mål. Det kan vi se mange eksempler på hvis vi besøker Norsk Folkemuseum.

 

Ryktene forteller også at noen, med hus i fjæresteinene, har behandlet veggene med bunnstoff for båter for å bevare panelet. Sant eller ei, det er uansett viktig å velge rett behandling for å holde veggen fri for sopp, mugg og råte.

 

– De produktene norske malingprodusenter leverer i dag, er basert på mange års forskning og utprøving i norsk klima. Derfor skulle det være mulig å unngå de største fallgruvene. Det gjelder bare å være nøye med det arbeidet man utfører, og med senere vedlikehold, sier teknisk konsulent i Jotun, Ole Fredrik Olsen.

 

Sopp og alger

Det finnes grovt sett to typer sopp som angriper våre hus, råtesopper og misfargende sopper, eller sverte-/blåvedsopper som de også kalles. Soppene finnes over-alt i naturen, og sprer seg effektivt ved hjelp av mikroskopiske formeringsenheter som kalles sporer. En eneste sopp kan danne millioner av sporer som bringes vidt omkring med vind, vann, insekter eller dyr og slår seg ned på morkne trestubber eller husvegger.

 

For og beskytte panelet på huset må vi behandle dette med sopphindrende midler. Den vanligste soppen vi har på huset er svertesopp som viser seg som små svarte prikker, og er først og fremst et visuelt problem.

 

Råtesoppene er et større problem. Det at et panel råtner, skyldes som regel dårlig vedlikehold, eller at huset er av en slik konstruksjon at utlufting av panelet blir hindret. Det kan også oppstå fordi avslutninger ved bakken og ved vinduer og lignende, ikke har den foreskrevne avstand. Panelet vil da suge til seg fuktighet.

 

Det finnes mange typer råtesopper. En av de mest kjente er vanlig tåresopp. Har man først fått råte i panelet, så må den delen skiftes ut. Det gjøres ved at en skifter panelet cirka en meter på hver side av råten for å forsikre seg om at det ikke er soppsporer igjen.

 

Annen type overflatevekst er grønnalger. Disse er helt ufarlige hvis de blir vasket vekk umiddelbart. Får de lov til og stå over lengre perioder, kan de gi grobunn for andre typer sopp. Da de vil holde på fuktigheten i panelet.

 

Det anbefales å vaske huset hvert år med egnet vaskemiddel. Det er mye forurensing av alle typer i luften i dag som også hjelper til at soppsporene får godt feste.

 

Beskyttelsesmetoder

Malingprodusentene tilsetter sopphindrende midler i grunninger og toppstrøk. Det er viktig at man ikke tror at dette er en endelig løsning. Man må også gjøre noe selv for at den malingen som blir påført, forblir inntakt. Da er det vask og annet vedlikehold av veggene som skal til, som nevnt i avsnittet ovenfor, og at den konstruktive delen er riktig utført.

 

Grunning og maling

Det finnes flere typer utvendig kledning. Den leveres blant annet ubehandlet, trykkimpregnert og ferdig grunnet.

 

For ubehandlet kledning er det viktig å sørge for ekstra god behandling av all endeved, spesielt den delen som vender ned mot bakken, dette gjelder først og fremst for stående kledning. Her påføres grunningen vått i vått, helst 3–4 ganger for å være på den sikre siden.

 

Det er viktig at grunningen ikke tørker mellom hvert strøk. Når det gjelder ferdigbehandlingen, er det anbefalte systemet grunning og to toppstrøk. Dette gjelder enten det er grunning og beis, grunning og dekkbeis eller grunning og maling. Alltid tre behandlinger.

 

Det kan også anbefales å ta kontakt med fargehandelen eller malingleverandørens serviceavdeling for å finne fram til den beste løsningen. Gjøres dette ordentlig, kan man glede seg over vegger som holder seg godt en lang periode før man igjen trenger et nytt vedlikehold.

 

Når det gjelder trykkimpregnert materiale, har det ofte en høyere fuktighet enn ubehandlet trevirke. Det kan man måle ved en enkel fuktmåler. Skulle det vise seg at fuktprosenten er 20 prosent og høyere, må man vente til den tørker til under dette. Dette gjelder også for ubehandlet panel.  Ellers skal disse materialene i utgangspunktet behandles på samme måte som ubehandlet panel.

 

Ved bruk av ferdig grunnet panel fra trevareprodusent er det viktig å vite hva slags grunning som er brukt. Ta deretter kontakt med leverandør, slik at de hjelper deg med å finne rett type maling.

 

 

Malingsleverandører:

Jotun AS, tlf. 33 45 70 00, www.jotun.no

Gjøco AS, tlf. 71 29 17 00, www.gjoco.no

Scanox AS, tlf. 32 24 43 00, www.scanox.no

Akzo Nobel, tlf. 66 81 95 00, www.anic.no

Biofa Norge AS, tlf. 22 74 55 65, www.biofa.no

Norrøn Maling AS, tlf. 61 26 94 20

Beckers Norge, tlf. 22 80 32 91, www.beckers.no

Steen-Hansen Maling, tlf. 55 11 62 60, www.steen-hansen.no

23. oktober 2008
Mer om Fasade og grunnmur

Slik sjekker du hele huset for feil og mangler

Det er ikke nok at huset ditt er vindtett og godt isolert. Det skal også være vanntett. Sjekk det et par ganger i året. Da unngår du en kostbar overraskelse i form av sopp, råte eller andre fuktskader i huset.

Dette må du tenke på når du velger farge til grunnmuren

Fargen på grunnmuren på huset kan virke som en liten bagatell for mange. Men den gjør faktisk veldig mye med helhetsinntrykket.

Liggende eller stående panel - hva er best?

De fleste velger stående panel, men liggende er både billigere og bedre. Les hvorfor!

Fasader som trenger lite vedlikehold

Å måtte vedlikeholde fasaden med maling eller beis, er arbeid nordmenn flest setter liten pris på. Her tipser vi om noen alternativer som gir deg mer tid til å nyte hus og hage!  

Huset for deg som hater å male

Da Gisle og Therese Keiseraas skulle bygge enebolig i Trondheim, ønsket de seg hus og hage som krevde lite vedlikehold. Resultatet har blitt en praktisk...

Sjekk grunnmuren

Trenger grunnmuren litt ekstra stell i vår? Når snøen smelter, er det på tide å granske husets understell nøye for sprekker, fukt og flassende maling.

10 fasadetips før snøen kommer

Heldigvis er høsten fremdeles solfylt og snøfri store deler av landet og det er fremdeles en del du kan gjøre for å holde fasaden i orden før den kalde vinteren kommer.

Vedlikehold av husets fasader

Nå bør du sette av noen timer til sjekke av husets fasader. Det kan spare deg for mange penger!

Sjekk tak og fasade i høst

Tak og fasade bør sjekkes og få enkelt vedlikehold i høst.

Rens fasaden med naturens eget rensemiddel

Marmor kan brukes til langt mer enn dekorstein. Blant annet er det ypperlig til rensing av husfasader.

Vedlikehold av pussfasader

Pussfasader kan ta skade av vinterkulda. Hvordan står det til med ditt hus?

Aske gjør det viktig å vaske

Askeskyen fra vulkanutbruddet på Island gjør det ekstra viktig å vaske husveggene i år.

Kortere byggetid med sprøytebetong

Da Anne og Svein Freitag ifjor planla bygging av ny enebolig utenfor Åsgårdstrand var meningen å bygge grunnmur med blokker. Valget falt imidlertid på kompaktmur i sprøytebetong.

Kle veggen med sibirsk lerk

Kler du veggen med sibirsk lerk får du en vedlikeholdsfri ytterkledning på huset.

Alt om utvendig vedlikehold

Grundig forarbeid er nødvendig når huset skal males. Det lønner seg å vaske veggene og skrape av all gammel maling.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no