Du kan enkelt teste om de frostsikre flisene er frostsikre.
Du kan enkelt teste om de frostsikre flisene er frostsikre. Bilde: Getty Images

Slik frost-tester du fliser

Ikke alle frostsikre fliser er frostsikre i et kaldt norsk klima. Se her hvordan du enkelt kan teste om de frostsikre flisene dine faktisk klarer de klade temperaturene.  

Av: Einar Vestheim & Malin Løchen, 6. januar 2020

Behagelige temperaturer kan synes å være langt unna i disse dager, men det er ingenting i veien for å begynne å tenke på våren og sommerens utendørsprosjekter alledere nå.

Frostsikre fliser skal tåle å ligge ute på terrassen, i hagen eller på balkongen mange vintre. Med god montering vil resultatet være vakkert og bestandig i årevis.

Men ikke alle frostsikre fliser holder det de lover. Er ikke flisen tett nok, vil vann trekke inn, fryse ved minusgrader, og sprenge flisen i stykker når det tiner opp igjen.

På grunn av spesielle værforhold i Norge vil frostsikre fliser si i flis som har under 0,5 % vannopptak. Europanormen for utefliser er 3 % vannopptak, men det holder nødvendigvis ikke i Norge. Be derfor om dokumentasjon om egnethet i norsk klima når du skal kjøpe fliser.

Her er en enkel metode for å teste om flisen er tett nok:

  • Vei flisens vekt i tørr tilstand.
  • Legg den i et vannbad over natten.
  • Veier flisen mer enn tre prosent mer etter vannbad, er flisen ikke å regne som tett.

Vedheften viktig

Ved montering av fliser utendørs er det svært viktig at det ikke dannes luftlommer mellom flisen og underlaget. Vann har en evne til å trenge inn og fylle opp slike hul­rom, og da sprenges flisen sakte, men sikkert i stykker. Flisen kan også sprekke ved belastning.

Unngå bom

Luftlommer kan oppdages ved at flisen danner en annerledes lyd når man går på den. En enkel måte å få vite det sikkert, er å slippe en stålkule ned på gulvet. Spretter kulen opp igjen er vedheften ok, men om oppspretten dempes, er der en luftlomme, såkalt bom.

Når du skal legge fliser utendørs bør temperaturen i underlaget være over fem grader.

Kilde: ifi.no

6. januar 2020 Einar Vestheim & Malin Løchen
vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no