Det skal ikke forekomme fukt i et sunt hus

- Der det er fukt, er det muggsopp. Også i råteskader finnes muggsopp. Alle spor eller belegg etter mugg eller sopp betyr en potensiell helserisiko. Det sier Johan Mattsson, fagsjef for muggsopp- og inneklima-problemer i Mycoteam as. Han har også utgitt flere bøker om biologiske skadegjørere i bygninger.

 


- Det skal ikke forekomme fukt i et sunt hus, sier Johan Mattson, fagsjef i Mycoteam as.

Johan Mattsson rister oppgitt på hodet når man spør ham om hvilke typer sopp eller mugg som er farlige eller kan innebære helserisiko for beboerne.

- Feil fokus skapes nettopp av spørsmål om hva som er farlige muggsopper og hvilke materialer som lettest angripes av sopp. Det skal ikke være fukt i et hus og selvfølgelig heller ingen muggsopp. Så enkelt er det. Mattsson forklarer at betingelsene for å få sopp og mugg i huset, er en god temperatur, nok av næringsmateriale og en høy relativ luftfuktighet eller fritt vann. Sistnevnte styrer mye av hvor raskt og mye soppkulturene får bre seg.

Ideelle oppholdssteder 

Som annen muggsopp, trives arten Aspergillus versicolor på fuktige steder. (foto: Mycoteam)
- Ser en bort fra akutte vannskader, er det en rekke årsaker til at mange hus og boliger nærmest fungerer som ideelle dyrkningssteder for mugg og sopp. Fuktige kjellere og krypekjellere er kjente plasser. Bedre blir det ikke av at disse husene er for tette eller utstyrt med mekanisk avtrekksventilasjon. For tette hus innebærer at utluftingen er for dårlig og fukt samler seg opp. Problemet med mekanisk avtrekksventilasjon er at det skapes et undertrykk i huset, som fører til at problemene man måtte ha med sopp og soppsporer i kjelleren, dras gjennom huset til sove- og oppholdsrom. Andre årsaker er måten vi bygde boliger på gjennom 70- og 80-tallet, med mange og rare tekniske løsninger. Dette får huseierne svi for i dag. Et eksempel er de tusener av boliger der kjellerveggene ble påført vindsperre mot grunnmuren og dampsperre innvendig, nettopp noe som skaper muggsoppskader. Denne løsningen har man heldigvis gått bort fra i dag, forteller Mattsson.

Bruk sunn fornuft
Når det er et angrep av sopp, lite eller stort, er det skade på huset. På spørsmålet om hva vi som huseiere eller beboere skal gjøre for å være sikker på at huset er fri for fukt og muggsopp, svarer han at vi rett og slett skal bruke sunn fornuft.

- Den første vurderingen av huset kan man ta selv. Vær detektiv! Tenk over hvor det er en mulighet for at det kan være fuktproblemer, og ta med en lommelykt. Sjekk fra kjeller til loft. Ta en titt inn i krypekjelleren, bak hyller og lagrede gjenstander i kjelleren, på loftet, der pipa føres gjennom bjelkelag, bak badekar i våtrom osv. Glem ikke å bruke nesen, den er en god indikator. Det samme er om man har mange, store edderkopper i kjelleren. Edderkopper og hengende kokonger – små, hvite vattlignende baller – hører som regel sammen med fukt, forklarer Mattsson.

Ta et fingeravtrykk

 
Han forteller videre at der det er vanskelig å bekrefte sopp ved egen befaring, må det tas prøver. Det enkleste er å få gjort et ”fingeravtrykk” av overflaten man mistenker kan være utsatt for mugg- eller soppangrep.
 
- Da bestiller man en spesialtape, som klebes til overflaten for deretter å sendes inn til analyse. Ved kompliserte situasjoner må vi inn med utstyr for å gjøre luftanalyser. Det viktigste arbeidet for å unngå helseplager som skyldes sopp, er likevel den generelle kunnskapen om dette blant folk flest. Er man flink og sjekker boligen for fukt og raskt utbedrer eventuelle problemer, vil det ikke oppstå noen risiko for dem som bor i huset, beroliger Johan Mattsson.

Luftprøver
Ved spørsmål om skjult vekst av muggsopper inne kan man ta luftprøver og analyserer disse med henblikk på unormal forekomst av mengder eller typer av muggsoppsporer og eventuelt forekomst av typiske MVOC. Økt forekomst av mengder og/eller spesielle typer av muggsoppsporer og MVOC styrker mistanke om muggsoppvekst, men er ikke alltid entydige.. Undersøkelsene må derfor vanligvis følges opp med mer direkte påvisning for å klarlegge og utbedre skadene.

NB! Luftanalyser er nyttig som indikator for sannsynlig vekst av muggsopper, men det er ikke mulig å koble analyseresultater direkte med ulike helseeffekter!

Tiltak og utbedring
De senere 5-10 årene er det skjedd store endringer i kunnskap og holdninger til hvordan en forsvarlig utbedring av muggsoppskader skal foretas. I tillegg til at man skal fjerne infiserte materialer, må det tas forholdsregler ved utbedringsarbeidet. Det er uheldig å puste inn muggsoppsporer i store mengder. Dessuten er det stor fare for spredning av muggsoppsporer til omkringliggende områder. De som utfører arbeidet må benytte spesielle støvmasker, og åpninger inn til andre rom må tettes med bygningsplast under arbeidet.

 

Selve utbedringsarbeidet omfatter:
  • Stans av videre oppfukting
  • Uttørking
  • Utskifting av bygningsmaterialer
  • Rengjøring av bygningsmaterialer
  • Rengjøring av innbo og flater i bygningen
  • Etterkontroll
  • Gjenoppbygging
  • Dokumentasjon

 

 

(Kilde: Muggsopp i bygninger/Johan Mattsson)
23. oktober 2008
Mer om Fukt og drenering
Annonsørinnhold

Kom fuktskader i forkjøpet

Trenger boligen din drenering? Sjekk grunnmuren og avløpsrørene dine i dag.

Derfor må du være på vakt mot vedmusling på husveggen

Vedmusling bryter ned cellulosen i treverket og gjør at det råtner raskere. Er skadene store nok, må alt treverk byttes ut.

Slik sjekker du om boligen tåler klimaendringene

Endret klima byr på store utfordringer for norske boliger. Derfor bør du lære hvordan du beskytter boligen din mot klimaendringene.

Slik lukter du deg fram til fuktskader

Hvert år får tusenvis av norske hjem problemer med fuktskader, muggsopp og hussopp. Nesen din kan være et viktig redskap for tidlig inngripen.

5 tips for å fuktsikre huset

Rundt 60 000 hus rammes av ­fuktskader hvert år. Les mer om de vanligste tegnene på fukt og hvordan du forebygger fuktskader.

Greit å lagre klær i råkjeller?

Ja, hvis du har kontroll på fukten, mener Anticimex.

Unngå helseskader med etterisolering

Visste du at fukt kan gi deg allergi og luftveisinfeksjoner? Færre enn én av ti husstander har likevel reparert påviste skader på grunnmur og kjeller, viste en undersøkelse gjennomført av SINTEF Byggforsk i 2013. 

Hundre tusen nye hull i kongeriket?

Nye fuktmålingsstandarder vil få store konsekvenser. Blir det konkurs for boligbyggere eller bedre bygg og mindre krangel? Nasjonalt fuktseminar vil...

Mange fuktskader etter mangelfull oppussing

En av de vanligste årsakene til alvorlige vannskader i hus og hytter, er at ivrige hobbysnekkere utfører prosjekter de ikke har nok kunnskaper om.

Fukt, sopp, gnagere og frost er boligens verste fiender

Det er enkelte ting som er verre for boligen enn andre. Disse er de fem verste fiendene du har i huset.

Vannskader og fukt på badet koster millioner

Forsikringsselskapene utbetaler årlig 40-50 millioner kroner etter vannskader i privatboliger på grunn av håndverkerfeil. Skal du kjøpe ny bolig bør du...

Mange helseplager skyldes fukt i boligen

I motsetning til for få år siden, er man i dag klar over at fukt i boliger er årsaken til mange og alvorlige helseplager. Med fukt følger muggsopp. Med...

Fukt i hus gir mugg i hjemmet

Luftfuktigheten fra hverdagssysler i hjemmet kan føre til mugg.

Slik blir kjelleren fri for lukt

Vær nøyaktig med alle faser av arbeidet. Da får du aldri mer tull med fukt som trenger inn i huset via kjelleren. Her gjennomgår vi prosjektet trinn...

Fjern fukten – før den når huset

Sniker fukten seg inn i huset? Da bør du stoppe den utenfor kjelleren. Men unngå halve løsninger. Drenering rundt hele huset kombinert med utvendig...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no