Fukt i kjelleren gir både dårlig lukt og skadelig inneklima.
Fukt i kjelleren gir både dårlig lukt og skadelig inneklima.

Slik sørger du for at du er beskyttet mot fukt i kjelleren

Fukt gir dårlig lukt, en ubehagelig kjeller, skittent inneklima og kan ødelegge brukbare kvadratmetere. Se her hvordan du lett kan sjekke om kjelleren din har fukt. 

Hvis du har en kjeller, har du med garanti opplevd fukt. Fukt som gir dårlig lukt og et dårlig inneklima. Du har kanskje prøvd å løse det enten ved å lufte ut eller kanskje gått så langt som å bruke sterkere ressurser.

En ting er sikkert... har du først fukt i huset er det viktigste å finne årsaken og få stoppet fukten. Fukt i kjelleren gir et dårlig inneklima og gir gode vekst muligheter for både råte og sopp.

På sikt kan fukt i kjelleren gi så alvorlige skader at husets materialer og konstruksjon kan bli påvirket.

Bedre inneklima, bedre trivsel

Det krever ofte en litt større investering å få helt styr på fukt i kjelleren. Noe som krever både tid og penger. Dessverre synes ikke fukt, som for eksempel et nytt kjøkken eller bad, men investeringen kan være vært det, spesielt med tanke på inneklimaet og familiens trivsel.

Husk at investeringen typisk betaler seg tilbake innen 10 år eller mindre, å med stor sannsynlighet vil du få mere ut av huset ditt dersom det er fuktsikret.

Endret bruken av kjellerrommet

Nesten alle kjellere oppført før 60-tallet har en oppstigende grunn fuktighet å det er de bygget til å kunne tåle. Tidligere ble kjellere utelukkende brukt til oppbevaring av kull og koks, verktøy og til fyrrom og spiskammers, noe som ikke ga umiddelbare fuktighetsproblemer.

Som oftest er det når kjellerrommets bruk endres at fuktproblemene oppstår. Det finnes mange forskjellige endringer og ombygginger som påvirker om enten det blir tilført mere fukt – eller om fuktens muligheter for å komme ut av kjelleren blir fjernet.

Mange velger i dag å bo i kjelleren, ha bad der eller å tørke klærne sine. Noe som også kan skape ekstra fukt i kjelleren.

Finn årsaken til fukt i kjelleren

Noe så enkelt som et tett takavløp, en lekkende takrenne eller et tilstoppet avløp kan forårsake fuktighet. På den tyngre siden er stigende grunnvann, skader og mangel på drenering.

Når du har fuktsikret skal du huske å sjekke at fukten forblir borte. Har du hatt en spesialist på oppgaven, bør avtalen inneholde etterfølgende kontrollmålinger.

Sjekk for fukt – sånn gjør du det:

Hvis du måler luftfuktigheten i huset får du viktig informasjon om eventuell fukt.

Den relative fuktigheten måler du med et hydrometer. Hvis den relative fuktigheten er for høy i forhold til ytterveggene, vil det oppstå kondens.

Kondens dannes når varm fuktig luft møter en kald vegg – av samme grunn er det derfor viktig å ikke lufte ut mitt på dagen på varme sommerdager, da den varme luften ute lett kan danne kondens på kjølige kjellervegger.

Som tommelfingerregel kan man huske at jo fuktigere luften er – og jo kaldere veggene er i kjelleren – desto større er risikoen for kondens.

Hvis det f.eks. er 17° i kjelleren og luftfuktigheten er 65%, så vil det dannes kondens hvis veggenes temperatur er under 10,4°.

Hvis du ønsker å bo i kjelleren og luften er 22° og veggene 6°, så skal luftfuktigheten max. være 35%, ellers er det risiko for at det dannes både fukt og sopp.

Hvis du bor i kjelleren, skal temperaturen være rundt 21-22°. Hvis du bare bruker kjelleren til oppbevaring, burde temperaturen ligge på rundt 15-20°. 

14. januar 2019
Mer om Fukt og drenering
Annonsørinnhold

Kom fuktskader i forkjøpet

Trenger boligen din drenering? Sjekk grunnmuren og avløpsrørene dine i dag.

Slik oppdager og  fjerner du muggsopp

Oppdager du muggsopp i huset eller på badet bør du fjerne det raskt. Her får du tips om symptomer på mugg, helseskader og hvordan du fjerner muggen.

Derfor må du være på vakt mot vedmusling på husveggen

Vedmusling bryter ned cellulosen i treverket og gjør at det råtner raskere. Er skadene store nok, må alt treverk byttes ut.

Slik sjekker du om boligen tåler klimaendringene

Endret klima byr på store utfordringer for norske boliger. Derfor bør du lære hvordan du beskytter boligen din mot klimaendringene.

Slik lukter du deg fram til fuktskader

Hvert år får tusenvis av norske hjem problemer med fuktskader, muggsopp og hussopp. Nesen din kan være et viktig redskap for tidlig inngripen.

5 tips for å fuktsikre huset

Rundt 60 000 hus rammes av ­fuktskader hvert år. Les mer om de vanligste tegnene på fukt og hvordan du forebygger fuktskader.

Greit å lagre klær i råkjeller?

Ja, hvis du har kontroll på fukten, mener Anticimex.

Unngå helseskader med etterisolering

Visste du at fukt kan gi deg allergi og luftveisinfeksjoner? Færre enn én av ti husstander har likevel reparert påviste skader på grunnmur og kjeller,...

Hundre tusen nye hull i kongeriket?

Nye fuktmålingsstandarder vil få store konsekvenser. Blir det konkurs for boligbyggere eller bedre bygg og mindre krangel? Nasjonalt fuktseminar vil...

Mange fuktskader etter mangelfull oppussing

En av de vanligste årsakene til alvorlige vannskader i hus og hytter, er at ivrige hobbysnekkere utfører prosjekter de ikke har nok kunnskaper om.

Fukt, sopp, gnagere og frost er boligens verste fiender

Det er enkelte ting som er verre for boligen enn andre. Disse er de fem verste fiendene du har i huset.

Vannskader og fukt på badet koster millioner

Forsikringsselskapene utbetaler årlig 40-50 millioner kroner etter vannskader i privatboliger på grunn av håndverkerfeil. Skal du kjøpe ny bolig bør du...

Mange helseplager skyldes fukt i boligen

I motsetning til for få år siden, er man i dag klar over at fukt i boliger er årsaken til mange og alvorlige helseplager. Med fukt følger muggsopp. Med muggsopp kommer ubehag og sykdommer.

Fukt i hus gir mugg i hjemmet

Luftfuktigheten fra hverdagssysler i hjemmet kan føre til mugg.

Slik blir kjelleren fri for lukt

Vær nøyaktig med alle faser av arbeidet. Da får du aldri mer tull med fukt som trenger inn i huset via kjelleren. Her gjennomgår vi prosjektet trinn...