Hundre tusen nye hull i kongeriket?

Nye fuktmålingsstandarder vil få store konsekvenser. Blir det konkurs for boligbyggere eller bedre bygg og mindre krangel? Nasjonalt fuktseminar vil belyse spørsmålet. 

Fuktseminar


Standard Norge finpusser i disse dager to viktige høringsutkast til fuktmålingsstandarder som mange byggevirksomheter vil måtte ta hensyn til; prNS 3511 for fuktmåling i betong prNS 3512 som gjelder fuktmåling i tre. I beskrivelsesstandarden NS 3420 er det allerede lagt inn beskrivende tekster som forutsetter at disse nye målemetodene skal følges.

Revideres etter innspill

Standard Norge har fått flere innspill om svakheter i dagens målemetode for relativ fuktighet i betonggulv. De har derfor besluttet at denne spesifikke målemetoden skal revideres og omarbeides fullstendig.

– Som den eksisterende, vil også den nye målemetoden være rettet inn mot kontrollmåling før legging av overflatebelegg på nystøpt betonggulv, men man kan også se for seg at metoden kan benyttes i forbindelse med skadesaker, sier prosjektleder José S. Delgado i Standard Norge.

Viktig hjelpemiddel

Bruk av standarder er et godt hjelpemiddel for å begrense omfanget av fuktskader, ettersom de kan gi bransjen klare og entydige beskrivelser av hvordan fukt skal håndteres i byggefasen. Standarden NS 3420-T:2013 Maler- og beleggarbeider refererer derfor til de to standardforslagene prNS 3511 Måling av relativ fuktighet (RF) i betong og prNS 3512 Måling av fukt i trekonstruksjoner i løpet av byggefasen.

– Som følge av de to standardene vil det blant annet bli stilt strengere krav til utstyr, målemetode og dokumentasjon, og rådgivere vil kunne referere til disse i anbudsdokumenter, opplyser Delgado.  

Betydelig strengere

– Dersom standardene fastsettes slik de sendes ut på høring, vil byggenæringen måtte gjennomføre og dokumentere noen hundre tusen fuktmålinger i tre og betong hvert år fra og med 2015, og kravene til hvordan hver enkelt måling skal utføres blir betydelig strengere, sier seniorforsker Sverre Holøs ved SINTEF Byggforsk.

– Det er ingen tvil om at de nye målestandardene vil medføre mer presis dokumentasjon, og gi mulighet til bedre sikkerhet mot å bygge inn skadelig fukt. De som ikke har forberedt seg på denne virkeligheten vil nok oppleve at både selve målingene og ikke minst konsekvensen av for høy fukt kan koste mye arbeid og penger, fortsetter Holøs.

Besparelser på sikt

– Selve målingen blir kanskje dyrere sammenlignet med hva som gjøres i dag, men måleresultatene blir mer pålitelige og sammenlignbare etter som alle målinger gjøres i henhold til en standardisert metode. Dette gir besparelser på sikt, fordi det blir færre fuktskader og dermed færre diskusjoner og tvister i etterkant, sier Delgado.

Gjennomgang og diskusjon

SINTEF Byggforsk oppfordrer alle som bygger til å sette seg godt inn i de foreslåtte standardene allerede i høringsperioden, og til å komme på Nasjonalt fuktseminar hvor det vil bli en gjennomgang og diskusjon om forslagene.

Andre tema som vil bli belyst på seminaret er blant annet obligatorisk boligsalgsrapport, inneklima, innvendig isolering, radonsikring, kloakkskader, fuktskader i våtrom og overvannshåndtering.

Nasjonalt fuktseminar finner stedtorsdag 10. april 2014 kl. 08.30-16.30 på Ullevaal Business Class (UBC), Ullevål Stadion. Påmeldingsfristen er 3. april. 

Mer informasjon her.