Når det vokser muggsopp på en innvendig vegg har det vært ekstra høy luftfuktighet.
Når det vokser muggsopp på en innvendig vegg har det vært ekstra høy luftfuktighet. Bilde: Getty Images

Slik oppdager og  fjerner du muggsopp

Oppdager du muggsopp i huset eller på badet bør du fjerne det raskt. Her får du tips om symptomer på mugg, helseskader og hvordan du fjerner muggen.

Hva er muggsopp?

Muggsopp er soppsporer som vokser og trives i fuktige miljøer og i dødt organisk materiale som treverk, tekstiler og tapet. Det finnes mer enn tusen former for muggsopp, og mugg kan forekomme i mange forskjellige farger - som rød, gul, grønn, grå og svart.

Muggsopp oppstår fra soppsporer som finnes naturlig i luften rundt oss, både innendørs og utendørs. Det er først når miljøet blir fuktig nok at sporene utvikler seg til muggsopp.

Noen faktorer som kan forårsake mugg og vond lukt i et hus er for eksempel fuktighet fra bakken, lekkasje, byggfukt eller dårlig ventilasjon.

Hvis du oppdager mugg i hjemmet ditt, bør du raskest mulig ta tak i problemet, finne årsaken og fjerner kilden til muggdannelsen. Du bør også utbedre skadene ved første anledning. 

Har du mugg på badet? Les denne!

Hvorfor er muggsopp farlig?

I motsetning til råtesopp bryter ikke muggsopp ned byggematerialene, men det kan likevel være ubehagelig eller farlig å leve med mugg i boligen. Mange mennesker er overfølsomme mot partiklene muggsopp sender ut. Særlig astmatikere og allergikere er utsatt for dette.

Luftveisirritasjoner, øyeirritasjoner, hodepine og unormal tretthet er de vanligste plagene i innemiljøer med fuktskader. I ekstreme tilfeller må en muggsoppangrepet bolig rives. Selv om det ikke går så langt, kan det likevel bli en dyr affære.

Symptomer på muggsopp

Muggsopp oppdages ofte i forbindelse med renovering eller liknende.

Vanligvis er muggen lett å oppdage. Den viser seg som misfarging eller små flekker, ofte på veggene bak møbler, i hjørner eller på loftet. Muggen kan lukte vondt, gjerne med et jordaktig preg, men også være luktfri.  

Hvis du ikke ser eller lukter muggen, men likevel opplever symptomer som hodepine, trøtthet, konsentrasjonsvansker eller irriterte øyne når du er hjemme, kan det hende at boligen har mugg i konstruksjonen, under gulvet eller inne i veggen.

Dersom du er plaget av disse symptomene hjemme, men føler en plutselig bedring når du går ut, kan dette også være et tegn på at problemet er i hjemmet ditt.  

Mugg kan skjule seg bak vegger, tak, i gulv og som i dette ekstreme tilfellet, bak tapet. (Getty Images) 

 

Hva gjør du med muggsopp?

Hvis muggskadene ikke er for store, eller for å unngå fremtidige problemer, kan det ofte holde at man installerer en avfukter. Men i de fleste tilfellene må man ty til mer drastiske tiltak. En mulighet er å rive de angrepne delene av huset i kombinasjon med avfukting og kanskje også undertrykksventillasjon.

Det advares mot at man selv river det som er angrepet, den jobben bør overlates til en fagmann som har kunnskap om nødvendig verneutstyr til nettopp slike helseskadelige jobber.

Har man mistanke om muggangrep hjemme, skal man raskest mulig undersøke det og sette i gang med tiltak.

Hvis du har maks uflaks, kan muggen stamme fra feil i konstruksjonen på boligen, som for eksempel grunnmur, bjelker eller innervegger. Er dette tilfellet, kan årsaken være at materialene har vært fuktige, eller at bygningen ikke er godt nok isolert.

Mistenker du fukt eller muggangrep i hjemmet ditt bør du kontakte en fagmann.

Mer informasjon om mugg og inneklima finner du på www.inneklima.com 

Hva koster det?

Å få en konsulent til å lokalisere skaden og utarbeide en rapport koster fra ca. 8-10.000 kroner. Har muggen oppstått i forbindelse med en vannrørsskade, må du ta opp dette med forsikringsselskapet. En del har tegnet egen soppforsikring i tillegg til hjemmeforsikringen, men du er likevel ikke dekket mot muggsopp.

Slik blir du kvitt muggsopp

Hva enn som er årsaken til muggangrepet, bør du ta ondet ved roten og fjerne kilden til muggen grundig. Ellers vil problemet kunne oppstå igjen. Små tilfeller av mugg kan du ofte vaske med desinfiserende midler. Men ved større utslag bør du tilkalle profesjonell hjelp til å finne årsaken, tørke og skifte materialene. Her er et par metoder du kan vurdere:

 • Damprensing
 • Sandblåsing
 • Sliping
 • Høvling
 • Kjemisk rensing

Metoden du bør bruke avhenger av omfanget på skaden. Hvis muggsoppen gror dypt inne i materialene, bør disse muligens skiftes ut, ikke bare renses.

Mindre angrep av muggsopp på vaskbare flater kan vaskes med soppdrepende midler (Getty Images).

 

Fjerning av muggsopp med klorin eller soppdrepende midler

Mindre tilfeller av mugg på vaskbare overflater kan fjernes med klorholdige rengjøringsmidler som Klorin, utvannet klor eller soppdrepende midler. Dette kan brukes på malte vegger, fliser, mur og glassfibertapet. Hvis muggen har angrepet tapet, veggplater, treverk eller isolasjon, må de angrepne materialene byttes ut.  

Les også:  Slik unngår du svarte fuger i dusjen

Vask og rens av tekstiler

Hvis du skal støvsuge områdene med mugg, må du bruke en støvsuger med et HEPA-filter som fanger opp partiklene som kan fremkalle astma og allergisymptomer. Har du tekstiler som er angrepet av mugg, kan disse vaskes ved normal temperatur i vaskemaskinen. Hvis ikke tekstilene tåler vask, kan de sendes til rensing.

Slik sjekker du boligen for muggsopp

 • Sjekk at baderomsfugene er tette – særlig i dusjsonen.

 • Hold øye med takstein om områder rundt takvinduer, pipe og glipper.

 • Se etter sprekker eller ødelagte fuger mellom murstein på fasaden.

 • Takrenner og avløpsrør skal være tette og rene.

 • Sjekk at vannrørene i boligen er tette. Steng alle kraner og masker som bruker vann. Hvis vannmåleren fortsatt viser aktivitet kan det være noe galt.

Sjekk ventilasjonen

Når baderoms- eller kjøkkenvifta er skrudd på, skal de suge godt nok til at et papirark blir hengende fast på dem. Hvis vinduene dine dugger mye, kan det skyldes at du har for lite ventilasjon i boligen, eller at du har uhensiktsmessige kuldebroer. Hold også øye med at kloakk, avløp og dren fungerer som de skal. Sjekk også fugene rundt vinduene dine, og reparer dem hvis de er utette.

10 gode råd mot muggsopp

 1. Luft godt 5-10 minutter daglig, gjerne flere ganger om dagen.
 2. La alle rom være oppvarmet til minst 18 grader.
 3. Ikke tørk våte klær inne.
 4. Bruk kjøkkenviften når du lager mat.
 5. Tørk av vegger og gulv etter du har dusjet eller badet.
 6. Støvsug minst én gang i uken.
 7. Reparer eventuelle vannskader raskt
 8. Hold taket tett
 9. Rens takrenner, nedløp og takbrønner.
 10. Reparer fuger og sprekker i fasader og fundament. Sørg for at fugene rundt vinduer er tette.
9. mars 2018
Mer om Fukt og drenering
Annonsørinnhold

Kom fuktskader i forkjøpet

Trenger boligen din drenering? Sjekk grunnmuren og avløpsrørene dine i dag.

Derfor må du være på vakt mot vedmusling på husveggen

Vedmusling bryter ned cellulosen i treverket og gjør at det råtner raskere. Er skadene store nok, må alt treverk byttes ut.

Slik sjekker du om boligen tåler klimaendringene

Endret klima byr på store utfordringer for norske boliger. Derfor bør du lære hvordan du beskytter boligen din mot klimaendringene.

Slik lukter du deg fram til fuktskader

Hvert år får tusenvis av norske hjem problemer med fuktskader, muggsopp og hussopp. Nesen din kan være et viktig redskap for tidlig inngripen.

5 tips for å fuktsikre huset

Rundt 60 000 hus rammes av ­fuktskader hvert år. Les mer om de vanligste tegnene på fukt og hvordan du forebygger fuktskader.

Greit å lagre klær i råkjeller?

Ja, hvis du har kontroll på fukten, mener Anticimex.

Unngå helseskader med etterisolering

Visste du at fukt kan gi deg allergi og luftveisinfeksjoner? Færre enn én av ti husstander har likevel reparert påviste skader på grunnmur og kjeller, viste en undersøkelse gjennomført av SINTEF Byggforsk i 2013. 

Hundre tusen nye hull i kongeriket?

Nye fuktmålingsstandarder vil få store konsekvenser. Blir det konkurs for boligbyggere eller bedre bygg og mindre krangel? Nasjonalt fuktseminar vil...

Er julepynten din skadet av fukt på loft eller kjeller?

Julepynt av naturmaterialer kan fortelle deg om du har fuktproblemer på loftet eller i kjelleren.

Mange fuktskader etter mangelfull oppussing

En av de vanligste årsakene til alvorlige vannskader i hus og hytter, er at ivrige hobbysnekkere utfører prosjekter de ikke har nok kunnskaper om.

Fukt, sopp, gnagere og frost er boligens verste fiender

Det er enkelte ting som er verre for boligen enn andre. Disse er de fem verste fiendene du har i huset.

Vannskader og fukt på badet koster millioner

Forsikringsselskapene utbetaler årlig 40-50 millioner kroner etter vannskader i privatboliger på grunn av håndverkerfeil. Skal du kjøpe ny bolig bør du...

Mange helseplager skyldes fukt i boligen

I motsetning til for få år siden, er man i dag klar over at fukt i boliger er årsaken til mange og alvorlige helseplager. Med fukt følger muggsopp. Med muggsopp kommer ubehag og sykdommer.

Fukt i hus gir mugg i hjemmet

Luftfuktigheten fra hverdagssysler i hjemmet kan føre til mugg.

Slik blir kjelleren fri for lukt

Vær nøyaktig med alle faser av arbeidet. Da får du aldri mer tull med fukt som trenger inn i huset via kjelleren. Her gjennomgår vi prosjektet trinn...