carport, elektrisk, ladestasjon, elbil, takrenner,
Carport er kjekt å ha, men den bør passe både din nåværende og fremtidige carpool. Bilde: Nordbohus.no

3 feil du må unngå når du lager carport

Skal du bygge carport, er det særlig 3 ting du skal ta høyde for før du begynner. 

 
 

1. Bygg carport til din fremtidige bil

Når du skal bygge en carport, er størrelsen noe av det første du skal tenke på. Men når du gjør denne beregningen, skal du passe på å ikke bare bruke din nåværende bil som målestokk. For nettopp her er det mange som gjør feil.

For hva skjer hvis du får en ny bil som er større enn den nåværende? Eller hvis du får flere biler enn det er plass til i carporten du har bygd? Nei, da mister du fort litt av det praktiske. Og nettopp derfor er det klokt å bygge carporten utfra dine fremtidige behov, og ikke bare dine nåværende behov.

Slik unngår du problemet 

Selv om du ikke nødvendigvis vet akkurat hva fremtiden bringer, har du sikkert noen tanker og drømmer om hva de neste årene vil bringe. Og det er disse fremtidsutsiktene du bør ta høyde for,  bokstavelig talt: 

  • Blir familien større? - Bygg i så fall en carport med plass til en stasjonsvogn eller to biler.
  • Vurderer du en ny, større bil? - Bygg i så fall en carport som kan huse en BMW eller Mercedes, uten at hekken stikker utenfor. 
  • Snakker dere om å kjøpe en bil til? – Bygg i så fall en carport med plass til to biler.
  • Drømmer du om en robust arbeidsbil eller SUV? – Bygg i så fall en carport som tar høyde for drømmebilen. 

Tips: Husk at det som regel er dyrere å utvide en eksisterende carport, enn å bygge en stor carport i utgangspunktet. 

2. Forbered carporten på en grønn fremtid

El- og hybridbiler er stadig mer populært, både blant forbrukere, produsenter og politikere. Elektriske biler har kommet for å bli, og selvom du kanskje ikke har elektrisk bil i dag, er sjansene store for at en av dine neste biler blir hel- eller halvelektriske.

Så når du bygger carporten din bør du ta forhåndsregler for å imøtekomme den nye, elektriske bilhverdagen. 

Les også: Så stor garasje kan du bygge uten å søke

Bygg rom for en billader

Hvis du ikke er 100 % motstander av elektriske biler, men snarere tenker at el-bil kan være en del av din fremtid, vil det være lurt å bygge plass til en billader i carporten. For uten lader, blir carporten fort ganske upraktisk den dagen du får deg elektrisk bil. I tillegg er det kjekt å ha en lader på plass, etterhvert som stadig flere av gjestene dine kjører elektrisk. 

Tips: De største lade-tilbyderene på markedet i dag er Clever og E.ON. Kontakt dem, eller Norsk elbilforening før du bygger inn en lader i carporten, så du er trygg på at du tilfredstiller installasjonskravene.    

Denne carporten er klar for nedbør (Foto: Nordbohus.no) 

3. Ikke glem været

Den tredje tingen mange glemmer er takrenner. Man tenker kanskje at et lite og enkelt bygg som en carport ikke er så utsatt for været, men regn og snø kan forårsake store konsekvenser, både på konstruksjonen og på fundamentet. Vann som ikke avledes riktig fra taket, kan havne rett i underlaget og gjøre skade på det.  

Finn mer informasjon om garasje og carport her

Derfor skal du lede vannet bort

Selv om én millimeter regn høres beskjedent ut, tilsvarer det én liter vann pr. kvadratmeter. Så hvis du har en carport på 40 kvadratmeter, og det regner fem millimeter, vil så mye som 200 liter vann renne ned på bakken. Slike mengder kan skade underlaget og i verste fall resultere i fukt- eller setningsskader, eller til og med også tilstøtende bygg.

Med takrenner på carporten, styrer du selv hvor alle literne med vann skal renne. Dermed sikrer du deg selv, carporten og omgivelsene for skader og ødeleggelser av vannet. Takrenner er en liten ekstra kostand, men det vil spare deg mye hodebry i fremtiden.    

Tips: Takrenner på bygg som tilhører deg, skal avlede vannet til din eiendom. Ikke naboens. Hvis du ikke har et avløp å lede vannet mot, kan du evt få tak i en regnsamler.  

Bildet i saken er hentet fra nordbohus.no

 
 
2. februar 2018
Mer om Garasje

6 ting du ikke burde oppbevare i garasjen

Oppbevarer du maling eller tremøbler i garasjen? De burde du slutte med en gang – hvis du ikke ønsker at tingene skal bli ødelagt.

Kommunen nektet Eric å bygge garasje

Han tok saken i egne hender, og kom opp med en genial løsning.

Bli kvitt rotet i garasjen

Er du en av de som har full kontroll på hver hammer og drill i garasjen? Eller er du en av mange som rydder aller sist nettopp der? Med riktig innrednin...

Kan du bygge garasje eller carport uten å søke?

Går du med planer om å bygge garasje eller carport? Eller frykter du at naboen skal gjøre det? Nye byggeregler fra 1. juli 2015 gjør at man slipper å søke for å bygge noen typer carporter og garasjer, men en rekke betingelser må oppfylles. 

Ryddig garasje med enkle grep

Smarte oppbevaringsløsninger er alfa og omega i garasjen, og det skal ikke så mye jobb til for å få orden i kaoset. Vi viser deg hvordan!

Velg rett garasjeport

To parallelle trender preger den nye generasjonen garasjeporter. Sikkerhet og nyskapende design. Her er noen av portene som er aktuelle i vår.

Ny garasjeport

En garasjeport skal tåle daglig bruk, være solid og funksjonell og passe til omgivelsene i form og farge. Bilen i garasjen byttes ut av og til, men garasjeporten skal vare i flere tiår.

Tips til deg som skal bygge garasje

Sven Ove Carlsen og Vidar Myhre fra 1-2-Tre-garasjen, har gode råd til deg som går med garasjeplaner.

Sjekkliste før du skal sette opp garasje

Har du planer om å bygge garasje, er det visse ting du bør kartlegge først.

Rydd opp i garasjen

Ikke lenger plass til bilen i garasjen? Da er tiden moden for opprydning.

Riktig plassering av garasje

Riktig plassering av garasjen krever at du følger en del regler og forskrifter.

Garasje i stil med huset

Med ferdig montert elementgarasje slipper du unna med noen dagers byggeperiode

Nytt liv i garasjen

Det ble nytt liv i garasjen da familien pusset den opp og gjorde garasjen om til et lekerom for barna.

ABC om garasjeportåpnere

En garasjeportåpner er strengt tatt ikke nødvendig, men veldig komfortabel å ha.

Velg riktig garasje

Mange drømmer om stor garasje, der bilen kan stå tørrskodd og med god plass til verktøykasser og sportsutstyr. Her gir vi de garasjeløse noen gode...