Det finnes uendelig mange typer av garasjer å velge på, og mange velger å bygge en dobbeltgarasje når de først går i gang.
Det finnes uendelig mange typer av garasjer å velge på, og mange velger å bygge en dobbeltgarasje når de først går i gang. Bilde: Grimstadgarasjene

Bygg garasje helt etter boka

Garasje

Skal du bygge garasje kreves i det minste byggemelding, nabovarsel og tilpassing til brannkrav. Det kan være vanskelig å vite hvor man skal begynne, og vi har sett nærmere på lover og regler for slike bygg.

Når du skal bygge garasje trenger du tillatelse fra kommunen. Det kan lønne seg å ta kontakt med en saksbehandler i kommunen for å gjennomgå ditt garasjeprosjekt, og å innhente profesjonell hjelp til plassering og utforming kan også spare deg for mange ergrelser.

Begynn med å beregne god tid til papirarbeidet og begynn aldri byggingen før godkjennelse foreligger. En bil krever vanligvis et minimum på 5 x 2 m gulvareal. I tillegg bør det beregnes lagringsplass. En alminnelig dobbeltgarasje har et areal på cirka 50 kvm.

Byggetillatelse

Garasjer opp til 70 m2, samlet BRA:

Her benyttes "Søknad om tillatelse til tiltak uten ansvarsrett", blankett nummer 5153. Dette betyr at du som tiltakshaver selv kan være ansvarlig for både søknad og oppføring av garasjen. Flere vedlegg kan være nødvendig, dette avgjøres i hver enkelt byggesøknad, men følgende skal alltid være vedlagt søknaden:

 • Gjenpart av nabovarsel med signert kvitteringsliste
 • Inntegnet situasjonskart
 • Tegninger med terrenglinjer (plan, snitt og fasade)
 • Estetisk redegjørelse

Garasjer over 70 m2, samlet BRA:

Her benyttes "Søknad om tillatelse til tiltak", blankett nummer 5174. Dette er en ansvarsbelagt søknad, og det er nødvendig med ansvarsbelagte aktører. Følgende skal alltid være vedlagt søknaden:

Les også:

9 gode råd for riktig garasjevalg

Det er ikke bare du som trenger et hus, bilen din trenger også tak over hodet, kanskje et helt eget hus. Dessuten er garasjen også et sted for oppbeva...

 • Opplysning om tiltakets ytre rammer
 • Gjenpart av nabovarsel med signert kvitteringsliste
 • Inntegnet situasjonskart
 • Tegninger med terrenglinjer (plan, snitt og fasade)
 • Gjennomføringsplan
 • Signerte ansvarspapirer/søknader
 • Estetisk redegjørelse

Brannkrav

Byggteknisk forskrift stiller ikke branntekniske krav til carporter. Erfaring viser derimot at mange carporter senere blir innebygd og omgjort til garasjer, og det kan derfor være en fordel om de branntekniske krav til garasje også er tilrettelagt eller gjennomført for carporter. 

Bruttoareal mindre enn 50 m² 

Det er ingen spesielle branntekniske krav til frittliggende garasje som ligger minst 2 meter fra bygning på naboeiendom. Hvis garasjen ligger nærmere, må den delen av garasjen som er nærmere enn 2 m utføres med brannmotstand EI 30. EI 30 betyr at en vegg er motstandsdyktig mot brann i minimum 30 minutter.

Ligger garasjen i huset eller er bygd vegg i vegg med huset, skal alle skillekonstruksjoner mellom garasjen og øvrige rom i huset være gasstette. Det tillates ikke direkte forbindelse (dør) fra garasje til oppholdsrom eller rømningsvei, kun via mellomliggende rom med dører som kan lukkes. En bilbrann kan utvikle store røykmengder og være en vesentlig risiko for sikkerheten til mennesker i boliger som er sammenbygd med garasjer.

Les også:

Skal du bygge garasje? Dette må du vite om grunnarbeid

Før grunnarbeidet kan starte er det noen ting som er lurt å vite.

Hvis garasjen ligger i eller inntil nabobygning, skal alle skillekonstruksjoner mot naboens del av bygningen utføres med brannmotstand EI 30. 

 

Bruttoareal 50–400 m² 

Frittliggende garasje over 50 m2 må ha en avstand til annen bygning (også på egen eiendom) på 8 m eller skilles med konstruksjoner med brannmotstand.

Brannmotstanden mellom garasje og annen bygning skal til sammen være EI 60, det vil si hindre brannspredning i minst 60 minutter. Enten må garasjen oppføres med vegger med brannmotstand EI 60, eller så kan garasjen og boligen begge ha vegger med brannmotstand EI 30.

Les også:

Utnytt plassen under trappa

Mange har en trapp fra gangen og opp i andre etasje, noen har trapp fra stue eller kjøkken. Her er tipsene til hva du kan gjøre med dødplassen under...

Kilder: Direktoratet for byggkvalitet, SINTEF Byggforsk, Vestby kommune, Wikipedia

23. oktober 2008
Mer om Garasje

3 feil du må unngå når du lager carport

Garasje Skal du bygge carport, er det særlig 3 ting du skal ta høyde for før du begynner. 

Så stor garasje kan du bygge uten å søke

Garasje Du kan bygge garasje på inntil 50 kvadratmeter uten å søke. Men du har ansvaret for at den ikke kommer i konflikt med lover eller annet regelverk.

Scanporten
Annonsørinnhold

Åpne garasjen med kun én finger

Garasje Med en fingerscanner mister du aldri nøkkelen eller glemmer koden til garasjeporten igjen.

Ryddig garasje med enkle grep

Garasje Smarte oppbevaringsløsninger er alfa og omega i garasjen, og det skal ikke så mye jobb til for å få orden i kaoset. Vi viser deg hvordan!

Velg rett garasjeport

Garasje To parallelle trender preger den nye generasjonen garasjeporter. Sikkerhet og nyskapende design. Her er noen av portene som er aktuelle i vår.

Sju fine garasjeporter

Garasje Skal du bygge garasje i år? Vi har samlet et knippe garasjeporter til inspirasjon.

Ny garasjeport

Garasje En garasjeport skal tåle daglig bruk, være solid og funksjonell og passe til omgivelsene i form og farge. Bilen i garasjen byttes ut av og til, men garasjeporten skal vare i flere tiår.

9 gode råd for riktig garasjevalg

Garasje Det er ikke bare du som trenger et hus, bilen din trenger også tak over hodet, kanskje et helt eget hus. Dessuten er garasjen også et sted for oppbevari...

Tips til deg som skal bygge garasje

Garasje Sven Ove Carlsen og Vidar Myhre fra 1-2-Tre-garasjen, har gode råd til deg som går med garasjeplaner.

Sjekkliste før du skal sette opp garasje

Garasje Har du planer om å bygge garasje, er det visse ting du bør kartlegge først.

Riktig plassering av garasje

Garasje Riktig plassering av garasjen krever at du følger en del regler og forskrifter.

Garasje i stil med huset

Garasje Med ferdig montert elementgarasje slipper du unna med noen dagers byggeperiode

Nytt liv i garasjen

Garasje Det ble nytt liv i garasjen da familien pusset den opp og gjorde garasjen om til et lekerom for barna.

ABC om garasjeportåpnere

Garasje En garasjeportåpner er strengt tatt ikke nødvendig, men veldig komfortabel å ha.

Velg riktig garasje

Garasje Mange drømmer om stor garasje, der bilen kan stå tørrskodd og med god plass til verktøykasser og sportsutstyr. Her gir vi de garasjeløse noen gode...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no