Riktig plassering av garasje

Riktig plassering av garasjen krever at du følger en del regler og forskrifter.


Foto: Cedric Archer

Generelt
Garasjen bør være plassert slik at bilen står på egen eiendom mens du åpner garasjeporten. Ofte vil det være påkrevd med snuplass på egen grunn.

Tenk også på at plasseringen av garasje med oppkjørsel og snuplass bør ta så lite som mulig av tomten samtidig som den bidrar til å skape gode og skjermede uterom. Jo mindre tomt, desto viktigere blir det å vurdere plasseringen nøye. Mindre oppkjørsel gir dessuten mindre måkebehov om vinteren.


Nærhet til vei
Vegloven gir restriksjoner for hvor nært en offentlig vei du har lov å bygge. Byggegrensene er satt til15 meter fra kommunalvei, 15 meter fra fylkesvei, og 50 meter fra riksvei.

Garasjen må også være plassert slik at utkjøringen ikke innebærer trafikkfare, og innkjøring bør gå vinkelrett inn fra adkomstveien. Sørg for at det er gode siktforhold.

Nærhet til nabo
Garasjer skal normal sett ikke stå nærmere enn fire meter fra nabogrensen. Du har mulighet for å bygge nærmere dersom du får det innvilget av kommunen. Du kan likevel ikke bygge nærmere naboeiendommen enn at du kan stå på din egen siden av eiendommen når du f.eks. maler garasjeveggen. Det vil vanligvis si minst en meter fra nabogrensa.

Har veggen som går ut mot nabotomta vindu eller andre åpninger, må avstanden være minst 1.25 meter. Pass også på at garasjen plasseres slik at snøras eller drypp fra taket havner på din egen eiendom, ikke naboens. Begge disse punktene er regulert gjennom Grannelova.

Garasjer som er mindre en 50 m2 og frittliggende har ingen brannkrav mot bygninger som står på din egen eiendom. Er garasjen derimot plassert to meter eller nærmere en bygning på naboeiendommen, må den delen av garasjen som vender ut mot naboen ha brannmotstand. Frittliggende garasjer som er større en 50 m2 skal være egne brannceller, uavhengig av plassering mot egne bygninger eller nabohus.

Nærhet til eget bygg
Hvis du velger å la garasjen være sammenbygd med huset, skal konstruksjonen mellom garasje og hus være gasstett slik at eksos ikke trenger gjennom. Har du dør fra boligen til garasjen, skal forbindelsen gå gjennom et mellomliggende rom med minst en ytterveggsventil.

Kilder: Byggforskserien utgitt av SINTEF Byggforsk, Lovdata.no

23. oktober 2008
Mer om Garasje

3 feil du må unngå når du lager carport

Skal du bygge carport, er det særlig 3 ting du skal ta høyde for før du begynner. 

6 ting du ikke burde oppbevare i garasjen

Oppbevarer du maling eller tremøbler i garasjen? De burde du slutte med en gang – hvis du ikke ønsker at tingene skal bli ødelagt.

Kommunen nektet Eric å bygge garasje

Han tok saken i egne hender, og kom opp med en genial løsning.

Bli kvitt rotet i garasjen

Er du en av de som har full kontroll på hver hammer og drill i garasjen? Eller er du en av mange som rydder aller sist nettopp der? Med riktig innredning trenger du aldri mer å rydde.

Kan du bygge garasje eller carport uten å søke?

Går du med planer om å bygge garasje eller carport? Eller frykter du at naboen skal gjøre det? Nye byggeregler fra 1. juli 2015 gjør at man slipper å...

Ryddig garasje med enkle grep

Smarte oppbevaringsløsninger er alfa og omega i garasjen, og det skal ikke så mye jobb til for å få orden i kaoset. Vi viser deg hvordan!

Velg rett garasjeport

To parallelle trender preger den nye generasjonen garasjeporter. Sikkerhet og nyskapende design. Her er noen av portene som er aktuelle i vår.

Ny garasjeport

En garasjeport skal tåle daglig bruk, være solid og funksjonell og passe til omgivelsene i form og farge. Bilen i garasjen byttes ut av og til, men...

Tips til deg som skal bygge garasje

Sven Ove Carlsen og Vidar Myhre fra 1-2-Tre-garasjen, har gode råd til deg som går med garasjeplaner.

Sjekkliste før du skal sette opp garasje

Har du planer om å bygge garasje, er det visse ting du bør kartlegge først.

Rydd opp i garasjen

Ikke lenger plass til bilen i garasjen? Da er tiden moden for opprydning.

Garasje i stil med huset

Med ferdig montert elementgarasje slipper du unna med noen dagers byggeperiode

Nytt liv i garasjen

Det ble nytt liv i garasjen da familien pusset den opp og gjorde garasjen om til et lekerom for barna.

ABC om garasjeportåpnere

En garasjeportåpner er strengt tatt ikke nødvendig, men veldig komfortabel å ha.

Velg riktig garasje

Mange drømmer om stor garasje, der bilen kan stå tørrskodd og med god plass til verktøykasser og sportsutstyr. Her gir vi de garasjeløse noen gode...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no