Bilde: Colourbox

Sjekkliste før du skal sette opp garasje

Har du planer om å bygge garasje, er det visse ting du bør kartlegge først.

Å bygge garasje virker kanskje enkelt, men det er mye å tenke på og ta stilling til før selve byggingen kan starte.

- Det er fullt mulig å oppføre garasjen som selvbygger, men vi anbefaler på det sterkeste å bruke en fagperson og selvsagt helst en fra Norges Byggmesterforbund, sier Øivind Ørnevik, fagkonsulent hos Norges Byggmesterforbund.

Når du skal bygge garasje, er det første du må gjøre å ta en vurdering av plassbehovet. Hvor mange biler bør du ha plass til i garasjen? Har du behov for annen type lagringsplass? Eventuelt oppholdsrom?

- Det er mulig å grave ut et rom under garasjen og det er også mulig å bygge på over garasjen, eventuelt ved siden av garasjen, sier Ørnevik.

Søknadspliktig eller meldepliktig?
- I utgangspunktet er en garasje søknadspliktig, men det kan holde at den kun meldes til kommunen under gitte forutsetninger. Det er da hvis garasjen er frittstående og mindre enn 70 kvadratmeter eller bygd som et tilbygg og mindre enn 50 kvadratmeter. Det er også en forutsetning at garasjen settes opp på bebygd område og at det ikke bygges en ekstra etasje som er beregnet for varig opphold, sier Ørnevik.

 

For utforming av garasjen, kan det være greit å starte med å se hva som står i teknisk forskrift. Der står alle reglene for hvordan bygget skal bygges, samt en del om brannforskrifter.

- Når det gjelder selve tomta, er det utviklet en egen veileder som heter "Grad av utnytting" som er veldig informativ i forhold til hvordan man kan utnytte tomta.

Utforming
I enkelte kommuner kan det være egne vedtekter for hvordan garasjen skal utformes. Ta kontakt med teknisk etat i kommunen for å undersøke hvilke regler som eventuelt gjelder i din kommune.

- Det er et poeng at garasjen harmonerer med øvrig bebyggelse, både på tomta og med nabotomtene. Det kan gå på ting som takvinkel, paneltyper og tekking. Det er også et poeng at garasjen ikke blir veldig dominerende i forhold til hovedhuset, sier Ørnevik.

- Når det gjelder takvinkel på garasjen, så er det et poeng at denne harmonerer mest mulig med hovedbygning. Man kan avvike litt fra hovedbygningen, men hvis det er en slak takvinkel på hovedbygningen og garasjetaket blir veldig spisst, kan det virke veldig dominerende. Du må også se på tekkingen, at denne harmonerer mest mulig med hovedbygningen og øvrige bygninger på tomta og eventuelt nabotomter. Der kan det være lokale vedtekter som gir mindre spillerom til valg av utforming, sier Ørnevik.

Gulvet i garasjebn bør helle utover fra garasjen.
- Det er en stor fordel, for da vil regnvann ikke komme inn i garasjen. Det er også en fordel om hele gulvet heller litt utover slik at smeltevann fra bilen renner ut av garasjen, sier Ørnevik.

Den viktige porten
Garasjeporter er et eget kapittel i seg selv, for her er det mye å velge mellom, både i materialvalg og utforming.

- Først og fremst bør du se hvor mye den koster, for her er det store forskjeller. Du får garasjeporter i alt fra de fineste tresorter til de rimeligste tresorter og du får garasjeporter i forskjellige metalltyper. Det finnes også garasjeporter med og uten vindu, sier Ørnevik.

I tillegg til utseendet må du tenke på funksjonaliteten.
- Du kan få heveporter, vippeporter, og forskjellige andre typer. Det er også et poeng at jo flere bevegelige deler det er på en port, desto mer er det som kan gå i stykker. Du må også ta stilling til om du vil ha en motorisert port eller en manuell port, sier Ørnevik.

Sjekkliste før du skal sette opp garasje:
1. Kartlegg plassbehovet med tanke på areal, høyde og ekstra rom.
2. Sett opp et budsjett.
3. Kartlegg aktuelle lover, forskrifter og veiledere, samt kommunale bestemmelser.
4. Kontroller hvor stor del av tomta du kan utnytte.
5. Finn ut om du må søke byggetillatelse for garasjen eller om den faller i kategorien meldepliktig.
6. Finn den mest gunstige beliggenheten på tomta. Ta hensyn til terreng og naboer samt avstand til veier, nabotomt og andre bygninger.
7. Velg en arkitektonisk utforming som harmonerer mest mulig med hovedhuset og øvrige bygninger.
8. Finn ut om det er behov for brannsikring av garasjen.
9. Kontroller grunnforholdene der garasjen skal stå slik at fundamenteringen blir god. Husk drenering.
10. Husk fall på veien foran garasjen for regnvann og fall på garasjegulvet for smeltevann.
11. Velg en egnet garasjeport som harmonerer med bebyggelsen.
12. Kontakt eventuelt en fagperson som kan bistå med oppføringen.

2. juli 2009
Mer om Garasje

3 feil du må unngå når du lager carport

Skal du bygge carport, er det særlig 3 ting du skal ta høyde for før du begynner. 

6 ting du ikke burde oppbevare i garasjen

Oppbevarer du maling eller tremøbler i garasjen? De burde du slutte med en gang – hvis du ikke ønsker at tingene skal bli ødelagt.

Kommunen nektet Eric å bygge garasje

Han tok saken i egne hender, og kom opp med en genial løsning.

Bli kvitt rotet i garasjen

Er du en av de som har full kontroll på hver hammer og drill i garasjen? Eller er du en av mange som rydder aller sist nettopp der? Med riktig innredning trenger du aldri mer å rydde.

Kan du bygge garasje eller carport uten å søke?

Går du med planer om å bygge garasje eller carport? Eller frykter du at naboen skal gjøre det? Nye byggeregler fra 1. juli 2015 gjør at man slipper å...

Ryddig garasje med enkle grep

Smarte oppbevaringsløsninger er alfa og omega i garasjen, og det skal ikke så mye jobb til for å få orden i kaoset. Vi viser deg hvordan!

Velg rett garasjeport

To parallelle trender preger den nye generasjonen garasjeporter. Sikkerhet og nyskapende design. Her er noen av portene som er aktuelle i vår.

Ny garasjeport

En garasjeport skal tåle daglig bruk, være solid og funksjonell og passe til omgivelsene i form og farge. Bilen i garasjen byttes ut av og til, men...

Tips til deg som skal bygge garasje

Sven Ove Carlsen og Vidar Myhre fra 1-2-Tre-garasjen, har gode råd til deg som går med garasjeplaner.

Rydd opp i garasjen

Ikke lenger plass til bilen i garasjen? Da er tiden moden for opprydning.

Riktig plassering av garasje

Riktig plassering av garasjen krever at du følger en del regler og forskrifter.

Garasje i stil med huset

Med ferdig montert elementgarasje slipper du unna med noen dagers byggeperiode

Nytt liv i garasjen

Det ble nytt liv i garasjen da familien pusset den opp og gjorde garasjen om til et lekerom for barna.

ABC om garasjeportåpnere

En garasjeportåpner er strengt tatt ikke nødvendig, men veldig komfortabel å ha.

Velg riktig garasje

Mange drømmer om stor garasje, der bilen kan stå tørrskodd og med god plass til verktøykasser og sportsutstyr. Her gir vi de garasjeløse noen gode...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no