Bilde: Jan Pasternak

Guide til fugemasse – velg den riktige

Velg den riktige fugemassen når du skal fuge inne og ute. Akrylfugemasse, byggfugemasse, silikonfugemasse, glassilikon – det finnes mye å velge mellom. Her er en guide til et pent og holdbart resultat, med riktig fugemasse.

Hva skal fugemassen brukes til?

På hyllene i butikken finnes det et hav av forskjellige patroner med fugemasse å velge mellom. Reelt dekker alle navn over noen få typer.

Det viktigste er at du velger fugemasse basert på hva den skal brukes til, og om den skal brukes inne eller ute. Det er ikke en 100 prosent klar forskjell, mellom fugemassenes egenskap og bruk, men ofte har de hver sin egenskap. Derfor er det smart å spørre i butikken, hvis du er usikker. De fleste fugemassene fås i forskjellige farger; normalt hvit, grå, brun og gjennomsiktig.

Akrylfugemasse

Til tetting innendørs - mellom loft, vegger og gulv(før maling) er akrylfugemasse den mest brukte. Den er lett å bruke, kan males og kan også brukes rundt dører innenfor. Akrylfugemasse er plastisk, dvs. at den kan oppta litt bevegelse, sammenlignet med for eksempel gips filler eller andre typer av sparkelmasse, som er helt stive og lett krakelerer. Enkelte typer kan også brukes utenfor. 

Byggfugemasse

Byggfugemasse er en fellesbetegnelse for flere typer kunstig gummibasert fugemasse. Noen typer er til innendørs bruk og andre kan brukes utenfor. Byggfugemasse er både sterkt og elastisk, og den tåler derfor store bevegeligheter, hvor den kan returnere til opprinnelig form. Den kan også males slik som akrylfugemassen.

Byggfugemasse hefter på de fleste materialer, og kan brukes rundt for eksempel dører og vinduer innvendig og utvendig til fasadefuger, samlinger og inndekninger. Noen typer er spesiallaget til samlinger og avslutninger på gulv av tre, naturstein og betong, og rundt rørgjennomføringer. Andre er spesielt egnet til tetting- og reparasjon på hustak.

Silikonfugemasse

Fugemasse i silikon til våtrom.

Silikonfugemassene, som IKKE kan males, brukes ofte på badet, der de gjør en absolutt vanntett og fleksibel skjøt mellom forskjellige materialer – tett rundt toaletter, servant og bad, samlinger mellom vegg og gulv, og annet. Denne typen kalles ofte våtromssilikon eller sanitær silikon, og den inneholder midler som beskytter mot mugg og sopp.

Byggsilikon kan ofte også brukes som våtromssilikon, men er begrenset til bruk spesielt rundt dører og vinduer innenfor, og til å tette utenfor sånn som noen byggfugemasser.

Glassilikon

Glassilikon inneholder eddik, noe som gjør at den er egnet til å bruke for eksempel i akvarier.

Slik oppbygger du en holdbar fuge

Hvis du gjerne vil få en tett og holdbar fuge, så er det ikke nok å bare velge riktig fugemasse. Flatene skal være helt rene for gammel fugemasse, skitt, støv og fett før massen kan hefte. I noen tilfeller kan det være nødvendig å grunne porøse overflater først.

Fugen skal også ha riktig form, det vil si at den skal være cirka dobbelt så bred som den er dyp. Dette sikrer du ved hjelp av fuge-topp eller fuge-bunn – et rundt profil av mykt skum, som du presser inn i samlingen først.

Fuge-bunnen sikrer også at fugen får riktig form. Det er tynnest på midten og klistrer kun på sidene. Hvis det ikke er plass til skumprofilet, kan du bruke såkalte sliptape i bunnen av fugen. Fug et stykke av gangen, og glatt etter med en finger eller fugepinnen dyppet i vann (evt. Med litt sølvpapir i). Hvis du bruker malertape til å dekke kantene, så skal den fjernes med en gang etter fugingen.   

Når du fuger ute

Hvis du skal bruke fugemasse utenfor så er det viktig at du velger riktig fugemasse, og at du bruker den riktig. Som regel bør du bruke mørtel eller fugebånd til utvendig fuging mellom dører, vinduer og mur. Mørtel og fugebånd gjør det mulig for fukt å trenger seg ut, innefra. Bruker du en tett silikonfuge, så risikerer du at treet råtner. 

27. mars 2019
Mer om Bygging

Du kan få overraskende mye penger for disse gamle gjenbruksvarene

Har du tenkt å kaste bunken med gamle byggematerialer som har ligget i hagen eller skuret i flere år? Da bør du lese dette først. Byggemateriale er nemlig utrolig dyrt å kjøpe nytt, derfor har de også en stor verdi i brukt tilstand. 

Slik unngår du dugg på ruten

Får du også kondensvann på innsiden av vinduene? Les her hvorfor problemet oppstår og hvordan du kan bli kvitt det.

Slik gjør du huset klart for kaldere tider

«Winter is coming». Det går mot kaldere tider, og det er på tide å ta en runde rundt huset for å ta en skikkelig høstsjekk. Her er sjekklisten du trenge...

10 råd til deg som vil ha en overbygd terrasse

En overbygd terrasse er en klar vinner, hvis man gjør det riktig. Sjekk denne listen med 10 gode råd som er smart å tenke over før du går i gang med å bygge en overbygd terrasse.

Verdens høyeste trebygning – står i Norge

Mjøstårnet ble offisielt åpnet den 15. mars 2019, og tar over tittelen som verdens høyeste trebygning. Bygningen er 18 etasjer, som ligger i Brumunddal,...

Slik velger du riktig bor

Lær hvordan du ser forskjellen på et murbor, et metallbor og et trebor, og få gode tips til hvordan du får riktig boreteknikk.

Nordmenn inspireres av trender og mote farger – Danskene er mest...

Når det kommer til boliginnredning, er danskene mer konservative enn nordmenn og svensker.  Både nordmenn og svensker lar seg i høyere grad inspirere av tidenes trender og mote farger.  

Rawlplug / Plugger - Slik velger du den riktige

Når du skal henge opp ting på veggen er det viktig at du vet om veggen bak er laget av gips, tre, betong eller murstein. Dette har betydning for hvilken...

Så enkelt henger man ting på en gipsvegg

Blogginnlegg: I de aller fleste hjem nå idag, så finner man gips på veggene. Bak gipsen kan man raskt finne tomrom. Hva gjør man da? Les videre nedover...

15 fabelaktige byggefeil

Noen ganger blir selv de enkleste byggeprosjekter altfor vanskelige. 

Slik unngår du frostskader på hytta i vinter

Hver vinter opplever mange skader på hytta som følge av frostsprengte rør. Det kan fort bli en dyr affære for hus- og hytteeiere. Men hvis du følger...

Et glassrekkverk gir maksimal utsikt fra altanen!
Annonsørinnhold

Velg riktig rekkverk til terrasse, balkong eller innendørs!

Hva behøver du å tenke på når du skal velge et rekkverk til din uteplass eller innendørsmiljø? Rekkverkbutikkens Sisse Martensen gir håndfaste råd og...

Slik unngår du vannskader i ferien

Sommeren er høysesong for vannskader. Men noen enkle grep kan spare deg for store utgifter og mye bryderi.

Slik setter du trestolper i jorda

En trestolpe eller -påle er viktig at sitter godt i bakken og tåler mye. Her er 9 tips til hvordan du får trestolpen godt ned i jorda, og blir der.

Hot trend: Sexy snekkershorts

Vi har fått nyss om håndverkermoten for 2018. I år skal det være lårkort og luftig.