Få mer nytte av skuret ditt når det er frostfritt.
Få mer nytte av skuret ditt når det er frostfritt. Bilde: Getty Images

Hold skuret frostfritt

Hvis frosten og fukten kan holdes ute, er det plutselig nye muligheter for oppbevaring i skuret og garasjen. Les alt om isolering av skuret og om muligheten for å montere et varme- og ventilasjonsanlegg som sørger for tørr luft i skuret.

Isolering av skuret er alfa omega

Temperaturen og fukt setter grenser for hva som kan vinter oppbevares i skuret. Et uisolert skur blir veldig fort varmt når solen står på, og tilsvarende faller temperaturen fort når kulda setter inn. Hvis du ønsker å få styr på temperaturen er du nødt til å isolere både vegger og tak.

Gulvet i skuret er viktig

Isolering av et skur starter og slutter med gulvet. Er det jord- eller flisgulv, vil rommet alltid være fuktig. Men avhengig av hvordan skuret er konstruert så vil det ofte være mulighet for å lage et hevet tregulv, det vil bety mye for om det kommer fukt til rommet eller ikke. 

Oppbevaring av ting som ikke tåler frost

Når isoleringen demper for de store temperatursvingningene, får du et skur som i stor grad kan holde seg frostfritt. Da vil rommet være egnet til å oppbevare frukt, grønnsaker, maling, og alle de andre tingene som ikke tåler frost.  Samtidig som du har muligheten til å oppvarme skuret i kortere perioder til 10-15 grader, slik at du kan bruke det til arbeidsoppgaver, maling osv.

Slik isolerer du skuret

Start med å spikre 20mm lister som avstandsholdere på veggene og 50 mm lekter under taket. Listene skal monteres loddrett på veggene slik at de i hulrommet kan transporterer luften oppover. På listene spikres vindpapp som et vindtett lag, (det er altså ikke snakk om dampsperre), og hulrommet skal ventileres ut i det fri. Etterfølgende monteres 100 mm isolering og til slutt enda et lag vindpapp. Avslutt med å montere innvendig bekledning, velg et materiale som ikke suger til seg fukt, for eksempel eternittplater eller kryssfiner.

Å lufte ut holder skuret fuktfritt

God utluftning i skuret holder fukten borte. Sjekk derfor utluftningen ikke er dekket med støv eller blokkert med kasser.  Det kan være nødvendig å sette litt varme og ventilasjon i skuret: hvis du gjerne vil holde luftfuktigheten nede og være sikker på at du holder rommet frostfritt.

Et lite varmeanlegg kan være løsningen

En god løsning til isolering av skuret er å la solen drive et lite varme- og ventilasjonsanlegg. Når du først har kjøpt det, kjører det på solenergi og er gratis å bruke. Vinteren er ofte klar, kald og tørr, men bringer ofte også sol, og da vil anlegget sende den tørre luften inn i skuret.

En varmeblåser virker også

En annen, en mindre energivennlig mulighet, er å ha en varmeblåser eller for eksempel en 100 watt pære som avgir varme på de dagene som skuret ikke klarer å holde seg frostfritt.

20. mai 2019
Mer om Bygging

Du kan få overraskende mye penger for disse gamle gjenbruksvarene

Har du tenkt å kaste bunken med gamle byggematerialer som har ligget i hagen eller skuret i flere år? Da bør du lese dette først. Byggemateriale er nemlig utrolig dyrt å kjøpe nytt, derfor har de også en stor verdi i brukt tilstand. 

Slik unngår du dugg på ruten

Får du også kondensvann på innsiden av vinduene? Les her hvorfor problemet oppstår og hvordan du kan bli kvitt det.

Slik gjør du huset klart for kaldere tider

«Winter is coming». Det går mot kaldere tider, og det er på tide å ta en runde rundt huset for å ta en skikkelig høstsjekk. Her er sjekklisten du trenge...

10 råd til deg som vil ha en overbygd terrasse

En overbygd terrasse er en klar vinner, hvis man gjør det riktig. Sjekk denne listen med 10 gode råd som er smart å tenke over før du går i gang med å bygge en overbygd terrasse.

Guide til fugemasse – velg den riktige

Velg den riktige fugemassen når du skal fuge inne og ute. Akrylfugemasse, byggfugemasse, silikonfugemasse, glassilikon – det finnes mye å velge mellom....

Verdens høyeste trebygning – står i Norge

Mjøstårnet ble offisielt åpnet den 15. mars 2019, og tar over tittelen som verdens høyeste trebygning. Bygningen er 18 etasjer, som ligger i Brumunddal,...

Slik velger du riktig bor

Lær hvordan du ser forskjellen på et murbor, et metallbor og et trebor, og få gode tips til hvordan du får riktig boreteknikk.

Nordmenn inspireres av trender og mote farger – Danskene er mest...

Når det kommer til boliginnredning, er danskene mer konservative enn nordmenn og svensker. Både nordmenn og svensker lar seg i høyere grad inspirere av...

Rawlplug / Plugger - Slik velger du den riktige

Når du skal henge opp ting på veggen er det viktig at du vet om veggen bak er laget av gips, tre, betong eller murstein. Dette har betydning for hvilken...

Så enkelt henger man ting på en gipsvegg

Blogginnlegg: I de aller fleste hjem nå idag, så finner man gips på veggene. Bak gipsen kan man raskt finne tomrom. Hva gjør man da? Les videre nedover og se videoen for en full innføring i hvordan man løser det.

15 fabelaktige byggefeil

Noen ganger blir selv de enkleste byggeprosjekter altfor vanskelige.

Slik unngår du frostskader på hytta i vinter

Hver vinter opplever mange skader på hytta som følge av frostsprengte rør. Det kan fort bli en dyr affære for hus- og hytteeiere. Men hvis du følger...

Slik setter du trestolper i jorda

En trestolpe eller -påle er viktig at sitter godt i bakken og tåler mye. Her er 9 tips til hvordan du får trestolpen godt ned i jorda, og blir der.

Hot trend: Sexy snekkershorts

Vi har fått nyss om håndverkermoten for 2018. I år skal det være lårkort og luftig.