10 tips for et godt fargevalg

Å velge farger til huset er ikke enkelt. Fargene skal passe til utemiljøet, huset - og det skal være farger som du er fornøyd med i mange år. Vi gir deg 10 gode tips som kan hjelpe deg på rett vei.

 1. Huset er malt med oljedekkbeis, demihvit med blågrå karmer.
  Huset er malt med oljedekkbeis, demihvit med blågrå karmer.
   Behold nabofreden. Velg en farge som passer inn i nabolaget, se på hvilke farger som er valgt på husene rundt. Man kan tenke nytt selv om man tilpasser seg nabolaget. Se på andre fargenyanser eller komplementære farger til de som allerede finnes – ulike farger som likevel passer sammen.
 2. Tørke og råte. "Mal huset svart" har vi hørt tidligere – og tenker da på selve fargen på huset. En mørk farge gjør veggen varmere i sola, og den tørker raskere etter nedbør. Dermed kan man være bedre rustet mot råteangrep, noe som kan være lurt i et fuktig eller solfattig område. Er det mye sol, kan det imidlertid være en ulempe siden bordene kan sprekke av for mye tørke.
 3. Vurder arkitekturen og stilen på huset, og hvordan det påvirker fargen. Taket dominerer også huset, husk å ta hensyn til det. Har huset en historie, kan du undersøke hvilken farge det hadde opprinnelig.
 4. Se på terrenget, er huset frittliggende kan man vurdere en farge fra naturen som får huset til å tilpasse seg terrenget. Husk at naturen forandrer seg med årstidene.
 5. Har du hage rundt huset? Med en nøytral farge på huset står man friere til å plante fargerike blomster og prydbusker langs husveggen.
 6. Sjekk med kommunen om det er restriksjoner på fargevalg i ditt område.
 7. Få inspirasjon! Gå en søndagstur eller få inspirasjon fra en annen kant av landet. Blader og huskataloger viser variasjonene. Malingprodusentene har også fine brosjyrer med både farger og miljøbilder.
 8. Prøv deg fram foran pc’en. Flere malingleverandører har nettsider hvor man kan prøve ulike farger. Beckers lar deg laste ned et fargesettingsprogram, Flüggers "Lek med farger" fargesetter en datategning av et hus, og Jotun har en interaktiv fargevelger for utvendig maling. Nordsjø har et fargesettingsprogram hvor man kan fargesette et hus som ligner ens eget.
 9. Prøveboks. Kjøp en liten boks med maling og prøv den på en liten del av veggen, eller en plate som settes opp til veggen. Husk at sol, skygge, dag og kveld påvirker fargen på huset. Prøv fargen sammen med eventuell kontrastfarge på kanter og karmer, fargen forandrer karakter etter sammensetningen.
 10. Skal man velge flere farger? Bruk samme fargenyanse på vegger, kanter og karmer hvis det er ønskelig med et helhetlig inntrykk av huset. Da står man friere med hensyn til uteområdet, terrassen og hagen. Er uteområdet rolig og nøytralt, kan man tillate seg å velge større kontrast mellom vegg og kanter/ karmer. Husk at noen farger kan blekes av solen; se etter farger som kan tåle å bli bleket litt
23. oktober 2008
Mer om Husmaling

Det er spesielt én grunn til at maling må oppbevares frostfritt om...

Her får du malingsekspertenes beste tips til vinteroppbevaring av maling.

Slik unngår du stygge malingsflekker når du skal male ute

Det er lett å søle maling når man maler utendørs. Her er ekspertenes tips for å unngå malingsflekker på vinduer, terrassegulv og møbler utendørs.

Denne typen maling bør du male vinduer med

Når du skal male vinduene, må du velge maling med omhu.

4 tegn på at du må male om huset

Det er ikke alltid like lett å vite når det er på tide å male om huset. Men det er visse tegn du kan se etter for å vite om du bør ta fatt i malerull og pensel snart.

Treverket ute bør males på sensommeren

Er du klar for å male treverk ute? Sørg for å gjøre det på riktig tidspunkt. På den måten unngår du at arbeidet blir bortkastet.

Derfor bør du grunne huset nå

Grunn fasaden før vinteren kommer og slipp fuktskader og begroing på nytt og bart treverk.

Eksperten: Slik maler du husfasaden

Forbered deg godt, jobb etappevis og bruk godt verktøy så går husmalingen som en drøm. Her får du ekspertens beste tips. 

Bruker du for lite maling risikerer du råteskader og avflassing

Det lønner seg ikke å være gjerrig på malingen når du skal male huset. Følg produsentens anvisninger, er ekspertenes råd.

Gi huset et fargerikt løft

Har fargen begynt å flasse på fasade, veranda og utemøbler? På tide å male om! Her får du ekspert­tips for alle sommerens maleprosjekter.

Dette må du gjøre nå om du skal male huset i sommer

Sommeren er tiden vi begir oss ut for å vaske, beise og male. Men skal du få en håndverker til å gjøre det for deg, bør du booke en nå.

– Denne fargesettingen er ikke svensk

Bernth Uhnos valg av husfarge har skapt furore i Sverige. Nå vil kommunen vil at han skal male om huset fordi fargesettingen ikke er svensk.

Jobb trygt i høyden

Vaklende stiger er langt fra perfekt om du skal jobbe høyt oppe. Med et stillas gjør du jobben både raskere og sikrere.

Det er ikke for sent å male huset i høst

Var det for varmt eller var det andre årsaker til at du ikke fikk malt huset i sommer? Fortvil ikke - det er fortsatt ikke for sent!

Du må skrape før du kan male huset

Skal du male huset? Da må all løs maling fjernes før du kan male på ny.

Tips til deg som skal male huset

Her er noen tips til deg som skal male huset fra Jotun, og de mest populære fargene.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no