Velg farge som passer til hustypen og omgivelse.
Velg farge som passer til hustypen og omgivelse. Bilde: Foto: Christel E. Wigen Grøndahl, Bygg og Bevar

Er det på tide å male huset?

Å male huset er en stor og omfattende jobb. Her er noen tips om fargvalg når du skal male huset og noen gode nyheter på malingfronten.

 

Når du skal male huset bør du tenke over hvilken farge du velger.

 • Et hus er sjelden et bygg i ensom majestet. Du må ta hensyn til naboer og kulturlandskap.
 • Farger som grønt og blått bør du unngå fordi det skandinaviske lyset vil forsterke fargene.
 • Rødt er en populær, men vanskelig farge. Et hus som er beiset rødt med dekkbeis vil innen få år kunne falme. Velg derfor et egnet produkt. Heidi Sørensen fra Maleriet Fargehandel anbefaler en akrylbasert maling.
 • Rødt er også en utfordring fordi det er vanskelig å skape riktig fargenyanse. 
 • Sørensen mener også at en bør være forsiktig med å male huset hvitt fordi: hvitt skiller seg mest ut og fremheves i naturen, mørke vindusflater blir veldig synlige og fordi hvitt avslører alt i forhold til skygger, struktur, rust og lignende. 
 • Velger du hvitt bør du velge en dempet tone av hvitt.
 • Du bør kjøpe en fargeprøveboks slik at du kan lage en oppstryksprøve før du bestemmer deg. Da får du vurdert fargen i forskjellige lys.

I artikkelen Velg riktig farge til huset finner du flere tips til fargevalg når du skal male huset.

Her får du flere maletips fra Jotun og oversikt over de mest populære fargene.

På nettsidene til Jotun finner du også en egen fargevelger som enkelt lar deg prøve ut nye farger på huset.

Når bør du male huset?

Når du skal male huset er det viktig at både været og temperaturen er riktig. I artikkelen Når skal huset males? gir Heidi Sørensen fra Maleriet Fargehandel følgende råd:

 • Det er ikke gunstig å male i for varmt vær. Mal aldri midt i solsteken.
 • Maling som blir påført en skikkelig varm vegg kan blære seg. I tillegg blir malingen tynnere når den blir varm.
 • Du kan male i temperaturer over 20 grader, så lenge du holder deg i skyggen.
 • Overskyet vær med 15-16 grader er godt malevær!
 • Det kan være fuktig om nettene. Du bør derfor avslutte malingen tidlig på ettermiddagen slik at det ikke legger seg dugg på malingen før den tørker.
 • Fuktigheten i treverket bør ikke være over 15-17 prosent.

Forbehandling og grunning:

Ny kledning behandles umiddelbart og innen 3 uker med Oljegrunning pigmentert. Dersom det går over 3 uker før behandling, kan det være nødvendig å vaske med f. eks. Jotun Kraftvask (skyll godt med rent vann).

Eventuelle løse trefibre fjernes med flattinnet stålbørste. Det skal børstes til fast treverk ellers får overflatebehandlingen dårligere heft til underlaget.

Påfør Sopp og Algedreper. Denne skal tørke opp på veggen før videre behandling. Det beste er å behandle kledningsbordene før oppsetting.

Alle fuktutsatte steder (endeved, møner, skyggefulle kroker) påføres f. eks. Tinova V Impregneringsolje før hele flaten grunnes.
Behandle endeveden Det er viktig å behandle kuttflat-ene/endeved ekstra nøye, 3-4 strøk¸vått-i-vått. Dette gir god forsegling av endeveden og ekstra beskyttelse mot råte.

Tidligere malte flater

Vask grundig med f.eks. Nordsjö Husvask. Den fjerner fett, smuss, sopp og alger, samtidig som den matter ned underlaget og gir en god vedheft for ny maling. Skrap deretter bort all løstsittende maling, og grunn bart treverk.

Sluttbehandling/toppstrøk Påfør deretter to strøk Oljemaling på uhøvlet kledning. På høvlet kledning, eller kledning med høvlede detaljer, påføres tre strøk av det valgte produkt. Jotun anbefaler Optimal og Drygolin Extrem. Velg en farge som passer til hustypen og omgivelsene.

Nordsjö One: Svanemerket akrylmaling. Holder på farge og glans i 16 år. Ypperlig for nordisk klima, tørker 1 time etter påføring.

Drygolin Extrem Oljemaling er en ekstremt værbestandig oljemaling av høy kvalitet for utvendig treverk som har forsterket lysbeskyttelse,  unik trebeskyttelse og derved lange vedlikeholdsintervaller.

Flügger 98 aqua, heldekkende trebeskyttelse på vannbasis.

Flügger 99, heldekkende trebeskyttelse på oljebasis.

Visir Oljegrunning Pigmentert er en vannavvisende spesialgrunning som inneholder kraftigvirkende midler mot råtesopp, og filmkonserverende midler mot svertesopper.

Tinova V Premium: Brukes om du er usikker på grunnlaget, eller skal male ferdiggrunnet panel (og du ikke kjenner grunningen som er brukt. Holder på farge og glans i 14 år. En akrylmaling med olje.

 

Tinova VX +: To i ett! Er underlaget bart treverk, trenger du ikke å grunne først – 2 strøk med denne er nok. En hybrid maling bestående av grunning og toppstrøk i ett og samme spann. Holder på farge og glans i 12 år.

Drywood har klart å få redusert olje molekylet ned på størrelsen til et vann molekyl, så oljen er løst 100% i vann. Malingen får også vannets kvaliteter og beveger seg som vann. Hva skjer når du sprøyter vann på ubehandlet treverk? Jo det trekker inn i treverket. Og det samme skjer med Drywood maling. Den trekker inn i treverket, vannet fordamper kontrollert og malingen får en utrolig vedheft som ikke slipper.  Men grunning og 2 strøk (standard anbefaling) har Drywood maling en holdbarhet i Norge på 12- til 16 år! Tidligere kun tilgjengelig på proffmarkedet. 

Leverandørinfo:

www.drywood.no
www.jotun.no
www.nordsjo.no
www.flugger.no

25. april 2012
Mer om Husmaling

Det er spesielt én grunn til at maling må oppbevares frostfritt om...

Her får du malingsekspertenes beste tips til vinteroppbevaring av maling.

Slik unngår du stygge malingsflekker når du skal male ute

Det er lett å søle maling når man maler utendørs. Her er ekspertenes tips for å unngå malingsflekker på vinduer, terrassegulv og møbler utendørs.

Denne typen maling bør du male vinduer med

Når du skal male vinduene, må du velge maling med omhu.

4 tegn på at du må male om huset

Det er ikke alltid like lett å vite når det er på tide å male om huset. Men det er visse tegn du kan se etter for å vite om du bør ta fatt i malerull og pensel snart.

Treverket ute bør males på sensommeren

Er du klar for å male treverk ute? Sørg for å gjøre det på riktig tidspunkt. På den måten unngår du at arbeidet blir bortkastet.

Derfor bør du grunne huset nå

Grunn fasaden før vinteren kommer og slipp fuktskader og begroing på nytt og bart treverk.

Eksperten: Slik maler du husfasaden

Forbered deg godt, jobb etappevis og bruk godt verktøy så går husmalingen som en drøm. Her får du ekspertens beste tips. 

Bruker du for lite maling risikerer du råteskader og avflassing

Det lønner seg ikke å være gjerrig på malingen når du skal male huset. Følg produsentens anvisninger, er ekspertenes råd.

Gi huset et fargerikt løft

Har fargen begynt å flasse på fasade, veranda og utemøbler? På tide å male om! Her får du ekspert­tips for alle sommerens maleprosjekter.

Dette må du gjøre nå om du skal male huset i sommer

Sommeren er tiden vi begir oss ut for å vaske, beise og male. Men skal du få en håndverker til å gjøre det for deg, bør du booke en nå.

– Denne fargesettingen er ikke svensk

Bernth Uhnos valg av husfarge har skapt furore i Sverige. Nå vil kommunen vil at han skal male om huset fordi fargesettingen ikke er svensk.

Jobb trygt i høyden

Vaklende stiger er langt fra perfekt om du skal jobbe høyt oppe. Med et stillas gjør du jobben både raskere og sikrere.

Det er ikke for sent å male huset i høst

Var det for varmt eller var det andre årsaker til at du ikke fikk malt huset i sommer? Fortvil ikke - det er fortsatt ikke for sent!

Du må skrape før du kan male huset

Skal du male huset? Da må all løs maling fjernes før du kan male på ny.

Tips til deg som skal male huset

Her er noen tips til deg som skal male huset fra Jotun, og de mest populære fargene.