Bilde: Thomas Floyd

Eventyrhus med fargerik fasade

Vårlyset kan avsløre mye, blant annet at husets yttervegger trenger et nytt strøk maling. Kanskje frister en frisk farge på ytterveggene, slik som “eventyrhuset” på Senja?
Gjennomført helhet: Husets hageside vender ut mot den ene av i alt tre sjøsider. Trappegelender på balkongen er malt i grønt. Alle foto: Thomas Floyd

- Hvitmalt panel kan være stilrent, men her i Nord-Norge hvor vinteren er lengre enn andre steder i landet, ønsket vi å lyse opp med klare, sterke farger som vi finner i naturen og som sjeldent ses på bygninger, sier huseierne Astrid B. Klevstul og Bjørn T. Jensen.

¤fotoserie¤

- Mange av landets småsteder og byer ville blitt triveligere dersom vi hadde våget å male de mange pregløse bygningene fra grått, brunt og beige til et spekter av klare, rene farger.
- Sortland i Vesterålen er et fint eksempel, der mange mindre pene bygninger ble totalt forvandlet og malt i arktiske blåfarger. Dessverre protesterte flere av arkitektene som på 1970- og 1980-tallet hadde tegnet bygningene med brunfarger.
- Hovedfargene på huset er bestemt av min mann, sier Klevstul.
Vi prøvde oss frem med flere ulike nyanser før vi til slutt fant frem til rett valør. Jeg løp ut og inn av Malerstua på Finnsnes med 1 prosent mer brekkfarge på en plankebit for å teste i sollyset, smiler Astrid Klevstul.

Fjernet sort pigment
I de aller fleste utvendige malingsresepter inngår sort som en bestanddel. Ved å fjerne det sorte pigmentet helt eller delvis og fullpigmentere med farger, blir resultatet betraktelig klarere og renere.
Ekteparet har valgt å gjøre dette selv om de fikk informasjon fra malingesleverandør om at malingen får mindre dekkevne og kan bli mindre motstandsdyktig mot solbleking uten sort pigment.
- Det er en grense per liter for hvor mange fargeenheter som kan tilsettes. Da vi studerte fargereseptene fra leverandør, så vi at resepten manglet opptil 50 prosent av brekkfargene, noe som selvsagt gjør at fargen blekes raskere over tid. Vi fullpigmenterte malingen opp til maks fargetilsetning. Resultatet etter åtte år med fullpigmentert maling uten sort tilsetning, er at fargen fremdeles er like klar i sør, hvor solen er sterk, som i nord og vest. Fordi sort er utelatt, måtte vi ha flere tynne strøk enn normalt for å oppnå full fargedybde og dekk-kraft.
- Vi har prøvd forskjellige malingsprodusenter. Jotun kommer best ut når det gjelder holdbarhet. Vi valgte Demidekk maling på veggene for å få lengst fargebestandighet over tid. Huset står på et luftig sted uten store nedbørsmengder. Demidekk, som er alkydbasert, anbefales ikke i regnvåte strøk. Her er den oljebaserte Drygolin/Drygolin Ekstrem å foretrekke.

Gunstig med linolje
- Det mest miljøvennlige produktet for utvendig treverk er linoljemaling, som både kan brukes på panel og vindusomramming. Her er utvalget av farger mindre, og fargebestandigheten kortere, men fargene oppnår en fin patina over tid. Til hus i lyse farger er linoljemaling suveren. Hvis man har et gammelt hus som flasser av etter kort tid med ny maling, kan det være at linolje eller tranmaling er brukt originalt. Se etter gulfarge på treverket, det tyder på at linolje er brukt som grunning. Da er det bare å skrape, børste og spyle vekk alt som er løst, tørke godt og male strøk på strøk med linoljemaling. Husk at har man først begynt med linoljemaling, kan man ikke male med olje- eller alkydmaling over.
- Grunnarbeidet er selvfølgelig avgjørende for resultatet, sier ekteparet. - Her må anvisningen følges nøye, grunning av bart treverk er helt nødvendig før påføring av olje- og alkydmaling. På høvlet treverk, vindusomramming og glatt, profilert panel, er dette særlig viktig.
Husets arkitektur i sveitserstil med håndskårne detaljer forsterkes av fargene, som understreker husets dramaturgi. Boligen er bygget rundt et gammelt tømmerhus fra 1850, som i sin tid sto på Finnsnes og som nå er flyttet ut til eiendommen på Skognes.Huset er i hovedsak tegnet av eierne selv. Utskjæringer er utført av snekker Johansen, som er nærmeste nabo til ekteparet.
- Han har mye av æren for at resultatet er blitt så særpreget. Vi kan ikke få rost ham nok for den krevende jobben han har utført med prima resultat, sier Klevstul.

Mer informasjon:
Malerstua, 9300 Finnsnes: tlf. 778-46090
Beckers, herregård linoljemaling, 9300 Finnses:tlf.  778-40323
Jotun,tlf. 33 45 70 00.
Se www.riksantikvaren.no for informasjon om maling av gamle hus.

23. oktober 2008
Mer om Husmaling

Det er spesielt én grunn til at maling må oppbevares frostfritt om...

Her får du malingsekspertenes beste tips til vinteroppbevaring av maling.

Slik unngår du stygge malingsflekker når du skal male ute

Det er lett å søle maling når man maler utendørs. Her er ekspertenes tips for å unngå malingsflekker på vinduer, terrassegulv og møbler utendørs.

Denne typen maling bør du male vinduer med

Når du skal male vinduene, må du velge maling med omhu.

4 tegn på at du må male om huset

Det er ikke alltid like lett å vite når det er på tide å male om huset. Men det er visse tegn du kan se etter for å vite om du bør ta fatt i malerull og pensel snart.

Treverket ute bør males på sensommeren

Er du klar for å male treverk ute? Sørg for å gjøre det på riktig tidspunkt. På den måten unngår du at arbeidet blir bortkastet.

Derfor bør du grunne huset nå

Grunn fasaden før vinteren kommer og slipp fuktskader og begroing på nytt og bart treverk.

Eksperten: Slik maler du husfasaden

Forbered deg godt, jobb etappevis og bruk godt verktøy så går husmalingen som en drøm. Her får du ekspertens beste tips. 

Bruker du for lite maling risikerer du råteskader og avflassing

Det lønner seg ikke å være gjerrig på malingen når du skal male huset. Følg produsentens anvisninger, er ekspertenes råd.

Gi huset et fargerikt løft

Har fargen begynt å flasse på fasade, veranda og utemøbler? På tide å male om! Her får du ekspert­tips for alle sommerens maleprosjekter.

Dette må du gjøre nå om du skal male huset i sommer

Sommeren er tiden vi begir oss ut for å vaske, beise og male. Men skal du få en håndverker til å gjøre det for deg, bør du booke en nå.

– Denne fargesettingen er ikke svensk

Bernth Uhnos valg av husfarge har skapt furore i Sverige. Nå vil kommunen vil at han skal male om huset fordi fargesettingen ikke er svensk.

Jobb trygt i høyden

Vaklende stiger er langt fra perfekt om du skal jobbe høyt oppe. Med et stillas gjør du jobben både raskere og sikrere.

Det er ikke for sent å male huset i høst

Var det for varmt eller var det andre årsaker til at du ikke fikk malt huset i sommer? Fortvil ikke - det er fortsatt ikke for sent!

Du må skrape før du kan male huset

Skal du male huset? Da må all løs maling fjernes før du kan male på ny.

Tips til deg som skal male huset

Her er noen tips til deg som skal male huset fra Jotun, og de mest populære fargene.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no