Fjern gammel maling med skrape

Å skrape vekk løs maling går faktisk raskere enn å bruke kjemikalier. Ved ommaling må underlaget være rent, tørt og fast!

Hvis du skal male en gammel dør må den gamle malingen fjernes først. Malingfilmen kan fjernes på flere måter – for eksempel mekanisk ved skraping, eller kjemisk med malingfjerner.

– Maling som sitter godt fast behøver ikke slipes vekk. Det vesentligste er å fjerne all løs maling. Ofte går det faktisk raskere med en skrape enn med kjemikalier. Jeg bruker skrape til store flater, og malingfjerner til profilene, sier Jostein Brekka i Jordan til ifi.no.

Riktig skrape i riktig retning

Det er viktig å skrape med fiberretningen – ellers skades underlaget.

Til beslag og profiler anbefales å benytte en effektiv og miljøvennlig malingsfjerner eller å være meget forsiktig med en liten skrape.

Alle rester av kjemikalier må fjernes ved skylling, slik at de ikke hindrer vedheft. Benytt vanlig hageslange – ikke høytrykksspyler.

  • Skrapearbeidet går raskt med en kvalitetsskrape med tohåndsgrep. Da vil du kunne fjerne all løs maling vesentlig raskere og med langt mindre støv og søl enn med kjemikalier, varmepistol eller sandblåsing. 
  • Skrapene finnes i ulike størrelser, og med en god skrape kreves lite kraft for å skrape seg helt ned til bart treverk. 
  • En god og effektiv malingsskrape skal ha nytt eller nyslipt blad, med en egg som er formet i en svak bue. 
  • Noen skraper kan også brukes for å slå inn, eller trekke ut, eventuelle stifter og spiker som du kommer over ved skrapingen.

Stålbørste på slitt treverk

Er deler av treverket blitt grått og flisete av eksponering for vær og vind, skrapes den døde veden vekk med en stålbørste.

Bruk en børste med flate tråder som ikke riper treverket.

– Med slipepapir fjernes fiberreisning og overganger mellom maling som ikke skrapes vekk og bart tre, avslutter Brekka.

Stålbørste på slitt treverk

Jostein Brekka hos Jordan illustrerer hvordan den døde veden kan skrapes vekk med en stålbørste.

Slik fjernes gammel maling:

  • Skraping for hånd: Med en god håndskrape og noen ekstra blader fjernes løs maling fra små og mellomstore flater. Skrapen brukes bare langsmed fiberretningen. Med kvalitetsskraper med tohåndsgrep vil du kunne fjerne all løs maling vesentlig raskere og med langt mindre støv og søl enn ved alle andre metoder. Skrapene får du i ulike størrelser, og det krever ikke så mye kraft å skrape seg helt ned til bart treverk.
  • Kjemisk malingfjerner: Kjemiske produkter for malingsfjerning kan være tid- og kostnadskrevende når det dreier seg om store flater. Til beslag og ulike detaljer vil vi imidlertid anbefale å benytte en effektiv, men samtidig miljøvennlig malingsfjerner. Det er viktig å skylle godt, slik at kjemikalierester ikke hindrer vedheft. Benytt vanlig hageslange – ikke høytrykksspyler.
  • Sandblåsing: Sandblåsing er en klassisk metode for malingsfjerning, men bør ikke benyttes i dette tilfellet, da overflaten lett blir opprevet og flisete. Dessuten krever det som regel at døren må demonteres og tas med til et verksted.
  • Varmepistol: Bruk av elektrisk varmepistol kan i noen tilfeller være effektivt, men dette er en metode som medfører enn viss brannfare, og det har lett for å oppstå sviskader og mye klin. Vi vil anbefale kun varmepistol for bruk på små flater.
  • Infrarød varme: Med en varmepistol kan malingfilmen fort nå en temperatur på 500-1000 grader, mens det med IR-metoden sjelden går over 200 grader. På få minutter trenger varmen inn i treverket, og alle lagene med maling løses opp samtidig og bobler opp som en seig masse som lar seg skrape vekk. IR-varmere kan leies hos enkelte malingforhandlere.
  • Slipemaskin: Pussing av overflaten med elektrisk slipemaskin er tidkrevende, og arbeidet medfører betydelige mengder slipestøv. Uansett hvilken type slipemaskin du velger, vil du kunne risikere at overflaten kan påføres skader. Så vel båndsliper som eksentersliper kan være brutale mot treverket og skape hakk og sår. Pussing med fint slipepapir på pussekloss gir best kontroll.
  • Høytrykksspyling: Høytrykksspyling for å fjerne gammel maling vil vi bestemt fraråde. Den kraftige roterende vannstrålen lager lett skader i overflaten, og det drives også mye fuktighet dypt inn i treverket.

 En god og effektiv malingsskrape skal ha nytt eller nyslipt blad, med en egg som er formet i en svak bue.