Male huset: Mal huset med ny og bedre maling

Frisk opp husfasaden når du skal male huset med ny maling, beis eller en grundig husvask i år. Her får du siste nytt om husmaling og inspirasjon til nye farger.

Klimaforandringer og maling

Når du skal male huset er fuktig klima et av dagens hovedproblemer. Byggebransjen har over lengre tid kartlagt problemstillingen og det vil i fremtiden bli krevet at snekkere er mer bevisste på å sikre boligene i forhold til fukt.

 • Sats på tettere samarbeidet mellom snekkeren og maleren. I dag kommer maleren oftest inn når bygget står nesten ferdig.
 • Typisk feil er at endevenden ikke da har blitt behandlet og suger opp fukt, for eksempel vannbrettet ned mot vindu. Dette er slike ting ikke en maler klarer å komme til skikkelig etterpå.
 • Maleren må inn på et tidligere tidspunkt og overflatebehandle kritiske punkter. Om ikke må snekkeren selv påta seg dette arbeidet. Valg av maling er også blitt viktigere.
 • Dersom man bruker maling som har dårlig værbestandighet og varighet på 4-5 år, flyr tusenlappene fort bort på malertjenester. For de som tar malerjobben selv, så bør de tenke over hvor ofte man ønsker å gjøre jobben. Det er selvfølgelig flere faktorer i tillegg til klima som spiller inn når det kommer til hvor lenge en maling vil holde; underlag, konstruksjon, grunnarbeid og påføring.
 • Når man skal male huset velg maling etter hva som finnes på markedet. Hvilket land er det i Europa er det som har lang erfaring med relativt høy luftfuktighet i alle årstidene og med regelmessige byger og tåke?

Alle kan male. Drywood er en malingsleverandør som først og fremst har levert maling til proffmarkedet. Nå satser de også mot privatmarkedet.

 • Nederland har fostret frem flere av vår tids mest berømte malere, men de har også en fantastisk kunnskap på maling og fuktig klima. Drywood Coatings er en av disse produsentene og har en historie helt tilbake til 1893.
 • Drywood har levert hybridmaling i Norge i over 30 år uten å forandret på resepten. I hovedsak har de levert maling til industri og malerfirmaer, og det står tusenvis av referansebygg rundt i Norge. I 2010 åpnet de også for salg av maling til privatmarkedet og har hatt en utrolig vekst.
 • Den avgjørende forskjellen med Drywood maling er at den inneholder fete alkydharpikser som er løst opp i vann. Når du skal male huset og bruker Drywood maling får du en  unik inntrenging i treverket, selv med høyt fuktinnhold (opp til 21%).

  Når malingen trenger inn, erstatter alkydharpiksen vannet som fordamper. Dette fører til meget bra vedheft, treverket stabiliseres og risiko for sprekkdannelser reduseres kraftig, nærmest lik null.

  Mens alkyddelen trekker inntil 6 mikrometer inn i treverket, legger akryldelens større partikler seg på overflaten. Etter herdig er malingsfilmen 100% vannavisende og tillater kontrollert uttørking av treverket.

  Den er også motstandsdyktig mot det økende problemet svertesopp, noe som selvfølgelig er en nødvendig kvalitet i malingen grunnet det fuktige klima i Nederland.

Mer informasjon: www.drywood.no

Svertesopp.

Fakta om  svertesopp

Svertesopp er en fellesbetegnelse for muggsopparter med mørkfargede hyfer og sporer, og som danner blå til svart misfarging i overflaten av malingen. I første omgang er svertesopp et estetisk problem som vil være spesielt skjemmende på lyse overflater.

Soppene i seg selv svekker ikke trevirkets styrkeegenskaper. Det er imidlertid dokumentert at enkelte svertesopparter kan penetrere malingsfilmen og etablere seg i overgangen mellom ved og maling.

Svertesopp kan dermed gå fra å være en ren estetisk utfordring til faktisk å redusere kledningens levetid betraktelig ved at råtesopper får mulighet til å etablere seg i trematerialet.

Det er mange mulige årsaker til den økte svertesoppveksten: restriksjoner på type og mengde soppdreper tilsatt malingen, endringer i selve malingsformuleringen, luftforurensning, endringer i klimatiske forhold og trekvalitet, Den endelige årsaken er trolig en kombinasjon av disse.

 

23. mars 2012
Mer om Husmaling

Det er spesielt én grunn til at maling må oppbevares frostfritt om...

Her får du malingsekspertenes beste tips til vinteroppbevaring av maling.

Slik unngår du stygge malingsflekker når du skal male ute

Det er lett å søle maling når man maler utendørs. Her er ekspertenes tips for å unngå malingsflekker på vinduer, terrassegulv og møbler utendørs.

Denne typen maling bør du male vinduer med

Når du skal male vinduene, må du velge maling med omhu.

4 tegn på at du må male om huset

Det er ikke alltid like lett å vite når det er på tide å male om huset. Men det er visse tegn du kan se etter for å vite om du bør ta fatt i malerull og pensel snart.

Treverket ute bør males på sensommeren

Er du klar for å male treverk ute? Sørg for å gjøre det på riktig tidspunkt. På den måten unngår du at arbeidet blir bortkastet.

Derfor bør du grunne huset nå

Grunn fasaden før vinteren kommer og slipp fuktskader og begroing på nytt og bart treverk.

Eksperten: Slik maler du husfasaden

Forbered deg godt, jobb etappevis og bruk godt verktøy så går husmalingen som en drøm. Her får du ekspertens beste tips. 

Bruker du for lite maling risikerer du råteskader og avflassing

Det lønner seg ikke å være gjerrig på malingen når du skal male huset. Følg produsentens anvisninger, er ekspertenes råd.

Gi huset et fargerikt løft

Har fargen begynt å flasse på fasade, veranda og utemøbler? På tide å male om! Her får du ekspert­tips for alle sommerens maleprosjekter.

Dette må du gjøre nå om du skal male huset i sommer

Sommeren er tiden vi begir oss ut for å vaske, beise og male. Men skal du få en håndverker til å gjøre det for deg, bør du booke en nå.

– Denne fargesettingen er ikke svensk

Bernth Uhnos valg av husfarge har skapt furore i Sverige. Nå vil kommunen vil at han skal male om huset fordi fargesettingen ikke er svensk.

Jobb trygt i høyden

Vaklende stiger er langt fra perfekt om du skal jobbe høyt oppe. Med et stillas gjør du jobben både raskere og sikrere.

Det er ikke for sent å male huset i høst

Var det for varmt eller var det andre årsaker til at du ikke fikk malt huset i sommer? Fortvil ikke - det er fortsatt ikke for sent!

Du må skrape før du kan male huset

Skal du male huset? Da må all løs maling fjernes før du kan male på ny.

Tips til deg som skal male huset

Her er noen tips til deg som skal male huset fra Jotun, og de mest populære fargene.