Du kan male huset om høsten.
Du kan male huset om høsten. Bilde: Chera Westman

Slik maler du huset om høsten

Du kan male huset om høsten, men du må ta flere hensyn enn i de tidlige sommermånedene.

Selv det er er høst i lufta, kan du fremdeles få malt eller beiset ferdig huset. Men du bør være ekstra obs når man skal male sent i sesongen. Klimaet i august og september kan være ganske ulikt mai og juni, selv om temperaturene er nokså like.

Derfor bør du være ekstra påpasselig og ta bestemte forholdsregler hvis du skal male huset på høsten.

Ubehandlet tre bør behandles uansett

Men selvom det er mer krevende å male om høsten og vinteren, er det faktisk noen malejobber du ikke bør utsette: Helt ubehandlet treverk skal ikke stå bart til våren kommer!

– Da er det bedre å få på et sjikt oljebeis som beskytter treverket frem til våren. Da kan du male over med det du egentlig ønsker å bruke. Oljebeisen vil spare deg for mye arbeid, da du slipper å skrape vekk gråved i overflaten. Etter vask kan den fint overmales med andre produkter når været tillater det, sier Thor Ingar Røneid hos Butinox.

– Du kan også gå over fasaden og flekkgrunne steder som har fått skader. Men husk at skal du male, må det være rent under, sier Rustan.

Her er flere råd til å male hus om høsten, enten det gjelder ubehandlet eller behandlet treverk.

 

Hvis det dannes dugg på en nymalt flate, vil det oppstå matte skjolder. Disse forsvinner ikke av seg selv, og må males over. (Foto: Butinox)

 

Temperatur

 1. Malingen fungerer best i døgntemperaturer over 10 grader. Noen malingsprodusenter har satt 5-7 grader som nedre grense.
 2. Med vannfortynnede malinger er produsentens nedre grense spesielt viktig å overholde. I verste fall kan man oppleve at malingen fryser før den er tørr. Om du skal male et murhus er det viktig at du bruker riktig type maling.
 3. Oljemalinger og beiser kan generelt benyttes i kaldere temperaturer enn vanntynnede malinger, og vil ofte kunne fungere helt ned mot null grader. Vær imidlertid obs på at malingen kan få en litt tykkere og vanskeligere konsistens å jobbe med når været er kaldt.

Temperaturesvingninger

 1. Store temperaturforskjeller mellom natt og dag fører til dugg ute. Dugg på nymalt vegg vil gjøre veggen matt, og denne duggmattingen får man ikke bort med mindre man maler over på nytt.
 2. Om temperaturen svinger mye, kan det lønne seg å male om formiddagen. Da rekker malingen å tørke mest mulig før kvelden kommer.
 3. Du bør heller ikke starte for tidlig på dagen. La veggen få litt varme i seg og bli kvitt morgenduggen.

Tørr luft og tørt treverk

 1. Vent på regnfrie dager.
 2. Det bør være oppholdsvær når malingen skal tørke, sjekk hvordan været er meldt et par dager framover.
 3. Om det er vanskelig å finne flere oppholdsdager på rad, kan det lønne seg å bruke en hurtigtørkende, vanntynnet maling.
 4. Sjekk at treverket er tørt nok! Det finnes fuktmålere å få kjøpt for noen hundrelapper, eller du kan leie dem hos en fargehandler eller byggvarehus.

Er det sterk sol?

 1. Som en hovedregel bør en aldri male midt i solsteiken - sola kan fortsatt være sterk om høsten. Det varme sollyset gjør at malingen tørker for fort, blir såkalt skinntørr, mens det fortsatt er fuktig under. Dette kan igjen føre til skjemmende blærer i malingen.
 2. Følg med på solen, og hold deg alltid i skyggeveggen når du maler.

Kilde: Ifi.no

24. september 2018
Mer om Husmaling

Det er spesielt én grunn til at maling må oppbevares frostfritt om...

Her får du malingsekspertenes beste tips til vinteroppbevaring av maling.

Slik unngår du stygge malingsflekker når du skal male ute

Det er lett å søle maling når man maler utendørs. Her er ekspertenes tips for å unngå malingsflekker på vinduer, terrassegulv og møbler utendørs.

Denne typen maling bør du male vinduer med

Når du skal male vinduene, må du velge maling med omhu.

4 tegn på at du må male om huset

Det er ikke alltid like lett å vite når det er på tide å male om huset. Men det er visse tegn du kan se etter for å vite om du bør ta fatt i malerull og pensel snart.

Treverket ute bør males på sensommeren

Er du klar for å male treverk ute? Sørg for å gjøre det på riktig tidspunkt. På den måten unngår du at arbeidet blir bortkastet.

Derfor bør du grunne huset nå

Grunn fasaden før vinteren kommer og slipp fuktskader og begroing på nytt og bart treverk.

Eksperten: Slik maler du husfasaden

Forbered deg godt, jobb etappevis og bruk godt verktøy så går husmalingen som en drøm. Her får du ekspertens beste tips. 

Bruker du for lite maling risikerer du råteskader og avflassing

Det lønner seg ikke å være gjerrig på malingen når du skal male huset. Følg produsentens anvisninger, er ekspertenes råd.

Gi huset et fargerikt løft

Har fargen begynt å flasse på fasade, veranda og utemøbler? På tide å male om! Her får du ekspert­tips for alle sommerens maleprosjekter.

Dette må du gjøre nå om du skal male huset i sommer

Sommeren er tiden vi begir oss ut for å vaske, beise og male. Men skal du få en håndverker til å gjøre det for deg, bør du booke en nå.

– Denne fargesettingen er ikke svensk

Bernth Uhnos valg av husfarge har skapt furore i Sverige. Nå vil kommunen vil at han skal male om huset fordi fargesettingen ikke er svensk.

Jobb trygt i høyden

Vaklende stiger er langt fra perfekt om du skal jobbe høyt oppe. Med et stillas gjør du jobben både raskere og sikrere.

Det er ikke for sent å male huset i høst

Var det for varmt eller var det andre årsaker til at du ikke fikk malt huset i sommer? Fortvil ikke - det er fortsatt ikke for sent!

Du må skrape før du kan male huset

Skal du male huset? Da må all løs maling fjernes før du kan male på ny.

Tips til deg som skal male huset

Her er noen tips til deg som skal male huset fra Jotun, og de mest populære fargene.