Bilde: Colourbox

Når skal huset males?

Det gjelder å ha været på sin side når tiden er kommet for å svinge penselen ute.

Malingen er innkjøpt, penslene nye og malebuksa på. Nå avhenger alt av været. For husmaling krever riktige forhold både i vær og temperatur.

- De nye akrylbaserte langtidsmalingene er avhengig av frostfrie netter. De nye løsemiddelkravene på oljebaserte typer vil også gjøre at malingen ikke lenger er like stabil mot kuldegrader, sier Vi i Villas malingsekspert Heidi S. Sørensen.
Du bør derfor ikke sette i gang med malingsjobben før godt ut i april. Oktober er siste frist, men mange steder i Norge er sesongen enda kortere.

Unngå sol
- Det er ikke gunstig med for varmt vær, og man skal aldri male i sola, sier Sørensen.
Hvis malingen blir påført på en vegg som er skikkelig oppvarmet av solen, kan man oppleve at malingen blærer seg. I tillegg blir malingen tynnere når den blir varm, og du vil få et tynnere slitesjikt på solveggen enn de andre veggene.

Rett temperatur
Du kan male med temperaturer opp mot 22-23 grader så lenge du holder deg i skyggen. På den varmeste perioden på sommeren er det derfor morgen og kveld som er mest egnet, forteller malingseksperten.
- 15-16 grader i overskyvet vær er egentlig det perfekte malerværet. Høy luftfuktighet eller tåke er ikke gunstig når en skal male.

Fuktighet
Vær også oppmerksom på at det kan være langt fuktigere om natten enn om dagen. Prøv i størst mulig grad å avslutte arbeidet tidlig på ettermiddagen slik at det ikke legger seg dugg på malingen før den tørker. Da kan nemlig overflaten bli matt og skjoldet.  
- Du er også avhengig av at godt vær har tørket opp veggene dine etter vask før du maler. Fuktigheten i treverket ikke gå over 15-17%. Det kan enkelt måles med en fuktmåler.

Sørensen minner også om å ta hensyn til kraftig pollenslipp fra busker og trær. Pollenstøv i malingsfilmen er ikke kjekt.

Før du maler
- Klimaet i Norge har vært ekstremt vått og kaldt de siste årene, og dette i tillegg til økt forurensning, gjør at vi oftere enn før ser sopp og alger på husveggene, sier malereksperten.
For å forebygge dette anbefaler hun at du vasker huset ditt– helst en gang i året. Dette vil gjøre at malingsfilmen får lenger levetid. Noen ganger er det ikke ny maling, men kun en vask som er nødvendig for å igjen få en pen fasade.

- Når du skal male er vask en nødvendighet. Bare tenk på hvordan utemøblene blir av skitt i lufta. Det samme skjer med husveggene. Eksos, gasser, sopp, alger, pollen og støv må vekk før ny maling påføres.
En slik vask matter også ned veggen, slik at den nye malingen får best mulig feste til underlaget. Spray gjerne også på en sopp- og algedreper før du maler. Denne skal ikke skylles av, men få trekke inn på overflaten.

23. juni 2010
Mer om Husmaling

Det er spesielt én grunn til at maling må oppbevares frostfritt om...

Her får du malingsekspertenes beste tips til vinteroppbevaring av maling.

Slik unngår du stygge malingsflekker når du skal male ute

Det er lett å søle maling når man maler utendørs. Her er ekspertenes tips for å unngå malingsflekker på vinduer, terrassegulv og møbler utendørs.

Denne typen maling bør du male vinduer med

Når du skal male vinduene, må du velge maling med omhu.

4 tegn på at du må male om huset

Det er ikke alltid like lett å vite når det er på tide å male om huset. Men det er visse tegn du kan se etter for å vite om du bør ta fatt i malerull og pensel snart.

Treverket ute bør males på sensommeren

Er du klar for å male treverk ute? Sørg for å gjøre det på riktig tidspunkt. På den måten unngår du at arbeidet blir bortkastet.

Derfor bør du grunne huset nå

Grunn fasaden før vinteren kommer og slipp fuktskader og begroing på nytt og bart treverk.

Eksperten: Slik maler du husfasaden

Forbered deg godt, jobb etappevis og bruk godt verktøy så går husmalingen som en drøm. Her får du ekspertens beste tips. 

Bruker du for lite maling risikerer du råteskader og avflassing

Det lønner seg ikke å være gjerrig på malingen når du skal male huset. Følg produsentens anvisninger, er ekspertenes råd.

Gi huset et fargerikt løft

Har fargen begynt å flasse på fasade, veranda og utemøbler? På tide å male om! Her får du ekspert­tips for alle sommerens maleprosjekter.

Dette må du gjøre nå om du skal male huset i sommer

Sommeren er tiden vi begir oss ut for å vaske, beise og male. Men skal du få en håndverker til å gjøre det for deg, bør du booke en nå.

– Denne fargesettingen er ikke svensk

Bernth Uhnos valg av husfarge har skapt furore i Sverige. Nå vil kommunen vil at han skal male om huset fordi fargesettingen ikke er svensk.

Jobb trygt i høyden

Vaklende stiger er langt fra perfekt om du skal jobbe høyt oppe. Med et stillas gjør du jobben både raskere og sikrere.

Det er ikke for sent å male huset i høst

Var det for varmt eller var det andre årsaker til at du ikke fikk malt huset i sommer? Fortvil ikke - det er fortsatt ikke for sent!

Du må skrape før du kan male huset

Skal du male huset? Da må all løs maling fjernes før du kan male på ny.

Tips til deg som skal male huset

Her er noen tips til deg som skal male huset fra Jotun, og de mest populære fargene.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no