Nymalt familielykke

Kjernefamilien i Ski hadde alltid tenkt de skulle ha et rødmalt hus i det grønne, men endte med noe helt annet. Lys fasade med blågrå kanter ble det lykkelige valget.

 

Huset er malt med oljedekkbeis, demihvit med blågrå karmer.

 Huset er malt med oljedekkbeis, demihvit med blågrå karmer. 10 tips for et godt fargevalg. Vi svinger oss nedover den smale veien i Ski, og legger merke til hvite, brune og gule klassiske hus med ruvende eplehager. Området ble bebygget den gang det var flere mål tomt til hver, husene var nøkterne og hagene svulmende. Vi nyter synet et øyeblikk og funderer på om disse deilige eplehagene vil være historie om noen tiår.

Passer i nabolaget

Mellom to eplehager finner vi en barnefamilie med nymalt hus i tradisjonell stil.

– Vi hadde egentlig en helt annen idé til farge på huset, sier Karin Ten Hoopen. De hadde bygget nytt hus og sto fritt til å velge farge.

– Det vi hadde sett for oss var et koselig rødt hus med hvite karmer. Blomsterkasser under vinduene og frodige blomster.

– Ja, nikker mannen Chris, og vesle Emilie på fire år nikker også bekreftende.

 
Karin og datteren Emilie koser seg på terrasen i det nybygde huset.
Karin og datteren Emilie koser seg på terrassen i det nybygde huset.

Men slik gikk det altså ikke.

– Vi fikk høre at rødt hus var upraktisk, at det ville bli bleket av solen og måtte males oftere. Huset er stort i forhold til husene rundt, og ville dessuten ruve mye dersom det var rødt, forklarer hun.

 – Dermed begynte vi å vurdere en lys farge, men ikke kritthvitt, for det tror jeg hadde blitt litt voldsomt i sola. Vi fant en demihvit farge som har en anelse varmgrått i seg og hadde dermed hovedfargen på huset, forteller hun.

Så var det vinduskarmer og kanter rundt huset, hva skulle det bli?

– Vi så litt på hva som kunne passe i nabolaget. Noen av husene hadde grønt, noen hadde grått. De var inne på tanken om blå kanter, men var ikke fristet av lys blå og heller ikke mørk blå. Så kom de over en huskatalog med et hus som lignet deres eget. Nydelig hvitt med blågrå kanter, akkurat hva de ville ha! Dermed var valget enkelt, de ringte husleverandøren og fikk fargekodene på malingen.

Nå er huset malt, og alle er veldig fornøyd med fargevalget. De forteller om positiv respons fra både naboer og kjente.

– Fargen tåler faktisk å bli litt falmet, skyter Karin inn, hvitt og blågrått er farger som holder seg fine selv om de skulle bli litt blekere av solen.

Den blågrå kontrasten går igjen på karmer, kanter og gjerdestolper. Fargen ble valgt for å passe inn i nabolaget, her var det flere hvite hus med kontrast på karmer og kanter.
Den blågrå kontrasten går igjen på karmer, kanter og gjerdestolper. Fargen ble valgt for å passe inn i nabolaget, her var det flere hvite hus med kontrast på karmer og kanter.

Valgte oljedekkbeis

– Vi ville ha en dekkende farge, så beis utelukket vi vel egentlig ganske raskt. Maling tror jeg krever mer når man skal male igjen senere, ved at man må skrape før man kan male igjen. Har man først valgt maling, kan man heller ikke endre det igjen senere, begrunner Chris. 

– Vi fikk også et inntrykk av at oljedekkbeis var mest holdbart, faktisk fikk vi anbefalt det siden vi har trykkimpregnert hus. At det ble Butinox var vel kanskje litt mer tilfeldig, de hadde en tilbudskampanje akkurat når vi skulle kjøpe inn til huset vårt, smiler Chris fornøyd.

 

Forbrukerinfo:


23. oktober 2008
Mer om Husmaling

Det er spesielt én grunn til at maling må oppbevares frostfritt om...

Her får du malingsekspertenes beste tips til vinteroppbevaring av maling.

Slik unngår du stygge malingsflekker når du skal male ute

Det er lett å søle maling når man maler utendørs. Her er ekspertenes tips for å unngå malingsflekker på vinduer, terrassegulv og møbler utendørs.

Denne typen maling bør du male vinduer med

Når du skal male vinduene, må du velge maling med omhu.

4 tegn på at du må male om huset

Det er ikke alltid like lett å vite når det er på tide å male om huset. Men det er visse tegn du kan se etter for å vite om du bør ta fatt i malerull og pensel snart.

Treverket ute bør males på sensommeren

Er du klar for å male treverk ute? Sørg for å gjøre det på riktig tidspunkt. På den måten unngår du at arbeidet blir bortkastet.

Derfor bør du grunne huset nå

Grunn fasaden før vinteren kommer og slipp fuktskader og begroing på nytt og bart treverk.

Eksperten: Slik maler du husfasaden

Forbered deg godt, jobb etappevis og bruk godt verktøy så går husmalingen som en drøm. Her får du ekspertens beste tips. 

Bruker du for lite maling risikerer du råteskader og avflassing

Det lønner seg ikke å være gjerrig på malingen når du skal male huset. Følg produsentens anvisninger, er ekspertenes råd.

Gi huset et fargerikt løft

Har fargen begynt å flasse på fasade, veranda og utemøbler? På tide å male om! Her får du ekspert­tips for alle sommerens maleprosjekter.

Dette må du gjøre nå om du skal male huset i sommer

Sommeren er tiden vi begir oss ut for å vaske, beise og male. Men skal du få en håndverker til å gjøre det for deg, bør du booke en nå.

– Denne fargesettingen er ikke svensk

Bernth Uhnos valg av husfarge har skapt furore i Sverige. Nå vil kommunen vil at han skal male om huset fordi fargesettingen ikke er svensk.

Jobb trygt i høyden

Vaklende stiger er langt fra perfekt om du skal jobbe høyt oppe. Med et stillas gjør du jobben både raskere og sikrere.

Det er ikke for sent å male huset i høst

Var det for varmt eller var det andre årsaker til at du ikke fikk malt huset i sommer? Fortvil ikke - det er fortsatt ikke for sent!

Du må skrape før du kan male huset

Skal du male huset? Da må all løs maling fjernes før du kan male på ny.

Tips til deg som skal male huset

Her er noen tips til deg som skal male huset fra Jotun, og de mest populære fargene.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no