På tide å male huset?

Vår malingsekspert, Heidi S. Sørensen gir tips til deg som skal male huset.

Å male huset er en stor jobb, så det første man må ta stilling til er om man vil gjøre jobben selv eller sette den ut til fagfolk.  Dersom man vasker huset annethvert år, fjerner man svartsopp og huset ser nymalt ut lenger.

Vask
Vask før du maler, påpeker Heidi. Dette er noe av det viktigste, bare tenk på hvordan vinduene/hagemøblene ser ut til tider. Husk også å vaske endeveden. På stående panel er dette det mest utsatte stedet for råte­skader. Når huset er tørt tar du en runde og sjekker over­flatene.

Har huset stått for lenge uten behandling slik at overflaten er tørr og kritter? Da må du grunne 1 strøk før du legger toppstrøkene. Er huset utsatt for svartsopp stryker du på en sopp- og algedreper før du maler. Husk behandling av endeveden! Bruk kvalitets­redskap og kvalitetsmaling, da sparer du mye irritasjon og ergrelser.

Slik gjør du grunnarbeidet

HUsk å bruke vask som er ment til rens før maling.

1. Husk å bruke vask som er ment til rens før maling! En slik vask matter også ned overflaten slik at ny maling hefter godt til underlaget. Følg bruksanvisningen på flasken. Vask nedenfra og oppover. Er overflaten veldig skitten, bruker du en skurebørste og langskaft.
Skyll deretter godt med hage­slangen.

2. Når fasaden har tørket skraper du bort all løs maling.

3. Har trevirket råteskader må bordene byttes ut. Du må aldri male over trevirke som er råttent.

4. Tett sprekker og hull med latexfug.

5. Grunn alt bart trevirke

6.  Vær spesielt nøye med å grunne endeveden og andre kanter.

7.  Bruk produkter fra samme produsent til ­grunning og toppstrøk

På neste side kan du lese mer om hva du trenger til malingen.

#br

Vi kontaktet Jordan ved produktsjef Heidi Amundsen for å høre hva de anbefaler. ”Benytt rull og bruk pensel med vinkel til detaljarbeidet, hjørner og kroker. Både rull og pensel påmonteres forlengerskaft der hvor det er mulig. Det er raskere å bruke rull og det gir også et veldig bra resultat. Den vanligste feilen ved bruk av pensel, er nemlig at man får for tynt malingslag på de glatthøvlede områdene på kledningen. Ved bruk av rull med riktig kvalitet etterlates en passe tykkelse på malingfilmen. For tykt er like galt som for tynt.”

Dette trenger du:
– Stige, stillase eller lift. Tenk sikkerhet, bruker du stige må du sørge for at den står støtt. Å leie en stillase eller en lift kan være en god og trygg løsning.
– Forlengerskaft

Til rengjøringen:
– Plastbøtte, svamp, skurekost og egnet rensemiddel.

Til pussing og ­skraping:
– Slipepapir i grovhet 100.
– Maleskraper, en i 50 mm bredde og en smalere som kommer til i alle kriker og kroker.
– Latexfug

Til grunning og ­maling:
– Maskeringstape, sats på den blå, moderne tapen som kan være på i opptil 120 dager uten å sette seg fast.

– 8 liters rullebøtte slik at du slipper å fylle på med maling hele tiden.

– Rull (7 cm til stående panel og 14 cm til liggende)

– Penseler:120 mm, ergo­nomisk utendørspensel med vinkel som er en forutsetning for å påmontere forlengerskaft. 75 mm oval (eventuelt 65 mm), 45 mm/35 mm oval og vinduspensel 20 mm

– Langpensel 70 mm, spesielt fin til å komme til oppunder ­møner og i hjørner/kroker og til endeveden. Det lønner seg å velge kvalitetspensler og ruller. Sluttresultatet blir bedre, det er morsommere å male med dem og de holder lenge dersom man behandler dem riktig.

– Beis eller maling til grunning og toppstrøk.

Hva skal jeg velge?

  • Oljebeis er en ”tynnbeis” som gir en transparent overflate. Holder i ca. 4-5 år, krever ikke grunning
  • Superbeis er en ”tynnbeis” på akrylbasis med lengre levetid enn oljebeis. Står i ca. 8 år, krever ikke grunning.
  • Gårdsmaling: Dekkende oljeprodukt med en leve­tid på ca. 4 år. Begrenset fargevalg.
  • Oljedekkbeis er dekkende som maling. Står i ca. 7-8 år.
  • Akrylbasert, dekkende langtidsprodukter: Dekkende som maling og står i 12 år. Krever grunning på nytt materiale. Det finnes også på markedet nå en dekkende behandling som står i 16 år.

Har du spørsmål om maling kan du sende dem til Heidi S. Sørensen her.

Les mer om de vanligste feilene på neste side

De vanligste feilene

Tidsoptimisme. Det tar tid å male et hus, i hvert fall om man skal gjøre det skikkelig. Enkelte år regner det hver eller annenhver dag over lengre perioder. Ta også med i betraktning at man aldri skal male i direkte sollys. Det begrenser antall malingstimer betraktelig, spesielt på husets sørvegg.

Slurv med grunnarbeidet. Det kjedeligste arbeidet er avgjørende for et godt resultat. Her finnes det ingen snarveier. Man må vaske nøye for at malingen skal feste seg skikkelig og man må skrape bort maling som flasser.
Blande maling fra forskjellige fabrikanter. Ikke bruk gammel maling som du fant i kjelleren eller en malingskvett du fikk av naboen. Fargesystemet i dag er bygd opp slik at det passer sammen. Det er viktig at man velger ett fabrikat og ett system til hele arbeidet. Ellers gjelder heller ikke noen garantier om man har behov for å klage etter noen år.

Gjerrig med verktøy og pensler. Kvalitet koster litt ekstra. Kvalitetspensler er lettere å jobbe med og resultatet blir ofte penere. Behandler du penslene godt, kan du også ­bruke dem senere.
Stryker på for tykt.  Mange tenker at de sparer inn et strøk ved å male litt tykkere, men isteden risikerer man et resultat hvor malingen lett flaker av eller avsetter malingsklumper.

Feil farge. Bruk god tid når du skal velge farge. Tenk på at du skal leve med valget i kanskje 10 år eller mer. Prøvemal med forskjellige farger, sett de opp mot husveggen – gå gjerne litt unna for å se det. Hjelp til farge­valget finner du bl.a. på:
www.jotun.no
www.nordsjo.no
www.flugger.no