vaske fasade hus
Det blir enklere å vaske fasaden når man er to - morsommere blir det også. Bilde: Chera Westman/ifi.no

Slik lykkes du med fasadevasken

Det er snart på tide å finne fram hageslangen og vaskekosten, for nå trenger fasaden en vask.

Vasker du utsiden av huset jevnlig, sparer du både tid og penger. I tillegg blir vedlikeholdet av huset enklere og det går lengre tid mellom hver gang huset må males om. 

– Vask huset hvert år. Da får du fjernet soppsporer, skitt og sot som tærer på malingsfilmen. Et malt hus kan stå i over ti år hvis du passer litt på, men det forutsetter at du vasker det jevnlig. Og det er fort gjort! Du trenger ikke å ta hele huset på én gang, det kan fint deles opp. Ta den ene veggen én dag, og fortsett med den andre neste dag, råder Jostein Brekka hos Jordan til ifi.no.

Sjekk værmeldingen

Ta en titt på værmeldingen før du vasker huset. Når utetemperaturen er 5 grader eller varmere gjennom døgnet kan du fint gå i gang. Bruk gjerne en dag det regner litt. Det er enklest å vaske når treverket er vått. Får du ikke hjelp fra regnet, bør du starte med å væte treverket med hageslangen.

– Regnvær er vaskevær. Det bør være litt overskyet for at kjemien skal få jobbe litt uten at det tørker. Så lav temperatur og litt regn er perfekt. Å vaske i sola er nesten umulig. Vannet fordamper fort og vaskemiddelet tørker, forklarer Brekka.

Dropp salmiakken

Zalo og salmiakk er effektive til sine bruksområder. Men når du skal vaske huset utvendig, gjelder det å bruke rengjøringsmidler laget spesielt for fasadevask.

– Bruker du et standard vaskemiddel, som for eksempel salmiakk, må du skylle utrolig mye. Bruk den husvasken som anbefales der du kjøper malingen. Slike spesialmidler emulgerer nemlig fett og skitt, slik at det renner lett av, sier Brekka.

Velg riktig verktøy

Bruk en lavtrykksprøyte til å påføre rengjøringsmiddelet på fasaden. Når du kommer til selve skuringen velger du en god vaskekost laget for fasadevask. Fest kosten på et forlengerskaft. Det er bedre for kroppen, du dekker større flater og jobben går raskere.

Sørg for å ha alt utstyr på plass. 

– Skyll hele veggen først. Så tar du et felt på to-tre meters bredde av gangen og påfører husvasken nedenfra og opp. Vent noen minutter før du også sprayer middelet på selve huskosten og vasker. Ikke vent for lenge, da risikerer du at middelet tørker. Så skyller du godt av, før du tar neste bredde, råder Brekka.

Det er viktig å skylle nøye og få vekk alle såperester. Ikke vær redd for å påføre mye vann – huset tåler det! Skyll ovenfra og ned slik at skittvannet ikke griser til rene steder.

Ikke bruk høytrykkspyleren

Hverken når du væter treverket før du begynner eller når du spyler av rengjøringsmiddelet til slutt, må du bruke høytrykkspyleren. Da kan du få vann inn bak kledningen eller i treverket og råteproblemer på sikt. Bruk derfor hageslangen.

– Bruker du høytrykkspyleren, risikerer du også å blåse av maling der det sitter litt dårlig. Det er farlig fort gjort, og du påfører deg mye mer arbeid med en gang, sier Brekka.

Kilde: ifi.no

26. april 2017
Mer om Husmaling

Det er spesielt én grunn til at maling må oppbevares frostfritt om...

Her får du malingsekspertenes beste tips til vinteroppbevaring av maling.

Slik unngår du stygge malingsflekker når du skal male ute

Det er lett å søle maling når man maler utendørs. Her er ekspertenes tips for å unngå malingsflekker på vinduer, terrassegulv og møbler utendørs.

Denne typen maling bør du male vinduer med

Når du skal male vinduene, må du velge maling med omhu.

4 tegn på at du må male om huset

Det er ikke alltid like lett å vite når det er på tide å male om huset. Men det er visse tegn du kan se etter for å vite om du bør ta fatt i malerull og pensel snart.

Treverket ute bør males på sensommeren

Er du klar for å male treverk ute? Sørg for å gjøre det på riktig tidspunkt. På den måten unngår du at arbeidet blir bortkastet.

Derfor bør du grunne huset nå

Grunn fasaden før vinteren kommer og slipp fuktskader og begroing på nytt og bart treverk.

Eksperten: Slik maler du husfasaden

Forbered deg godt, jobb etappevis og bruk godt verktøy så går husmalingen som en drøm. Her får du ekspertens beste tips. 

Bruker du for lite maling risikerer du råteskader og avflassing

Det lønner seg ikke å være gjerrig på malingen når du skal male huset. Følg produsentens anvisninger, er ekspertenes råd.

Gi huset et fargerikt løft

Har fargen begynt å flasse på fasade, veranda og utemøbler? På tide å male om! Her får du ekspert­tips for alle sommerens maleprosjekter.

Dette må du gjøre nå om du skal male huset i sommer

Sommeren er tiden vi begir oss ut for å vaske, beise og male. Men skal du få en håndverker til å gjøre det for deg, bør du booke en nå.

– Denne fargesettingen er ikke svensk

Bernth Uhnos valg av husfarge har skapt furore i Sverige. Nå vil kommunen vil at han skal male om huset fordi fargesettingen ikke er svensk.

Jobb trygt i høyden

Vaklende stiger er langt fra perfekt om du skal jobbe høyt oppe. Med et stillas gjør du jobben både raskere og sikrere.

Det er ikke for sent å male huset i høst

Var det for varmt eller var det andre årsaker til at du ikke fikk malt huset i sommer? Fortvil ikke - det er fortsatt ikke for sent!

Du må skrape før du kan male huset

Skal du male huset? Da må all løs maling fjernes før du kan male på ny.

Tips til deg som skal male huset

Her er noen tips til deg som skal male huset fra Jotun, og de mest populære fargene.