Kommunene overser radonfaren

Kommunene overser radonfaren, viser en undersøkelse fra Statens strålevern.


Foto: Statens strålevern. Seksjonssjef Anne Liv Rudjord er bekymret for omfanget av radon i Norge.

Den radioaktive gassen radon, som kan føre til lungekreft, stiger opp fra grunnen og kan bli konsentrert i farlige mengder i boliger dersom det ikke taes nødvendige forhåndsregler. Likevel oppgir hele 90% av alle kommuner at de ikke tar hensyn til radonfaren i reguleringsplanene. Mange nye boligfelt kan dermed være helsefeller.

- Vi er bekymret for omfanget av radon i Norge. Det vi ser er at veldig få kommuner tar hensyn til radonrisikoen i sine reguleringsplaner, og her mener vi det er store forbedringsmuligheter, sier seksjonssjef ved Statens strålevern, Anne Liv Rudjord intervju.

Lite kunnskaper
Norge er et av de landene i verden hvor radonfaren er størst. Det skyldes både det kalde klimaet og de geologiske forholdene i Norge.

- Noen typer bergarter, som f.eks. alunskifer, er verre enn andre, og de kommunene som har slike bergarter i sitt område er gjerne kjent med det. Men også sprekker, løsmasser og grove morener kan være en stor risiko, og det virker dessverre ikke som dette er like godt kjent, sier Rudjord.

Forbedringspotensial
Statens strålevern ser helst at kommunene både ser på radonfaren før de utarbeider reguleringsplaner, samt at de blir flinkere til å informere innbyggerne i kommunen om problemet med radon.

- Vi vet at innbyggerne i kommunene tar problemet mer til seg om de får informasjon fra kommunen. Resultatene fra undersøkelsen viste at rundt ti prosent av kommunene er aktive med å informere innbyggerne, men rundt halvparten har ikke noe opplegg for å informere befolkningen, forteller Rudjord.

I undersøkelsen ble det også spurt om de geologiske forholdene i kommunene.
- Det positive er at kommunene har noe kunnskaper om hvilke geologiske forhold det er i kommunen. Dermed har de faktisk et grunnlag for å vurdere radonrisikoen, sier Rudjord.

23. oktober 2008
Mer om Kjeller

Slik sikrer du deg mot vannskader i kjelleren

Hver sjette boligeier har hatt trøbbel med vann rundt boligen, viser nye tall fra If Skadeforsikring. Dette bør du gjøre for å sikre deg mot vannskader i kjelleren.

Nå bør du måle radonen i boligen din

Radon kan ikke måles når som helst i løpet av året. Skal du måle nivåene, bør du begynne nå.

Slik støper du kjellergulv

Kjellergulv skal normalt støtte kjellerveggen nede mot jordtrykket. Gulvet må derfor være støpt før det fylles til mot kjellerveggene. Hvis du er usikke...

Radon - sjekk radonnivået der du bor

Radon er en usynlig og luktfri edelgass med liten evne til å binde seg til faste stoffer. Radon kan derfor lett frigjøres til luft.

Slik slipper du radon

Er du engstelig for hva huset ditt kan stelle i stand? Her guider vi deg gjennom alle skremmende ting som kan skje. Denne gangen: Det usynlige radonet.

Fakta om radon

Radioaktive stoffer med naturlig opprinnelse finnes overalt. Ett av disse er uran, som vi finner i jordskorpen og i jordsmonnet. Når uran brytes ned,...

Radon – gass som dreper

Den lukter ikke og synes ikke. Den er dødelig og finnes i hver 10. norske bolig. Vi snakker om den radioaktive edelgassen radon, som etter røyking er den hyppigste årsaken til lungekreft. Har du sjekket boligen din for denne skumle inntrengeren?

Radonsikring av boliger

Radonsikring av boliger får stadig større oppmerksomhet.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no