Utnytt terrassen optimalt med et overbygg
Utnytt terrassen optimalt med et overbygg Bilde: Pavillon Danmark

10 råd til deg som vil ha en overbygd terrasse

En overbygd terrasse er en klar vinner, hvis man gjør det riktig. Sjekk denne listen med 10 gode råd som er smart å tenke over før du går i gang med å bygge en overbygd terrasse.

Fordelen med en overbygd terrasse

En overbygd terrasse holder regn og dugg borte, og holder på varmen på kjølige sommerkveldene. Hvis det også er le, kan terrassen brukes tidlig på våren til langt ut på høsten, eventuelt med hjelp fra en terrassevarmer. Hagemøblene blir aldri våte, og hvis grillen får fast plass rett utenfor, så blir fort grillsesongen ekstra lang.

Sjekk om du kan bygge overbygget terrasse uten å søke

Det er mange fordeler ved å ha en overbygd terrasse, men før du starter å bygge skal du undersøke om du kan bygge overbygd terrasse uten å søke

Sjekk ut disse 10 tingene før du lager en overbygd terrasse

1. Hvor stor skal terrassen være, slik at du får mest glede av solen?

Tenk over størrelsen på terrassen. Det skal både være koselig i hverdagen og plass og kos til gjester ved grillen på kvelden. Det skal helst være mulighet for sol og le på terrassen. Hvis den hovedsakelig skal brukes på ettermiddagen og kvelden så er det en fordel at kveldssol får lov til å titte inn.

2. Skal overdekningen av terrassen være frittstående eller fast?

I hverdagen er det praktisk å kunne bevege seg fritt fra kjøkken/stue og ut på terrassen. Terrassen kan her heftes direkte på husveggen. Men terrassen kan også bygges frittstående i hagens koseligste kroke eller i forbindelse med er gjerde, skur eller carport.

3. Grav ut fliser før terrassen blir overbygd

Hvis du bygger nytt eller eventuelt vil skifte ut underlaget på terrassen så er det alltid lettest å grave ut til fliser, før du dekker over. Men husk å ha med eventuelle punktfundamenter med i planene.

4. Velg materiale som passer huset

Overbygd terrasse kan bygges med helt eller halvtak, av spinkle materialer eller som en arkitektonisk utbygging i samme stil og materialer som resten av huset.

5. Få le med planter og hekk

Du kan få le ved å plante hekk, ha levegg eller med sider som bygges sammen med overdekket på terrassen. Ved avskjerming bli terrassen usjenert – men husk at solen skal kunne skinne inn, og det er ofte flott å kunne se ut i hagen. 

6. Komme det nok lys inn i huset når man har overbygd terrasse?

Det er viktig at taket på en overbygd terrassen lar lys komme igjennom, slik at det ikke blir mørkt i rommene inennfor terrassen. Vurder eventuelt å gjøre vindusarealet bak overbygget til terrassen større.

7. Unngå kondens, fukt og drypp

Det er viktig at taket har en termoeffekt, slik at du unngår kondens, fukt og drypp. Avlukkede sider med glass kan også fås i termoglass for å unngå dugg og kondens.

8. Få styr på regnvannet

Når dere planlegger bygget er det viktig å ha en plan for vannet på terrassetaket. Vurder om dere skal la takrennen utløpe i kloakken, ned på tomten eller eventuelt i en regnvannstønne. Et nytt tak på en overdekket terrasse er en god mulighet til å oppsamle regnvannet å gjenbruke det. Se hvordan her

9. Vurder vedlikeholdsfritt tak til overbygd terrasse

Mange overbygde terrassetak er vedlikeholdsfrie i pulverlakkert eller galvanisert stål, glass og kraftig polykarbonat. Da unngår du flere vedligeholdelses prosjekter.

10. Skal den overbygde terrassen kunne omgjøres til en utestue?

Det er smart å forberede den overbygde terrassen slik at den lett kan endres til en hagestue hvis dere får lyst til det.  

 

17. juni 2019
Mer om Bygging

Du kan få overraskende mye penger for disse gamle gjenbruksvarene

Har du tenkt å kaste bunken med gamle byggematerialer som har ligget i hagen eller skuret i flere år? Da bør du lese dette først. Byggemateriale er nemlig utrolig dyrt å kjøpe nytt, derfor har de også en stor verdi i brukt tilstand. 

Slik unngår du dugg på ruten

Får du også kondensvann på innsiden av vinduene? Les her hvorfor problemet oppstår og hvordan du kan bli kvitt det.

Slik gjør du huset klart for kaldere tider

«Winter is coming». Det går mot kaldere tider, og det er på tide å ta en runde rundt huset for å ta en skikkelig høstsjekk. Her er sjekklisten du trenge...

Guide til fugemasse – velg den riktige

Velg den riktige fugemassen når du skal fuge inne og ute. Akrylfugemasse, byggfugemasse, silikonfugemasse, glassilikon – det finnes mye å velge mellom. Her er en guide til et pent og holdbart resultat, med riktig fugemasse.

Verdens høyeste trebygning – står i Norge

Mjøstårnet ble offisielt åpnet den 15. mars 2019, og tar over tittelen som verdens høyeste trebygning. Bygningen er 18 etasjer, som ligger i Brumunddal,...

Slik velger du riktig bor

Lær hvordan du ser forskjellen på et murbor, et metallbor og et trebor, og få gode tips til hvordan du får riktig boreteknikk.

Nordmenn inspireres av trender og mote farger – Danskene er mest...

Når det kommer til boliginnredning, er danskene mer konservative enn nordmenn og svensker.  Både nordmenn og svensker lar seg i høyere grad inspirere av tidenes trender og mote farger.  

Rawlplug / Plugger - Slik velger du den riktige

Når du skal henge opp ting på veggen er det viktig at du vet om veggen bak er laget av gips, tre, betong eller murstein. Dette har betydning for hvilken...

Så enkelt henger man ting på en gipsvegg

Blogginnlegg: I de aller fleste hjem nå idag, så finner man gips på veggene. Bak gipsen kan man raskt finne tomrom. Hva gjør man da? Les videre nedover...

15 fabelaktige byggefeil

Noen ganger blir selv de enkleste byggeprosjekter altfor vanskelige. 

Slik unngår du frostskader på hytta i vinter

Hver vinter opplever mange skader på hytta som følge av frostsprengte rør. Det kan fort bli en dyr affære for hus- og hytteeiere. Men hvis du følger...

Et glassrekkverk gir maksimal utsikt fra altanen!
Annonsørinnhold

Velg riktig rekkverk til terrasse, balkong eller innendørs!

Hva behøver du å tenke på når du skal velge et rekkverk til din uteplass eller innendørsmiljø? Rekkverkbutikkens Sisse Martensen gir håndfaste råd og...

Slik unngår du vannskader i ferien

Sommeren er høysesong for vannskader. Men noen enkle grep kan spare deg for store utgifter og mye bryderi.

Slik setter du trestolper i jorda

En trestolpe eller -påle er viktig at sitter godt i bakken og tåler mye. Her er 9 tips til hvordan du får trestolpen godt ned i jorda, og blir der.

Hot trend: Sexy snekkershorts

Vi har fått nyss om håndverkermoten for 2018. I år skal det være lårkort og luftig.