Før du går igang med å bore, så er det en god ide å ha funnet frem den riktige rawlplug og skrue. Da er du sikker på at borehullet kommet til å passe med rawlpluggen.
Før du går igang med å bore, så er det en god ide å ha funnet frem den riktige rawlplug og skrue. Da er du sikker på at borehullet kommet til å passe med rawlpluggen. Bilde: iStockphoto

Rawlplug / Plugger - Slik velger du den riktige

Når du skal henge opp ting på veggen er det viktig at du vet om veggen bak er laget av gips, tre, betong eller murstein. Dette har betydning for hvilken rawplug/ plugger du skal velge, slik at opphenget blir solid. Med noen enkle tips kan du lett finne ut hva veggen er laget av og hvordan du velger rawlplug og skruer, slik at de passer sammen.

Plugger til alle typer vegger

Det burde være lett å henge opp hyller og bilder. Men de fleste kjenner nok til frustrasjonen når man kikker ned i verktøykassen etter riktig rawlplug. Fortvil ikke, det finnes spesielle plugger til alle veggmaterialer og belastninger.

Velg plugger etter belastning

De fleste oppheng hjemme skal dreier seg om lette ting. Her klarer du deg med noen universalprodukter som egner seg til det meste. Hvis du skal henge opp skap eller en bokhylle på veggen, så skal opphenget tåle større vekt. Her har du et hav av forskjellige muligheter både av skruer og hensiktsmessige rawlplugs.

Vei det du skal henge opp

Det er viktig at du veier det som skal henges opp slik at du vet hva belastningen er og hva det skal kunne bære. Du skal også finne ut hva materialet i veggen består av, deretter kan du snakke med en forhandler om hvilket produkt du skal velge. 

Borehull og plugger skal passe sammen

Borehull og plugg skal som utgangspunkt ha samme diameter. Til gjengjeld skal skruen være mindre enn pluggen, men også stor nok til at pluggen kan utvide seg når du skrur den inn. Velg en skrue som er lengre enn pluggen, slik at spissen stikker ut.

Plugger og skrue skal passe sammen

Les alltid anbefalingen fra produsenten, slik at du er sikker på at plugg og skruen passer. Har du ikke spart på innpakningen, så kan du følge denne tommelfingerregelen:

  • På mindre skruer, opp til 5 med mer i tykkelse skal pluggen normalt være 1 med mer større i diameter.
  • På tykkere skruer bør du velge en plugg som er 2 med mer større.

Ikke bland nytt og gammelt

Design av skruer har endret seg med årene å i dag er de fleste skruer veldig like fra hode til spiss. Før var skruene mer koniske – altså tykkere ved hodet. Eldre plugger er derfor designet til å passe til en konisk form og nyere design til en mer rett skrue.

Rawlplug med forskjellig kvalitet – velg den beste

Det kan være fristende å velge den store posen med billige rawlplugs fremfor de litt dyrere kjente merkene.

Men forskjellen på kvaliteten er stor. Plastikken i de billige rawlplugs er ofte tynn og sprekker lett siden gripevingen/mothakkene er for spinkle til å gripe ordentlig fast.

Velg rawlplug, basert på veggens materiale

Norske hjem har ofte vegger laget av mange forskjellige materialer. Det er avgjørende for hvilken rawlplug du skal velge. Hvis du ikke vet hva veggene i huset er laget av så kan du finne det ut ved å bruke disse enkle triksene: 

Guide til plugger:

Gips 

Gipsvegg kjennetegnes ved en tynn vegg med et hulrom bak. Se hvordan man henger opp ting på en gipsvegg her. 

Lette oppheng: Selvskjærende rawlplugs, som du skrur i til den er jevn med veggen. Deretter skrur du skruen inn.

Tungere oppheng: Her skal du bruke en rawlplug der skruen utvider pluggen når den blir skrudd inn. pluggen deformeres, slik at den fungerer som en bolt på veggens bakside.

 

Murstein

I murstein og andre harde veggmaterialer skal du bruke en plugg som utvider seg i takt med at skruen skrues inn. Det øker friksjonen mot sidene i borehullet slik at skruen holder seg fast i veggen.

Gassbetong og hullstein

Er mykere materialer der skruen og pluggen kan bevege seg rundt i borehullet og derfor sitte løst. Her skal du bruke en rawlplug som har et dobbelt sett vinger. Det fungerer som en mottager.

Universal rawlplug

Til lette oppheng kan du fint bruke en universal rawlplug uansett hva veggen er laget av.

14. mars 2019
Mer om Bygging

Du kan få overraskende mye penger for disse gamle gjenbruksvarene

Har du tenkt å kaste bunken med gamle byggematerialer som har ligget i hagen eller skuret i flere år? Da bør du lese dette først. Byggemateriale er nemlig utrolig dyrt å kjøpe nytt, derfor har de også en stor verdi i brukt tilstand. 

Slik unngår du dugg på ruten

Får du også kondensvann på innsiden av vinduene? Les her hvorfor problemet oppstår og hvordan du kan bli kvitt det.

Slik gjør du huset klart for kaldere tider

«Winter is coming». Det går mot kaldere tider, og det er på tide å ta en runde rundt huset for å ta en skikkelig høstsjekk. Her er sjekklisten du trenge...

10 råd til deg som vil ha en overbygd terrasse

En overbygd terrasse er en klar vinner, hvis man gjør det riktig. Sjekk denne listen med 10 gode råd som er smart å tenke over før du går i gang med å bygge en overbygd terrasse.

Guide til fugemasse – velg den riktige

Velg den riktige fugemassen når du skal fuge inne og ute. Akrylfugemasse, byggfugemasse, silikonfugemasse, glassilikon – det finnes mye å velge mellom....

Verdens høyeste trebygning – står i Norge

Mjøstårnet ble offisielt åpnet den 15. mars 2019, og tar over tittelen som verdens høyeste trebygning. Bygningen er 18 etasjer, som ligger i Brumunddal,...

Slik velger du riktig bor

Lær hvordan du ser forskjellen på et murbor, et metallbor og et trebor, og få gode tips til hvordan du får riktig boreteknikk.

Nordmenn inspireres av trender og mote farger – Danskene er mest...

Når det kommer til boliginnredning, er danskene mer konservative enn nordmenn og svensker. Både nordmenn og svensker lar seg i høyere grad inspirere av...

Så enkelt henger man ting på en gipsvegg

Blogginnlegg: I de aller fleste hjem nå idag, så finner man gips på veggene. Bak gipsen kan man raskt finne tomrom. Hva gjør man da? Les videre nedover...

15 fabelaktige byggefeil

Noen ganger blir selv de enkleste byggeprosjekter altfor vanskelige. 

Slik unngår du frostskader på hytta i vinter

Hver vinter opplever mange skader på hytta som følge av frostsprengte rør. Det kan fort bli en dyr affære for hus- og hytteeiere. Men hvis du følger...

Et glassrekkverk gir maksimal utsikt fra altanen!
Annonsørinnhold

Velg riktig rekkverk til terrasse, balkong eller innendørs!

Hva behøver du å tenke på når du skal velge et rekkverk til din uteplass eller innendørsmiljø? Rekkverkbutikkens Sisse Martensen gir håndfaste råd og...

Slik unngår du vannskader i ferien

Sommeren er høysesong for vannskader. Men noen enkle grep kan spare deg for store utgifter og mye bryderi.

Slik setter du trestolper i jorda

En trestolpe eller -påle er viktig at sitter godt i bakken og tåler mye. Her er 9 tips til hvordan du får trestolpen godt ned i jorda, og blir der.

Hot trend: Sexy snekkershorts

Vi har fått nyss om håndverkermoten for 2018. I år skal det være lårkort og luftig.