Bilde: Rune Haraldsen

Så enkelt henger man ting på en gipsvegg

Blogginnlegg: I de aller fleste hjem nå idag, så finner man gips på veggene. Bak gipsen kan man raskt finne tomrom. Hva gjør man da? Les videre nedover og se videoen for en full innføring i hvordan man løser det.

VELDIG LETTE TING, KAN HENGES OPP LETTVINT

Ofte ønsker man å henge opp enkle og lette ting på veggen. Da trenger man ikke alltid å kjøpe spesielle produkter for ett feste. Man kommer også langt med en enkel spiker og skrue. Men man har aldri noen garanti for at dette holder over tid. I ett hus eller leiligheten, vil det alltid være noe bevegelse, vibrasjoner fra man leiker og hopper på gulvet og andre naturlig årsaker fororsake at disse feste metodene vil blir dårligere og dårligere over tid. Men for veldig lette ting, så fungerer det.

FOR TYNGRE TING, FOR Å VÆRE SIKKER

For å være helt på den sikre siden, så kan det være lurt å gå for noe mer sikkert. Det vi som regel henger opp på veggen, har som regel noe verdi. Da ville det vært kjedelig om det faller ned på gulvet og blir ødelagt.

Man har en rekke forskjellige løsninger på hva man kan bruke.

GIPSKROK

Denne trenger man en hammer til å feste og den kan bære opp til 5 kg.

Perfekt for normale bilder og lignende. Denne kan kjøpes i de aller fleste byggevarehus, jernvarehandler og tilsvarende relaterte butikker.

GIPSANKER/ LETTFIX

Når man skal begynne å henge litt tyngre ting på veggen, kan det være greit å bruke noe som bryter hele gipsplaten tykkelse.

 

Da har man flere løsninger. Det er bestandig en ulempe ved å løfte tunge ting på veggen, at man trenger å gjøre noen inngripen i veggen, hvor man setter spor etter seg. Her trenger du en hammer til å slå inn ankeret i gipsen helt inn. Så setter man skruen inn. Der vil da ankeret gjøre seg brede på baksiden av gips veggen. Denne løsningen tåler opp til 10 kg. Brukes til lette oppheng som gardinstenger, bilder, lysbrytere, små lamper, etc i enkel gips. Hurtig montering, stort bruksområde. Se video.

T – PLUGG

Denne pluggen bærer opp til 5 kg, og lett å montere. Det eneste er at man må forbore før man trer pluggen igjennom veggen.

 

Fordelen med denne pluggen er at man kan bruke den både i tak og vegg. Og den kan brukes helt opp til trippel gips lag. Man trenger her bor, drill og en skrue til å skru inn i pluggen etter den er montert. Se video for utførelse.

GIPSFESTE

Dette produktet er veldig lett å montere, og man trenger ingen forboring. Den tåler opp til 5 kg.

 

Må formonteres ved hjelp av en hammer for feste, før man tilsetter en skrue og skrur hele pluggen inn. Man bruker her aller helst skrutrekker og ikke drill. Ved bruk av drill, hver veldig forsiktig så du ikke skrur hele pluggen tvers imellom gipsen. Se video for utførelse. 

PLATEANKER

Dette er selve kongen innenfor festematerialer til gips. Denne tåler opp til Heel 40 kg, og sitter som støpt i gipsen.

 

Man må forbore, før man trer ankeret imellom gipsen. Denne får man i størrelsen til ett, to og tre lags gips. Den ekspanderer på baksiden, så den blir helt umulig å demontere. Her anbefales det å bruke tilpasset tang, for at monteringen skal gå raskere.

Se video her.

ENDA TYNGRE TING PÅ VEGGEN

Skal man henge opp enda tyngre ting på veggen, vil det være lurt å søke eller lete etter stendere i veggen. Normal står disse på 60 x 60 cm fra veggen. Se også etter skruehull i veggen, evt. skjøter i platene. Da kan man bruke treskruer og skru rett i stenderverket. Da er man garantert feste for veldig tunge ting.

Lykke til! 

 

Rune Haraldsen

Rune Haraldsen er Vi i Villas handyman - han lager blogginnlegg og ukens tips om alt innenfor håndtverkfaget. Du kan lese mere på blogg hans her

16. januar 2019
Mer om Bygging

Du kan få overraskende mye penger for disse gamle gjenbruksvarene

Har du tenkt å kaste bunken med gamle byggematerialer som har ligget i hagen eller skuret i flere år? Da bør du lese dette først. Byggemateriale er nemlig utrolig dyrt å kjøpe nytt, derfor har de også en stor verdi i brukt tilstand. 

Slik unngår du dugg på ruten

Får du også kondensvann på innsiden av vinduene? Les her hvorfor problemet oppstår og hvordan du kan bli kvitt det.

Slik gjør du huset klart for kaldere tider

«Winter is coming». Det går mot kaldere tider, og det er på tide å ta en runde rundt huset for å ta en skikkelig høstsjekk. Her er sjekklisten du trenge...

10 råd til deg som vil ha en overbygd terrasse

En overbygd terrasse er en klar vinner, hvis man gjør det riktig. Sjekk denne listen med 10 gode råd som er smart å tenke over før du går i gang med å bygge en overbygd terrasse.

Guide til fugemasse – velg den riktige

Velg den riktige fugemassen når du skal fuge inne og ute. Akrylfugemasse, byggfugemasse, silikonfugemasse, glassilikon – det finnes mye å velge mellom....

Verdens høyeste trebygning – står i Norge

Mjøstårnet ble offisielt åpnet den 15. mars 2019, og tar over tittelen som verdens høyeste trebygning. Bygningen er 18 etasjer, som ligger i Brumunddal,...

Slik velger du riktig bor

Lær hvordan du ser forskjellen på et murbor, et metallbor og et trebor, og få gode tips til hvordan du får riktig boreteknikk.

Nordmenn inspireres av trender og mote farger – Danskene er mest...

Når det kommer til boliginnredning, er danskene mer konservative enn nordmenn og svensker. Både nordmenn og svensker lar seg i høyere grad inspirere av...

Rawlplug / Plugger - Slik velger du den riktige

Når du skal henge opp ting på veggen er det viktig at du vet om veggen bak er laget av gips, tre, betong eller murstein. Dette har betydning for hvilken...

15 fabelaktige byggefeil

Noen ganger blir selv de enkleste byggeprosjekter altfor vanskelige. 

Slik unngår du frostskader på hytta i vinter

Hver vinter opplever mange skader på hytta som følge av frostsprengte rør. Det kan fort bli en dyr affære for hus- og hytteeiere. Men hvis du følger...

Et glassrekkverk gir maksimal utsikt fra altanen!
Annonsørinnhold

Velg riktig rekkverk til terrasse, balkong eller innendørs!

Hva behøver du å tenke på når du skal velge et rekkverk til din uteplass eller innendørsmiljø? Rekkverkbutikkens Sisse Martensen gir håndfaste råd og...

Slik unngår du vannskader i ferien

Sommeren er høysesong for vannskader. Men noen enkle grep kan spare deg for store utgifter og mye bryderi.

Slik setter du trestolper i jorda

En trestolpe eller -påle er viktig at sitter godt i bakken og tåler mye. Her er 9 tips til hvordan du får trestolpen godt ned i jorda, og blir der.

Hot trend: Sexy snekkershorts

Vi har fått nyss om håndverkermoten for 2018. I år skal det være lårkort og luftig.