Mange byggematerialer har en lang levetid og kan fint selges videre som gjenbruk
Mange byggematerialer har en lang levetid og kan fint selges videre som gjenbruk Bilde: Getty Images

Du kan få overraskende mye penger for disse gamle gjenbruksvarene

Har du tenkt å kaste bunken med gamle byggematerialer som har ligget i hagen eller skuret i flere år? Da bør du lese dette først. Byggemateriale er nemlig utrolig dyrt å kjøpe nytt, derfor har de også en stor verdi i brukt tilstand. 

Hvis du pusser opp huset eller har gjort det for nylig, kan det være hauer med brukte treplater og murstein i hagen eller i skuret. Det ligner søppel. Men det er det ikke nødvendigvis. 

Noen byggematerialer koster nemlig ganske mye i ny tilstand, uten at de nødvendigvis ikke svikter bare fordi de er byttet ut. Hvis du selger dem som gjenbruk i stedet for å kaste dem, kan du - for flere nok en overraskelse - få en god del penger for dem.  

Mange byggevarer kan fint bli eid av flere eiere:

- Flere byggematerialer er designet for å vare i mange år. Dette gjelder spesielt for husets “klimaskjerm” som vi kaller det, altså de ytre materialene. Vanligvis er det mellom 50 - 100 års holdbarhet på disse materialene, sier Jacob Brandt i DBA Guide. 

Han mener vi bør bli flinkere til å tenke på å gjenbruke de gamle bygningsmaterialene våre. Og du kan i tillegg tjene penger på det. 

Klimaskjerm: Boligens overflater mot omverden samt alle overganger mellom disse. 

Så mye kan du tjene på brukte sinktakrenner 

Det er først og fremst produkter som har lang levetid og en høy ny pris som er verdt å gjenbruke. 

Dette gjelder for eksempel takrenner av sink. De er ofte dyre og veldig holdbare, og designet har nesten ikke endret seg de siste mange årene. Så ikke kast dem! 

En sinkrenne er en holdbar takrenne med lang levetid og koster som regel mer en takrenner av stål og plast. Derfor er de spesielt populære brugt. De kan være verdt mange penger, selv om de har sittet på huset ditt i flere år.

Fordelen med sinkrenner er at de tåler all slags vær og er ekstremt motstandsdyktige ovenfor både vind, saltvann, snø og kraftig vær. Nye sinkrenner er typisk blanke, men siden sink er et natur materiale, endrer det utseende over tid og får en fin, matt patina.

En sinktakrenne koster mellom ca. 500-800 kr for ca.3 meter takrenne. De er designet til å vare i ca. 50 år. Mens stål og plast gjerne er litt billigere og varer rundt 25-30 år. Kobber er den dyreste modellen, men har ikke nødvendigvis like lang holdbarhet som de andre. 

For en normal enebolig, der den lengste siden normalt er 20 meter lang, skal du bruke 40 meter totalt ca på takrenner. Og det kan fort løpe opp i ganske mange tusenlapper. 

Disse brukte materialene er verdt penger

Både materiale i stål og metall kan gjenbrukes og selges til en god pris. Gamle radiatorer er derfor også relevante. 

Hvis du for eksempel skal bygge en ny terrassedør og det står en radiator på stedet kan du lett fjerne radiatoren og resirkulere den ved å selge den, så lenge den er uten verken design eller funksjonelle fejl. Den trenger ikke å gå på dynga. 

For radiatoren har fått de samme egenskapene som sinktakrennen. Det er et dyrt materiale, gjenbrukbart og de blir ikke nødvendigvis slitt etter å ha hengt i et hus i årevis. 

Stadig flere velger å kjøpe og selge brukte byggematerialer, og dette er delvis fordi vi stadig blir mer klimabevisst over egne valg.

- Det er i tiden å være bærekraftig. For ti år siden tenkte vi mest på energi når vi snakket om klima, men nå har vi en bredere forståelse av at det også er når vi kjøper byggevarer og klær. Karbonavtrykket har kommet på dagsorden, forteller Brandt. 

8. januar 2020
Mer om Bygging

Millionskader - Derfor bør du sjekke hytta i vinterferien

Mye nedbør og stadige væromslag kan true bygninger i vinter. Etter snøvinteren for to år siden utbetalte forsikringsselskapene rundt 400 millioner kroner i bygningsskader forårsaket av snøen.

Slik unngår du dugg på ruten

Får du også kondensvann på innsiden av vinduene? Les her hvorfor problemet oppstår og hvordan du kan bli kvitt det.

Slik gjør du huset klart for kaldere tider

«Winter is coming». Det går mot kaldere tider, og det er på tide å ta en runde rundt huset for å ta en skikkelig høstsjekk. Her er sjekklisten du trenge...

10 råd til deg som vil ha en overbygd terrasse

En overbygd terrasse er en klar vinner, hvis man gjør det riktig. Sjekk denne listen med 10 gode råd som er smart å tenke over før du går i gang med å bygge en overbygd terrasse.

Guide til fugemasse – velg den riktige

Velg den riktige fugemassen når du skal fuge inne og ute. Akrylfugemasse, byggfugemasse, silikonfugemasse, glassilikon – det finnes mye å velge mellom....

Verdens høyeste trebygning – står i Norge

Mjøstårnet ble offisielt åpnet den 15. mars 2019, og tar over tittelen som verdens høyeste trebygning. Bygningen er 18 etasjer, som ligger i Brumunddal,...

Slik velger du riktig bor

Lær hvordan du ser forskjellen på et murbor, et metallbor og et trebor, og få gode tips til hvordan du får riktig boreteknikk.

Nordmenn inspireres av trender og mote farger – Danskene er mest...

Når det kommer til boliginnredning, er danskene mer konservative enn nordmenn og svensker. Både nordmenn og svensker lar seg i høyere grad inspirere av...

Rawlplug / Plugger - Slik velger du den riktige

Når du skal henge opp ting på veggen er det viktig at du vet om veggen bak er laget av gips, tre, betong eller murstein. Dette har betydning for hvilken...

Så enkelt henger man ting på en gipsvegg

Blogginnlegg: I de aller fleste hjem nå idag, så finner man gips på veggene. Bak gipsen kan man raskt finne tomrom. Hva gjør man da? Les videre nedover og se videoen for en full innføring i hvordan man løser det.

15 fabelaktige byggefeil

Noen ganger blir selv de enkleste byggeprosjekter altfor vanskelige.

Slik unngår du frostskader på hytta i vinter

Hver vinter opplever mange skader på hytta som følge av frostsprengte rør. Det kan fort bli en dyr affære for hus- og hytteeiere. Men hvis du følger...

Slik setter du trestolper i jorda

En trestolpe eller -påle er viktig at sitter godt i bakken og tåler mye. Her er 9 tips til hvordan du får trestolpen godt ned i jorda, og blir der.

Hot trend: Sexy snekkershorts

Vi har fått nyss om håndverkermoten for 2018. I år skal det være lårkort og luftig.