Store mengder snø eller ujevnt fordelt snø på hyttetak, kan i verste fall føre til at bygningen kollapser.
Store mengder snø eller ujevnt fordelt snø på hyttetak, kan i verste fall føre til at bygningen kollapser. Bilde: Getty Images

Millionskader - Derfor bør du sjekke hytta i vinterferien

Mye nedbør og stadige væromslag kan true bygninger i vinter. Etter snøvinteren for to år siden utbetalte forsikringsselskapene rundt 400 millioner kroner i bygningsskader forårsaket av snøen.

Etter snøvinteren for to år siden utbetalte forsikringsselskapene rundt 400 millioner kroner i bygningsskader forårsaket av snøen. Da advarte ekspertene at det var kritisk å måke snø fra taket

Denne vinteren har det vært mange væromslag. Enkelte steder har det kommet store mengder snø. Vekslingen mellom snø og regn gjør den snøen som ligger svært tung.

Snøtyngden kan ødelegge konstruksjonen

Med påfyll av nye snømengder bør en være obs på at det blir tungt for hyttetakene. Ved væromslag kombinert med regn blir snøen tung og begynner å skli av. 

– Snø som ligger stille kan i seg selv føre til skader på bygningen dersom vekten blir stor nok. Ujevnt fordelt snø er en større risiko enn jevnt fordelt snø, men begge deler kan føre til skader, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige i en pressemelding. 

I tillegg kan ras fra tak være en fare for verandaer, utbygg og biler som står parkert i nærheten. 

Snø kan skade bygningenFoto: Gjensidige. 

Sjekk hytta i vinterferien

Eklo oppfordrer spesielt de som bruker hytta nå i vinterferien til å sjekke godt om alt står bra til med bygningen.

– Se etter vannlekkasjer, ansamling av is, synlige bøyninger eller knirk og smell fra konstruksjonen. Dører og vinduer som plutselig går tregt kan også være et farevarsel. Det er viktig å oppdage skaden så tidlig som mulig, sier Eklo. 

Finner du noe, kontakt forsikringsselskapet for råd om hvordan du går frem, oppfordrer han. 

Redusert erstatning hvis du ikke måker

Erfaringene fra tidligere vintre er at mange av snøskadene kan unngås med enkel forebygging.

– Bygninger som får skade av snø dekkes av forsikringen, men hvis du ikke fjerner snø fra tak, veranda, vegger etc. og snømengdene er direkte årsak til skaden, kan erstatningen i verste fall bli redusert, sier Eklo.

Han minner om at det viktigste er forebygging, og at man derfor ikke gambler på at takkonstruksjoner skal tåle vekten. 

Gode råd:

  • Måk ovenfra og ned, og jevnt utover taket for å unngå skjevfordeling av snøvekten. 
  • Tenk på egen sikkerhet så du ikke ramler ned av taket eller får store snømengder over deg.  
  • Kan du ikke måke taket selv, få andre til å hjelpe deg. I mange hytteområder er det folk som tar på seg snøryddeoppdrag. 
24. februar 2020
Mer om Bygging

Du kan få overraskende mye penger for disse gamle gjenbruksvarene

Har du tenkt å kaste bunken med gamle byggematerialer som har ligget i hagen eller skuret i flere år? Da bør du lese dette først. Byggemateriale er nemlig utrolig dyrt å kjøpe nytt, derfor har de også en stor verdi i brukt tilstand. 

Slik unngår du dugg på ruten

Får du også kondensvann på innsiden av vinduene? Les her hvorfor problemet oppstår og hvordan du kan bli kvitt det.

Slik gjør du huset klart for kaldere tider

«Winter is coming». Det går mot kaldere tider, og det er på tide å ta en runde rundt huset for å ta en skikkelig høstsjekk. Her er sjekklisten du trenge...

10 råd til deg som vil ha en overbygd terrasse

En overbygd terrasse er en klar vinner, hvis man gjør det riktig. Sjekk denne listen med 10 gode råd som er smart å tenke over før du går i gang med å bygge en overbygd terrasse.

Guide til fugemasse – velg den riktige

Velg den riktige fugemassen når du skal fuge inne og ute. Akrylfugemasse, byggfugemasse, silikonfugemasse, glassilikon – det finnes mye å velge mellom....

Verdens høyeste trebygning – står i Norge

Mjøstårnet ble offisielt åpnet den 15. mars 2019, og tar over tittelen som verdens høyeste trebygning. Bygningen er 18 etasjer, som ligger i Brumunddal,...

Slik velger du riktig bor

Lær hvordan du ser forskjellen på et murbor, et metallbor og et trebor, og få gode tips til hvordan du får riktig boreteknikk.

Nordmenn inspireres av trender og mote farger – Danskene er mest...

Når det kommer til boliginnredning, er danskene mer konservative enn nordmenn og svensker. Både nordmenn og svensker lar seg i høyere grad inspirere av...

Rawlplug / Plugger - Slik velger du den riktige

Når du skal henge opp ting på veggen er det viktig at du vet om veggen bak er laget av gips, tre, betong eller murstein. Dette har betydning for hvilken...

Så enkelt henger man ting på en gipsvegg

Blogginnlegg: I de aller fleste hjem nå idag, så finner man gips på veggene. Bak gipsen kan man raskt finne tomrom. Hva gjør man da? Les videre nedover og se videoen for en full innføring i hvordan man løser det.

15 fabelaktige byggefeil

Noen ganger blir selv de enkleste byggeprosjekter altfor vanskelige.

Slik unngår du frostskader på hytta i vinter

Hver vinter opplever mange skader på hytta som følge av frostsprengte rør. Det kan fort bli en dyr affære for hus- og hytteeiere. Men hvis du følger...

Slik setter du trestolper i jorda

En trestolpe eller -påle er viktig at sitter godt i bakken og tåler mye. Her er 9 tips til hvordan du får trestolpen godt ned i jorda, og blir der.

Hot trend: Sexy snekkershorts

Vi har fått nyss om håndverkermoten for 2018. I år skal det være lårkort og luftig.