Bilde: Getty Images

Slik setter du trestolper i jorda

En trestolpe eller -påle er viktig at sitter godt i bakken og tåler mye. Her er 9 tips til hvordan du får trestolpen godt ned i jorda, og blir der.

Stolper kan brukes til så mangt – som for eksempel postkasser, gjerder, utendørslamper, huskestativ, carporter og mye mer. Ofte bygger vi videre på stolpene, så det gjelder at stolpene er solide, sitter godt i bakken og at de ikke råtner.

Her er våre 9 beste tips til hvordan du fester trestolper: 

1. Skal stolpen graves ned? Bruk godt treverk!

En trestolpe bør være av en tresort som duger til formålet, og så må den stå støtt. Du kan få en stabil og langvarig stolpe ved å sette den direkte i jorda, men dette forutsetter at treverket er av høy kvalitet.

2. Velg treverk med omhu

En trestolpe som skal settes direkte ned i jorda må velges med omhu. Hvis du av en eller annen grunn vil bruke tre som ikke er trykkimpregnert, er tresortene robinia, western red cedar eller eik regnet som de mest holdbare. Avhengig av stedets fuktighet kan en slik stolpe stå i jorden ca mellom 15 og 30 år.

3. Ikke bruk ubehandlet tre

Men ønsker du en langtlevende stolpe, bør du styre unna ubehandlet treverk, særlig ubehandlet furu eller gran. Heller ikke lerk, som hevdes å være et godt alternativ til trykkimpregnert tre, kan matche holdbarheten til impregnerte stolper. Trykkimpregnerte furustolper kan holde i rundt 20 år i jord. Men dette varierer med mange forhold, og du må regne med at også slike stolper til slutt blir fuktige

4. Forebygg råte i treverket

Husk å sikre toppen av stolpen så den ikke tar inn vann fra oven. Du kan enten skjære stolpen skrått av på toppen, eller dekke den til med liten plate eller topp, som du får kjøpt på byggvarehandelen. Og du kan gjerne mette endetreet med trebeskyttelse. Vær oppmerksom på at trykkimpregnerte stolper ikke bør kappes eller skjæres i den enden som skal ned i jorda, for å være beskyttet mot fukt i jorda.

5. Stolpen kan også støpes ned i et fundament

En alternativ løsning kan være å støpe (eller kjøpe) et fundament og feste stolpen i stolpeskoen, beslaget øverst i fundamentet. Dette gir også en god og stabil stolpe. Men husk at stolpeskoene bør være dimensjonert for konstruksjonen du vil feste i det. Med dette sparer du bunnen av trestolpen for direkte kontakt med jorda, og dermed blir den langt mindre utsatt for råte og soppangrep.

6. Grav ned til frostfri dybde

Når du har bestemt deg for hvordan du vil feste stolpene, er det bare å sette i gang med spade eller jordbor. Stolper skal alltid graves ned i “frostfri dybde”, altså fra 80 - 300 cm dypt, avhengig av hvor du bor i landet. Stolper som er 180 cm eller lengre skal alltid stå minst én meter ned i jorda. Kun små stolper på maks 40 cm som skal støtte små gjerder eller lignende, kan du tillate å la være å sette i frostfri dybde. Her kan et lite hull på ca 50 cm dybde eller så gjøre nytten. Men en slik stolpe vil likevel være mer utsatt for fukt og slitasje enn en stolpe som står dypere.

7. Stolper i jorda

Borr et hull til stolpen med et jordbor. Hvis jorden rundt stolpen er fast, kan du blande jorden med støpesand eller fyllmasse og stampe det ned rundt stolpen. Bruk for eksempel en jernstang til å stampe med.

8. Ekstra solid med tørrbetong

Vil du gjøre stolpene ekstra solide, kan du i tillegg bruke tørrbetong eller annen egnet støpemasse til å feste stolpene med. Bland betongmassen med vann, og plant stolpen godt ned i hullet. Det skal ikke være betong under selve stolpen, da dette i så fall vil hindre avrenning. Deretter heller du betong i hullet, og stamper det godt nedi. La betongen tørke, og fyll så de øverste 20 centimeterne av hullet med jord.

9. Støp fundament til stolpen

Bruk et plast- eller betongrør på ca 1 meter som forskaling. Bor hull med et jordbor, og sett røret på bunnen av hullet. Røret bør stå ca. 10 cm høyere over jordoverflaten. Du kan eventuelt helle litt betong i bunn av hullet før du setter røret ned. Bland så jord med litt støpesand og stamp det fast rundt røret, mens det holdes i vater.

Fyll hullet med 20-30 cm betong om gangen, og stamp ned betongen med en lekt (for eksempel) for hvert lag. Sett en stolpesko ned i den våte betongen, ca 5 cm over fundamentet. Sørg for at stolpeskoen står i rett vinkel, og fastgjør den med noen trebilter eller kiler.  

Kilder: Idenyt.dk, SNL.no

23. mai 2018
Mer om Bygging

Millionskader - Derfor bør du sjekke hytta i vinterferien

Mye nedbør og stadige væromslag kan true bygninger i vinter. Etter snøvinteren for to år siden utbetalte forsikringsselskapene rundt 400 millioner kroner i bygningsskader forårsaket av snøen.

Du kan få overraskende mye penger for disse gamle gjenbruksvarene

Har du tenkt å kaste bunken med gamle byggematerialer som har ligget i hagen eller skuret i flere år? Da bør du lese dette først. Byggemateriale er...

Slik unngår du dugg på ruten

Får du også kondensvann på innsiden av vinduene? Les her hvorfor problemet oppstår og hvordan du kan bli kvitt det.

Slik gjør du huset klart for kaldere tider

«Winter is coming». Det går mot kaldere tider, og det er på tide å ta en runde rundt huset for å ta en skikkelig høstsjekk. Her er sjekklisten du trenger.

10 råd til deg som vil ha en overbygd terrasse

En overbygd terrasse er en klar vinner, hvis man gjør det riktig. Sjekk denne listen med 10 gode råd som er smart å tenke over før du går i gang med å...

Guide til fugemasse – velg den riktige

Velg den riktige fugemassen når du skal fuge inne og ute. Akrylfugemasse, byggfugemasse, silikonfugemasse, glassilikon – det finnes mye å velge mellom....

Verdens høyeste trebygning – står i Norge

Mjøstårnet ble offisielt åpnet den 15. mars 2019, og tar over tittelen som verdens høyeste trebygning. Bygningen er 18 etasjer, som ligger i Brumunddal, er hele 85,4 meter høy. 

Slik velger du riktig bor

Lær hvordan du ser forskjellen på et murbor, et metallbor og et trebor, og få gode tips til hvordan du får riktig boreteknikk.

Nordmenn inspireres av trender og mote farger – Danskene er mest...

Når det kommer til boliginnredning, er danskene mer konservative enn nordmenn og svensker. Både nordmenn og svensker lar seg i høyere grad inspirere av...

Rawlplug / Plugger - Slik velger du den riktige

Når du skal henge opp ting på veggen er det viktig at du vet om veggen bak er laget av gips, tre, betong eller murstein. Dette har betydning for hvilken rawplug/ plugger du skal velge, slik at opphenget blir solid. Med noen enkle tips kan du lett finne ut hva veggen er laget av og hvordan du velger rawlplug og skruer, slik at de passer sammen.

Så enkelt henger man ting på en gipsvegg

Blogginnlegg: I de aller fleste hjem nå idag, så finner man gips på veggene. Bak gipsen kan man raskt finne tomrom. Hva gjør man da? Les videre nedover...

15 fabelaktige byggefeil

Noen ganger blir selv de enkleste byggeprosjekter altfor vanskelige.

Slik unngår du frostskader på hytta i vinter

Hver vinter opplever mange skader på hytta som følge av frostsprengte rør. Det kan fort bli en dyr affære for hus- og hytteeiere. Men hvis du følger disse 5 tipsene kan det enkelt unngås.  

Et glassrekkverk gir maksimal utsikt fra altanen!
Annonsørinnhold

Velg riktig rekkverk til terrasse, balkong eller innendørs!

Hva behøver du å tenke på når du skal velge et rekkverk til din uteplass eller innendørsmiljø? Rekkverkbutikkens Sisse Martensen gir håndfaste råd og...

Hot trend: Sexy snekkershorts

Vi har fått nyss om håndverkermoten for 2018. I år skal det være lårkort og luftig.