Bilde: Fokhus

Slik legger du mikrosement

Mikrosement er et sterkt og lettpåført materiale som kan gi rommene dine et realt ansiktsløft. Her får du oppskrift til hvordan du legger på mikrosement hjemme.

De fleste velger fliser på vegger og og gulv på baderommet. Men nå er det imidlertid kommet et nytt, spennende produkt på markedet, nemlig mikrosement.

Mikrosement er en ekstremt slitesterk og forholdsvis ny type sement som kan legges i et 1-3 millimeter tykt lag – og som gir en vannavvisende og slitesterk overflate.

Materialet kommer i opptil 120 forskjellige farger, og kan legges rett på eksisterende vegger, tak og gulv – også i dusjen. Og til sammenligning med fliser slipper du helt unna fugene.

Mikrosement - allsidig og solid

Mikrosement har meget gode heftegenskaper og kan brukes på de fleste underlag, som for eksempel glass, metall, mur, fliser, gips eller trefiberplater. Det egner seg derfor godt til rehabilitering av bad, for eksempel på eksisterende fliser eller våtromsplater, på gulv, benkeplater eller møbler. Det kan også brukes utendørs.

Her ser du en grunnleggende innføring i hvordan du legger mikrosement selv. Merk at metode og blandeforhold kan variere avhengig av leverandør og bruksområde.

Mikrosement gir et tøft og originalt preg på baderommet. (Foto: Fokhus.no)

 

Slik legger du mikrosement - steg for steg

Underlaget må være tørt, slett og stabilt. Alle fliser må sitte godt fast. Flaten må være fri for støv, fett og annet smuss som kan hemme heft (primer) før du begynner arbeidet.  

Bruk primerfør du legger på mikrosement, enten primer til sugende underlag (spon, betong, avrettingsmasse o.l) eller spesialprimer til ikkesugende underlag (fliser, laminat, glass, metall o.l). Påfør primer med kost (evt rulle). Tørketid ca 2-3 timer.

Du kan forsterke underlaget  med et lag fibernetting først på veggen. Dette anbefales på flis, underlag med skjøter eller på bavegelig materiale. Bland fibernettingbase med vann til en lett konsistens. Legg så hele fibernettingen i massen, renn av, fest nettingen på veggen og påfør et tynt lag base slik at fibernettingen dekkes/bakes inn. Tørketid ca 12 timer.

Velg farge  du vil ha på mikrosementen. Bland sammen fargestoff, harpiks og mikrosement etter anvisningen.

Velg tekstur etter hva slags resultat du ønsker, fra fin til grov. Bland grundig ut mikrosement med farge etter anvisning, visp blandingen godt med en elektrisk visp til den er klumpfri og lett å jobbe med. Beregn ca 1 kilo sement pr m2 for et grovt resultat, 0,7 kilo sement pr m2 for medium fint resultat og 0,5 kilo sement pr m2 for et fint resultat. (kan variere fra leverandør til leverandør). Ikke bland mer enn du klarer å bruke på ca 30 minutters arbeid. Massen tørker forholdsvis raskt i bøtten. Bruk et stålbrett når du påfører Mikrosementen. Tørketid er ca 6 timer, men du kan påføre lag nr 2 etter ca 3 timer.

Når mikrosementen er tørr kan den slipes med maskin eller for hånd for å fjerne nupper og lignende. Tørk av støv, gjenta prosessen og påfør lag nr 2 på samme måte. Tørketiden på lag nr 2 er også 6 timer. For å unngå sliping, glatt med et stålbrett når mikrosementen begynner å tørke/bli hard. Rens stålbrettet jevnlig med en fuktig klut når du glatter. 

Tørketid og behandling kan variere avhengig av produkt og ønsket resultat. Prat med din lokale forhandler og les bruksanvisninger nøye.  

Ta på sealer når resultatet er fint og alle lag er tørre og rengjort for støv. Påfør sealeren med kost ca 1m2 om gangen, og dra over med svamp i sirkler. Tørketiden her er 2-3 timer.

Til slutt forsegler du mikrosementen med 2-komponent herdelakk. Påfør med egnet rulle. Tørketiden mellom strøkene er 2-3 timer. Denne typen lakk er meget sterk, så her må du bruke vernemaske.

Se så flott denne stua med mikrosement på vegger og piper er! (Foto: Fokhus.no) 

 

5 gode råd når du legger mikrosement

  1. Bruk en vifte under tørketiden, det gir bedre sirkulasjon. Men unngå å bruk vifte direkte mot mikrosementen.
  2. Rengjør stålbrettet mellom hver påføring.
  3. Mikrosmenten er tørr etter 24 timer, men ikke herdet. Så unngå å utsette den for vann.
  4. Herdeprosessen tar 7 dager.
  5. Bruk verneutstyr, maske og briller når du arbeider med mikrosement   

Kilde: Fokhus.no

Forhandlere av mikrosement

Dekorhuset.no, Murdekor.no, Fokhus.no, Betoncire.no og Decodesignas.no.

Har du erfaringer med mikrosement? Del gjerne dine opplevelser i kommentarfeltet under! 

 

14. mars 2018
Mer om Bygging

Slik gjør du huset klart for kaldere tider

«Winter is coming». Det går mot kaldere tider, og det er på tide å ta en runde rundt huset for å ta en skikkelig høstsjekk. Her er sjekklisten du trenger.

10 råd til deg som vil ha en overbygd terrasse

En overbygd terrasse er en klar vinner, hvis man gjør det riktig. Sjekk denne listen med 10 gode råd som er smart å tenke over før du går i gang med å...

Hold skuret frostfritt

Hvis frosten og fukten kan holdes ute, er det plutselig nye muligheter for oppbevaring i skuret og garasjen. Les alt om isolering av skuret og om muligh...

Guide til fugemasse – velg den riktige

Velg den riktige fugemassen når du skal fuge inne og ute. Akrylfugemasse, byggfugemasse, silikonfugemasse, glassilikon – det finnes mye å velge mellom. Her er en guide til et pent og holdbart resultat, med riktig fugemasse.

Verdens høyeste trebygning – står i Norge

Mjøstårnet ble offisielt åpnet den 15. mars 2019, og tar over tittelen som verdens høyeste trebygning. Bygningen er 18 etasjer, som ligger i Brumunddal,...

Slik velger du riktig bor

Lær hvordan du ser forskjellen på et murbor, et metallbor og et trebor, og få gode tips til hvordan du får riktig boreteknikk.

Nordmenn inspireres av trender og mote farger – Danskene er mest...

Når det kommer til boliginnredning, er danskene mer konservative enn nordmenn og svensker.  Både nordmenn og svensker lar seg i høyere grad inspirere av tidenes trender og mote farger.  

Rawlplug / Plugger - Slik velger du den riktige

Når du skal henge opp ting på veggen er det viktig at du vet om veggen bak er laget av gips, tre, betong eller murstein. Dette har betydning for hvilken...

Så enkelt henger man ting på en gipsvegg

Blogginnlegg: I de aller fleste hjem nå idag, så finner man gips på veggene. Bak gipsen kan man raskt finne tomrom. Hva gjør man da? Les videre nedover...

15 fabelaktige byggefeil

Noen ganger blir selv de enkleste byggeprosjekter altfor vanskelige. 

Et glassrekkverk gir maksimal utsikt fra altanen!
Annonsørinnhold

Velg riktig rekkverk til terrasse, balkong eller innendørs!

Hva behøver du å tenke på når du skal velge et rekkverk til din uteplass eller innendørsmiljø? Rekkverkbutikkens Sisse Martensen gir håndfaste råd og...

Slik unngår du vannskader i ferien

Sommeren er høysesong for vannskader. Men noen enkle grep kan spare deg for store utgifter og mye bryderi.

Slik setter du trestolper i jorda

En trestolpe eller -påle er viktig at sitter godt i bakken og tåler mye. Her er 9 tips til hvordan du får trestolpen godt ned i jorda, og blir der.

Hot trend: Sexy snekkershorts

Vi har fått nyss om håndverkermoten for 2018. I år skal det være lårkort og luftig.

Annonsørinnhold

Skal du jobbe i høyden? Les dette og unngå skader!

Et stillas er billigere enn du tror. Og langt tryggere enn en stige!