Mange opplever dugg på vinduene på vinterstid.
Mange opplever dugg på vinduene på vinterstid. Bilde: Torben Klint og Tommy Verting

Slik unngår du dugg på ruten

Får du også kondensvann på innsiden av vinduene? Les her hvorfor problemet oppstår og hvordan du kan bli kvitt det. 

Når det dannes kondens på innsiden av vinduene dine, kan det skyldes flere ting - vanligvis er ikke vinduene dine isolert godt nok, eller så lufter du ikke nok ut. 

Fukt hjemme kommer først og fremst fra beboerne: fra pust og svette, fra når vi koker eller dusjer, fra planter, dyr etc. Hvis du ikke blir kvitt denne fukten, blir den relative fuktigheten i hjemmet høyere og det vil vise seg på innsiden av vinduene. 

Høy luftfuktighet 

På et tidspunkt kan den relative fuktigheten i hjemmet bli så høy at selv godt isolerte bygningskomponenter ikke klarer å holde temperaturen høy nok til å unngå duggpunktet - temperaturen der den relative fuktigheten har nådd 100%. 

Det er ved denne temperaturen at vanninholdet i luften kondenseres til små dråper med vann - og det er disse vanndråpene du ser som kondens på vinduene. 

Et normat vinterproblem 

Et godt eksempel er nye doble vinduer som er godt isolert, men selv ikke de klarer å holde luften rundt seg varm nok til å unngå duggpunktet. 

Når fukttilskuddet er stort - hvis du for eksempel har mange gjester hjemme, eller du tørker hele husholdningens klesvask innenfor - vil det oppstå dugg. 

Mange opplever at kondens på vinduene er et spesielt vinter-fenomen. Og det er det en god grunn til. Når temperaturen faller utenfor på høsten og vinteren, blir yttervegger, vinduer, tak osv. også avkjølt. Og når de utvendige bygningsdelen blir relativt kjølige, skjer det ofte at de indre overflatene kommer under duggpunktstemperaturen der fukten i luften fortsetter. 

Men hvordan blir du kvitt duggen på vinduen i vintersesongen? 

Det er fire ting som gjør susen: 

4 tips for å unngå dugg på vinduene 

1. Luft ut 

Alle inneklima eksperter er enige: Den beste løsningen for dugg er god utlufting og gjennomtrekk 2-3 ganger om dagen i 5-10 minutter. 

2. Følg med på den såkalte relative fuktighet 

Invester i et hygrometer som kan vise den relative fukten hjemme, og hold den relative fuktigheten under 50-55% gjennom vintersesongen fra november til mai for god gjennomluftning og oppvarming. 

3. Plasser panelovner under kalde vinduer

Når en panelovn eller et annet varmeelement sitter under et vindu, stiger varmen fra ovnen opp og varmer rutenes overflatetemperatur. På den måten kan man unngå kondens. Hvis vinduene dine er gamle, kan det være lurt å vurdere å erstatte dem med nye som er bedre isolert. 

4. Hold temperaturen stabil i huset

Kjølige rom tiltrekker seg varm og fuktig luft. Når den varme luften kommer inn i et uoppvarmet rom, øker den relative fuktigheten og det kan dannes kondens. 

Det er derfor viktig at temperaturen i et rom - uansett hvilket rom det er i boligen - ikke er under 17 grader. Det skal heller ikke være mer enn 4-5 graders forskjell mellom det varmeste og det kaldeste rommet i hjemmet. 

Hva annet kan du gjøre for å unngå dugg på vinduene? 

  • Bruk kjøkkenviften 
  • Ikke heng klesvasken inne
  • Lukk baderomsdøren når du dusjer eller bader
  • Ikke lukk lufteventiler i vinduer og yttervegger 
  • Luft ekstra godt ut når fyringssesongen starter

For å unngå mugg i skjøtene på vinduene, er det lurt å tørke fugene daglig. Fjern også dugg og kondens fra vinduer og vinduskarmer med kjøkkenpapir eller en knut. 

Relativ luftfuktighet 

Den relative fuktigheten er forholdet mellom den faktiske mengden vanndamp i en luftmasse og den maksimale mengden vanndamp som luftmassen kan inneholde. Den relative fuktigheten avhenger også av luftmassens temperatut og trykk. 

Relativ luftfuktighet er vanligvis uttrykt i prosent med verdier fra 0 til 100%. 

14. november 2019
Mer om Bygging

Du kan få overraskende mye penger for disse gamle gjenbruksvarene

Har du tenkt å kaste bunken med gamle byggematerialer som har ligget i hagen eller skuret i flere år? Da bør du lese dette først. Byggemateriale er nemlig utrolig dyrt å kjøpe nytt, derfor har de også en stor verdi i brukt tilstand. 

Slik gjør du huset klart for kaldere tider

«Winter is coming». Det går mot kaldere tider, og det er på tide å ta en runde rundt huset for å ta en skikkelig høstsjekk. Her er sjekklisten du trenge...

10 råd til deg som vil ha en overbygd terrasse

En overbygd terrasse er en klar vinner, hvis man gjør det riktig. Sjekk denne listen med 10 gode råd som er smart å tenke over før du går i gang med å...

Guide til fugemasse – velg den riktige

Velg den riktige fugemassen når du skal fuge inne og ute. Akrylfugemasse, byggfugemasse, silikonfugemasse, glassilikon – det finnes mye å velge mellom. Her er en guide til et pent og holdbart resultat, med riktig fugemasse.

Verdens høyeste trebygning – står i Norge

Mjøstårnet ble offisielt åpnet den 15. mars 2019, og tar over tittelen som verdens høyeste trebygning. Bygningen er 18 etasjer, som ligger i Brumunddal,...

Slik velger du riktig bor

Lær hvordan du ser forskjellen på et murbor, et metallbor og et trebor, og få gode tips til hvordan du får riktig boreteknikk.

Nordmenn inspireres av trender og mote farger – Danskene er mest...

Når det kommer til boliginnredning, er danskene mer konservative enn nordmenn og svensker.  Både nordmenn og svensker lar seg i høyere grad inspirere av tidenes trender og mote farger.  

Rawlplug / Plugger - Slik velger du den riktige

Når du skal henge opp ting på veggen er det viktig at du vet om veggen bak er laget av gips, tre, betong eller murstein. Dette har betydning for hvilken...

Så enkelt henger man ting på en gipsvegg

Blogginnlegg: I de aller fleste hjem nå idag, så finner man gips på veggene. Bak gipsen kan man raskt finne tomrom. Hva gjør man da? Les videre nedover...

15 fabelaktige byggefeil

Noen ganger blir selv de enkleste byggeprosjekter altfor vanskelige. 

Slik unngår du frostskader på hytta i vinter

Hver vinter opplever mange skader på hytta som følge av frostsprengte rør. Det kan fort bli en dyr affære for hus- og hytteeiere. Men hvis du følger...

Et glassrekkverk gir maksimal utsikt fra altanen!
Annonsørinnhold

Velg riktig rekkverk til terrasse, balkong eller innendørs!

Hva behøver du å tenke på når du skal velge et rekkverk til din uteplass eller innendørsmiljø? Rekkverkbutikkens Sisse Martensen gir håndfaste råd og...

Slik unngår du vannskader i ferien

Sommeren er høysesong for vannskader. Men noen enkle grep kan spare deg for store utgifter og mye bryderi.

Slik setter du trestolper i jorda

En trestolpe eller -påle er viktig at sitter godt i bakken og tåler mye. Her er 9 tips til hvordan du får trestolpen godt ned i jorda, og blir der.

Hot trend: Sexy snekkershorts

Vi har fått nyss om håndverkermoten for 2018. I år skal det være lårkort og luftig.